Otpad

Deponijski gas u Rijeci – energent za proizvodnju električne energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Viškovu kod Rijeke je izgrađen pogon koji koristi deponijski gas za proizvodnju struje. Novo postrojenje je koštalo 10 miliona kuna (1.3 miliona evra) i instalirano je na nekadašnjem odlagalištu komunalnog otpada Viševac.

Kako javlja portal direktno.hr, postrojenje za deponijski gas je počelo sa probnim radom u septembru 2016., a trajno radi od kraja januara 2017. Ima snagu od 1,2 MW i može da proizvede preko 6.000 MWh struje godišnje.

Postrojenje ne bi bilo izgrađeno da prošle godine nije sanirana deponija u Viševcu, što je koštalo 63,8 miliona kuna (8,6 miliona evra). Sanaciju su finansirali Grad Rijeka, lokalne samouprave iz te oblasti kao i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Pogon za proizvodnju struje iz deponijskog gasa je izgrađen u okviru te sanacije. Deponijski gas, čiji je glavni sastojak metan, prikuplja se i upotrebljava za proizvodnju električne energije koja se potom prodaje Hrvatskoj elektroprivredi. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je objasnio da je najpre plan bio da se deponijski otpad spaljuje na bakljama, ali je zaključeno da postoji energetski efikasniji način koji smanjuje emisiju deponijskih gasova, što je bio glavni razlog za izgradnju postrojenja.

Obersnel je rekao da je cena kilovat časa bila veća (tokom probnog rada, proizvedeno je 9000 MWh koji su prodati HEP-u po ceni od 0,26 eur po kilovatu), s tim da su izmenjeni propisi koji definišu privilegovane prodavce struje. On veruje da će izmenama zakona koje su u toku, Čistoća ponovo dobiti status privilegovanog prodavca i postići stimulativnu cenu.

Prvi čovek Rijeke podseća da se ovakvom investicijom smanjuje potrošnja drugih fosilnih goriva, i očekuje da se ulaganje sa sadašnjom cenom isplati za nekoliko godina, a ako cena bude veća, to će se desiti i ranije.

Procenjuje se da je na deponiji Viševac, od njegovog osnivanja 1964. do zatvaranja 2011. deponovano oko dva miliona kubnih metara otpada. Prema rečima direktorke komunalnog preduzeća Čistoća Jasne Kukuljan, studija je pokazala da će novo postrojenje biti i ekonomski i ekološki isplativo. Ovo je drugi takav pogon u Hrvatskoj, a prvo je izgrađeno u zagrebačkom Jakuševcu.

Tokom prve dve godine, očekuje se oko 10 miliona kubnih metara gasa godišnje, a zatim, u narednih 15 godina od 8 do 9 miliona. Projekat je finansiran sredstvima Čistoće. Izabrano je kompaktno postrojenje koje ima generator električne energije koji pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, podsisteme, sisteme upravljanja i zaštite, trafo-stanice i vezu sa distributivnom mrežom.

U okviru sanacije Viševca, na celoj deponiji je napravljen nepropusni prekrivač na koji je nanesen sloj zemlje, a zatim je zasađena travnata površina. Napravljeni su i nadzorna stanica za kvalitet vazduha i kontrolu buke, protivpožarni put i zaštitna ograda.  Izgrađen je i sistem za skupljanje i odvod procednih voda koja se ispumpava na tri pumpne stanice i odvodi u uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i kondenzata deponijskog plina.

Odlagalište ima i 52 plinska bunara spojena u jedan sistem iz kojih se prikupljeni deponijski plin odvodi do pogona.

U riječkoj gradskoj upravi kažu da je ceo projekat u skladu sa evropskom inicijativom Sporazuma gradonačelnika i sa akcionim planom energetski održivog razvoja grada. U lokalnoj samoupravi napominju da se poslednjih godina više radi na uvođenju integrisanog sistema odvojenog prikupljanja otpada. Tako je 2013. godine skupljeno oko 2000 tona, a 2016. skoro 3.500, što je posledica poboljšane edukacije i dostupnosti kontejnera.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

15. mart 2017. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

15. mart 2017. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

15. mart 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

15. mart 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine