x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Poziv stanovništvu da fotografiše suha korita rijeka širom BiH

16.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine
Poziv stanovništvu da fotografiše suha korita rijeka širom BiH

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine saopštila je da poziva stanovništvo da fotografiše suha korita svojih rijeka širom zemlje.

„Pomozite nam da zajedno sačuvamo naše rijeke!,“ apeluje Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i dodaje da to možete učiniti na ovaj način:

U ljetnim mjesecima, kada je sezona kupanja u rijekama, ljudi sve više nailaze na zabrinjavajuće niske vodostaje, često i isušena korita. Prema mišljenju ekologa, za to su krivi operatori malih hidroelektrana (MHE), a nedostatak kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije (BiH) ne doprinosi da se ovaj problem riješi, saopšteno je.

„Imamo rijeku Ugar koja već godinama unazad, nakon stavljanja u pogon niza malih hidroelektrana, više liči na neki potok, što je zaista tužno. Brojne hidroelektrane u našoj zemlji ne održavaju odgovarajući vodostaj i zato, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci, imamo potpuno isušena korita. Ovakva praksa ima ogroman negativni uticaj na ekosistem, biodiverzitet, ali i na lokalne zajednice. Jedno od rješenja svakako jeste koncept ekološki prihvatljivog protoka“, izjavio je  Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka u BiH.

FBiH ima Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku, koji je stupio na snagu 2013. godine. Međutim, Pravilnik je već tada bio prilično neprimjenjivo formulisan, te je danas u velikoj mjeri neupotrebljiv, navodi Koalicija. S druge strane, u Republici Srpskoj ne postoji takav pravilnik.

U 2018. godini izvještaj UNECE-a kritikovao je trenutni status, sugerišući da se „provede program praćenja ekološki prihvatljivog  protoka i primijeni tamo gdje se ne primjenjuje“.

Stručnjaci Centra za životnu sredinu (Banja Luka, BiH) i Arnike (Prag, Češka Republika) poslali su prijedlog nacrta pravilnika entitetskim ministarstvima, kao i drugim nadležnim institucijama. Uprkos primarnoj usklađenoj izjavi, prijedlog je odbijen zbog nedostatka mjerenja i detaljnih istraživanja koje ove organizacije ne mogu da sprovedu jer za to su nadležne vodne agencije, navodi se u saopštenju.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine osnovana je u junu 2016. godine od strane organizacija civilnog društva i pojedinaca ljubitelja prirode koji prate i preisputuju planove za izgradnju hidroelektrana i zalažu se za razvoj turizma, tradicionalnih i komplementarnih djelatnosti koje mogu osigurati više raznovrsnih radnih mjesta i ostvariti veći razvoj lokalnih zajednica, navodi se na sajtu Koalicije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.