x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Posle 15 godina obezbeđen novac za čišćenje reke Bosne

28.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Potpisivanje ugovora o finansiranju (Vlada Zeničko-dobojskog kantona)
Posle 15 godina obezbeđen novac za čišćenje reke Bosne

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) finansiraće čišćenje reke Bosne, koje će se obaviti, prvi put u poslednjih 15 godina, u sedam gradova i opština, od Visokog do Doboj Juga, saopštila je vlada ovog kantona.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak potpisao je sa predstavnicima opština i gradova, kao i javnim komunalnim preduzećima ugovore o finansiranju projekata za čišćenje obala reke Bosne duž njenog toka kroz Zeničko-dobojski kanton. Iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša za ovu namenu su izdvojena sredstva u iznosu od 423.497 KM (oko 210.000 evra).

Projektom je planirano uklanjanje divljih deponija, čišćenje priobalnog pojasa od svih otpada i omogućavanje prohodnosti obalama reke Bosne

Sredstva su odobrena JKP “Vis” Doboj Jug (70.000 KM), JKP “Radnik” Zavidovići (70.000 KM), KJD Maglaj (68.121 KM), Gradu Zenica (50.000 KM), Opštini Doboj Jug (25.376 KM), Opštini Kakanj (70.000 KM) i Gradu Visoko (70.000 KM). Opština Žepče, kako se navodi, nije se prijavila na javni poziv resornog ministarstva, tako da planirana sredstva od 500.000 KM nisu u celosti utrošena.

Kako je rekao minista Isak, projektom je planirano uklanjanje divljih deponija, čišćenje priobalnog pojasa od svih otpada i omogućavanje prohodnosti obalama reke Bosne. On očekuje da lokalne zajednice odmah započnu realizaciju projekta te da će čišćenje biti završeno do kraja godine. Isak je istakao da vlada želi da pomogne gradovima i opštinama da očiste reku Bosnu kako bi svi imali čistiju i lepšu okolinu, i dodao da se nada da će se projekat nastaviti i sledeće godine.

Potpisivanjem ovih ugovora nastavljena je realizacija programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK vrednog 1,5 miliona KM (oko 750.000 evra).

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša nedavno je potpisalo ugovore o finansiranju 17 projekata lokalnih zajednica i javnih komunalnih preduzeća, koji se odnose na oblast upravljanja otpadom, a za koje je izdvojeno 900.000 KM (oko 450.000 evra).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.