Otpad

Podgorica će se napajati strujom na biogas iz otpada

Slika: Deponija d.o.o.

Objavljeno

24.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Operater deponije kojim upravlja lokalna samouprava glavnog grada Crne Gore inicirao je izgradnju prve elektrane u ovoj balkanskoj zemlji na biogas iz otpada. Direktor Deponije d.o.o. Arsenije Boljević izjavio je za Agenciju Anadolija da se metan u Podgorici spaljuje već deceniju i da se ne iskorištava.

Plan je da se gas prikuplja i sprovodi do kogeneracionog postrojenja od jednog megavata, gde bi proizvodnja optimalne količine struje mogla da traje barem osam godina, dodao je. Osim zaštite životne sredine, finansijska komponenta nije manje bitna, jer će kompanija dodatni prihod ulagati u razvojne projekte, kaže Boljević. On je dodao da „ekoloških projekata nikad dosta“ i izneo procenu da sistem može da profunkcioniše početkom sledeće godine. „Deponija“, koja upravlja sistemom Livade, ima 150 zaposlenih. To komunalno preduzeće prerađuje otpad, reciklira metale i druge materijale i trguje sekundarnim sirovinama.

Kogeneracija u javno-privatnom partnerstvu 

Projekat će biti sproveden sa subjektom koji će biti izabran na tenderu za javno–privatno partnerstvo (JPP). Grad ulaže gas iz otpada kao glavni deo sredstava, a obezbediće i parcelu za postrojenje za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije za grejanje (CHP) i tehničko-ekonomsku studiju. Privatni partner će preuzeti odgovornost za pokrivanje deponije i izgradnju elektrane. Boljević kaže da je dokumentacija spremna i da će poziv biti objavljen uskoro. On je dodao da je mnogo zainteresovanih kompanija, među kojima je najviše stranih.

Naredni projekti

Investicija će biti vredna dva miliona evra, od kojih će 40 odsto otići na pokrivanje mesta, a „Deponija“ neće imati nikakvih finansijskih troškova, naglasio je. Pored biogasa, firma ima plan da instalira solarne panele od 500 kilovata na 5.000 kvadratnih metara na krovovima svojih objekata, navodi Boljević. Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ima obavezu da otkupljuje električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Što se tiče zelenog otpada, Boljević je rekao da sakupljeno seno, cveće, grane i sličan materijal može da se prerađuje u humus u sistemu JPP koji bi po planu trebalo da zaživi do kraja sledeće godine. Primorska Opština Kotor je prošle godine pokrenula prvu takvu delatnost, na 600 kvadratnih metara, gde su pokrivene još tri opštine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke