Voda

Poziv stanovništvu da fotografiše suha korita rijeka širom BiH

Fotografisite-suha-korita-spasimo-rijeke-Bosne-i-Hercegovine.png

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Objavljeno

16.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine saopštila je da poziva stanovništvo da fotografiše suha korita svojih rijeka širom zemlje.

„Pomozite nam da zajedno sačuvamo naše rijeke!,“ apeluje Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i dodaje da to možete učiniti na ovaj način:

  • posjetite vašu rijeku sa niskim vodostajem,
  • fotografišite se zajedno sa suhim koritom ili snimite kratki video (30 sekundi),
  • fotografiju i/ili video sa pratećim kratkim tekstom o tome zašto su vam rijeke važne pošaljite na koalicijazazastiturijekabih@gmail.com ili u inboks Facebook stranice Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine,
  • koristite heštegove #SuhaKoritaRijekaBiH i #epp prilikom dijeljenja fotografija i videa na Vašim ličnim profilima.

U ljetnim mjesecima, kada je sezona kupanja u rijekama, ljudi sve više nailaze na zabrinjavajuće niske vodostaje, često i isušena korita. Prema mišljenju ekologa, za to su krivi operatori malih hidroelektrana (MHE), a nedostatak kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije (BiH) ne doprinosi da se ovaj problem riješi, saopšteno je.

„Imamo rijeku Ugar koja već godinama unazad, nakon stavljanja u pogon niza malih hidroelektrana, više liči na neki potok, što je zaista tužno. Brojne hidroelektrane u našoj zemlji ne održavaju odgovarajući vodostaj i zato, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci, imamo potpuno isušena korita. Ovakva praksa ima ogroman negativni uticaj na ekosistem, biodiverzitet, ali i na lokalne zajednice. Jedno od rješenja svakako jeste koncept ekološki prihvatljivog protoka“, izjavio je  Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka u BiH.

FBiH ima Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku, koji je stupio na snagu 2013. godine. Međutim, Pravilnik je već tada bio prilično neprimjenjivo formulisan, te je danas u velikoj mjeri neupotrebljiv, navodi Koalicija. S druge strane, u Republici Srpskoj ne postoji takav pravilnik.

U 2018. godini izvještaj UNECE-a kritikovao je trenutni status, sugerišući da se „provede program praćenja ekološki prihvatljivog  protoka i primijeni tamo gdje se ne primjenjuje“.

Stručnjaci Centra za životnu sredinu (Banja Luka, BiH) i Arnike (Prag, Češka Republika) poslali su prijedlog nacrta pravilnika entitetskim ministarstvima, kao i drugim nadležnim institucijama. Uprkos primarnoj usklađenoj izjavi, prijedlog je odbijen zbog nedostatka mjerenja i detaljnih istraživanja koje ove organizacije ne mogu da sprovedu jer za to su nadležne vodne agencije, navodi se u saopštenju.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine osnovana je u junu 2016. godine od strane organizacija civilnog društva i pojedinaca ljubitelja prirode koji prate i preisputuju planove za izgradnju hidroelektrana i zalažu se za razvoj turizma, tradicionalnih i komplementarnih djelatnosti koje mogu osigurati više raznovrsnih radnih mjesta i ostvariti veći razvoj lokalnih zajednica, navodi se na sajtu Koalicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

prekogranicnog uticaja Rio Tintovog Jadar

Potegnuto pitanje prekograničnog uticaja Rio Tintovog projekta Jadar

01 December 2020 - CZŽS iz Banjaluke traži da BiH utvrdi prekogranični uticaj eksploatacije i prerade rude litijuma kod Loznice, kažu zaštitnici životne sredine iz Srbije

Ekoloske organizacije Makisko polje najvece vodoizvoriste Beograda plan

Ekološke organizacije: ugroženo Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda

27 November 2020 - Organizacije civilnog društva upozoravaju da se bez prethodne diskusije i uz kršenja zakona i propisa, planira urbanizacija ovog prostora.

Zrenjanin Metito prvo javno-privatno partnerstvo otpadne vode madwar salapura

Zrenjanin i Metito potpisali prvo javno-privatno partnerstvo za otpadne vode u Srbiji

12 November 2020 - Gradske vlasti i kompanija iz Uјedinjenih Arapskih Emirata potpisali su ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.