Otpad

Počelo s radom novo postrojenje Ecopack Bugarska za sortiranje stakla

Ecopack Bugarska sortiranje stakla

Slika: Ecopack

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Podeli

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Podeli

Preduzeće za reciklažu Ecopack Bugarska otvorilo je novi deo pogona za sortiranje stakla prema boji. Nova oprema može dnevno da obradi 100 tona staklene ambalaže, a vredna je 2,5 miliona leva (1,28 miliona evra).

Nova oprema je instalirana u fabrici Ecopack-a u selu Ravno polje, 10 kilometara istočno od Sofije. Postrojenje je otvoreno 2008. godine posle početnog ulaganja od 3,8 miliona leva (1,92 miliona evra). Nova oprema će udvostručiti kapacitet fabrike, a dodatna pogodnost je mogućnost klasiranja stakla prema boji, kaže se u saopštenju preduzeća.

„Ovo je dobra vest za reciklažna postrojenja u Bugarskoj kao i za proizvođače staklene ambalaže, jer će dobijati čistiju sirovinu i, odatle, bolju ambalažu,“ rekao je direktor Ecopack Bugarska Todor Burgudžiev. On je podsetio da je potražnja za staklom tokom prošle godine porasla za 30%, u poređenju s rastom potražnje od 15% za druge vrste ambalaže.

Novi pogon su zajednički otvorili Svetoslav Atanasov iz Ecopack Bugarska, bugarska ministarka za životnu sredinu i vode Ivelina Vasileva, i gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova.

„Ministarstvo će nastaviti da podržava investicije zasnovane na zelenim idejama, zelenom načinu razmišljanja i zelenoj ekonomiji,“ izjavila je ministarka Vasileva.

Ecopack je tokom 2015. godine obradio ukupno 91.031 tonu otpada, i kontrolisao je nešto preko 42% tržišta reciklaže u Bugarskoj.

Postrojenje u Ravnom polju će dodatno pomoći da ova država pruži svoj doprinos „cirkularnoj ekonomiji“ EU. Planovi Evropske komisije su da se do 2025. godine reciklira 75% ukupno potrošenog stakla. Taj cilj je skoro i postignut već 2014. godine, sudeći prema izveštaju Evropske federacije staklene ambalaže (FEVE).

Komentara: (2)
Sefer Tudzari / 25.09.2019.

Postovana gospodo interesuje me da li kod Vas mogu da nabavim staklenu ambalazu (flase i flasice) za sokove.. Ako mogu dajte mi ponudu za ::

1. Flasice od 20ml
2. Flasice od 25ml
3 Flase od 750ml
4 Flase od 1000ml

Srdacan pozdrav i s postovanjem !

Lazar / 11.01.2022.

Iteresuje me da li otkpljujete ravno prozorsko staklo paplek i obicno… Pozdrav

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija program razvoja cirkularne ekonomije 2024 Crna Gora Nacrt Nacionalne strategije tranzicije 2030

Srbija usvojila program razvoja cirkularne ekonomije, Crna Gora razmatra nacrt strategije

23. novembar 2016. - Vlada Srbije je usvojila program razvoja cirkularne ekonomije do 2024. godine, a Crna Gora predstavila Nacrt Nacionalne strategije cirkularne tranzicije do 2030. godine

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

23. novembar 2016. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

23. novembar 2016. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

23. novembar 2016. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama