Životna sredina

Poziv školama da se prijave za drugu WWF akademiju za prirodu

Slika: WWF

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

WWF akademija za prirodu objavila je da je počelo prijavljivanje za drugu generaciju polaznika i budućih ambasadora zaštićenih područja. Prijavljivanje će trajati do 10. maja. WWF akademija za prirodu deo je WWF-ovog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude”, a osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz osnovnih i srednjih škola nauče kako da žive na održiv način i aktivno i kreativno zaštite prirodu.

U maju se završava prvi ciklus WWF akademije za prirodu, tokom kojeg su se održali brojni susreti školskih timova i zaposlenih u upravi pet zaštićenih područja obuhvaćenih projektom: nacionalni parkovi Đerdap, Tara i Fruška gora, specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala.

Cilj saradnje škola i upravljača zaštićenih područja je prvenstveno zbližavanje đaka iz okoline zaštićenih područja sa njegovim  prirodnim vrednostima, zatim razumevanje važnosti zaštite prirode i njenom potencijalu za razvoj lokalne zajednice, kao i osmišljavanje načina za promociju prirodnih i kulturnih vrednosti.

Rezultati rada prve generacije polaznika su filmovi i pozorišne školske predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi.

Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode.

Regionalni projekat

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP Srbijašume i JP Vojvodinašume, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Aktivnosti druge WWF akademije

Ciklus akademije obuhvata sledeđe aktivnosti:

  • obuku u istraživačkoj stanici Petnica od 10-14. oktobra 2017. godine,
  • osmišljavanje i sprovođenje školskog projekta tokom školske 2017/2018. godine,
  • organizovanje odlazaka u zaštićeno područje i poseta upravljača zaštićenog područja školi
  • završni događaj u jednom od pet zaštićenih područja uključenih u projekat u maju 2018. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.