Životna sredina

Poziv školama da se prijave za drugu WWF akademiju za prirodu

Slika: WWF

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

WWF akademija za prirodu objavila je da je počelo prijavljivanje za drugu generaciju polaznika i budućih ambasadora zaštićenih područja. Prijavljivanje će trajati do 10. maja. WWF akademija za prirodu deo je WWF-ovog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, a osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz osnovnih i srednjih škola nauče kako da žive na održiv način i aktivno i kreativno zaštite prirodu.

U maju se završava prvi ciklus WWF akademije za prirodu, tokom kojeg su se održali brojni susreti školskih timova i zaposlenih u upravi pet zaštićenih područja obuhvaćenih projektom: nacionalni parkovi Đerdap, Tara i Fruška gora, specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala.

Cilj saradnje škola i upravljača zaštićenih područja je prvenstveno zbližavanje đaka iz okoline zaštićenih područja sa njegovim  prirodnim vrednostima, zatim razumevanje važnosti zaštite prirode i njenom potencijalu za razvoj lokalne zajednice, kao i osmišljavanje načina za promociju prirodnih i kulturnih vrednosti.

Rezultati rada prve generacije polaznika su filmovi i pozorišne školske predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi.

Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode.

Regionalni projekat

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP Srbijašume i JP Vojvodinašume, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Aktivnosti druge WWF akademije

Ciklus akademije obuhvata sledeđe aktivnosti:

  • obuku u istraživačkoj stanici Petnica od 10-14. oktobra 2017. godine,
  • osmišljavanje i sprovođenje školskog projekta tokom školske 2017/2018. godine,
  • organizovanje odlazaka u zaštićeno područje i poseta upravljača zaštićenog područja školi
  • završni događaj u jednom od pet zaštićenih područja uključenih u projekat u maju 2018. godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

6. april 2017. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

6. april 2017. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

6. april 2017. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

6. april 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja