Otpad

Počelo s radom novo postrojenje Ecopack Bugarska za sortiranje stakla

Ecopack Bugarska sortiranje stakla

Slika: Ecopack

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Podeli

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Podeli

Preduzeće za reciklažu Ecopack Bugarska otvorilo je novi deo pogona za sortiranje stakla prema boji. Nova oprema može dnevno da obradi 100 tona staklene ambalaže, a vredna je 2,5 miliona leva (1,28 miliona evra).

Nova oprema je instalirana u fabrici Ecopack-a u selu Ravno polje, 10 kilometara istočno od Sofije. Postrojenje je otvoreno 2008. godine posle početnog ulaganja od 3,8 miliona leva (1,92 miliona evra). Nova oprema će udvostručiti kapacitet fabrike, a dodatna pogodnost je mogućnost klasiranja stakla prema boji, kaže se u saopštenju preduzeća.

„Ovo je dobra vest za reciklažna postrojenja u Bugarskoj kao i za proizvođače staklene ambalaže, jer će dobijati čistiju sirovinu i, odatle, bolju ambalažu,“ rekao je direktor Ecopack Bugarska Todor Burgudžiev. On je podsetio da je potražnja za staklom tokom prošle godine porasla za 30%, u poređenju s rastom potražnje od 15% za druge vrste ambalaže.

Novi pogon su zajednički otvorili Svetoslav Atanasov iz Ecopack Bugarska, bugarska ministarka za životnu sredinu i vode Ivelina Vasileva, i gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova.

„Ministarstvo će nastaviti da podržava investicije zasnovane na zelenim idejama, zelenom načinu razmišljanja i zelenoj ekonomiji,“ izjavila je ministarka Vasileva.

Ecopack je tokom 2015. godine obradio ukupno 91.031 tonu otpada, i kontrolisao je nešto preko 42% tržišta reciklaže u Bugarskoj.

Postrojenje u Ravnom polju će dodatno pomoći da ova država pruži svoj doprinos „cirkularnoj ekonomiji“ EU. Planovi Evropske komisije su da se do 2025. godine reciklira 75% ukupno potrošenog stakla. Taj cilj je skoro i postignut već 2014. godine, sudeći prema izveštaju Evropske federacije staklene ambalaže (FEVE).

Komentara: (2)
Sefer Tudzari / 25.09.2019.

Postovana gospodo interesuje me da li kod Vas mogu da nabavim staklenu ambalazu (flase i flasice) za sokove.. Ako mogu dajte mi ponudu za ::

1. Flasice od 20ml
2. Flasice od 25ml
3 Flase od 750ml
4 Flase od 1000ml

Srdacan pozdrav i s postovanjem !

Lazar / 11.01.2022.

Iteresuje me da li otkpljujete ravno prozorsko staklo paplek i obicno… Pozdrav

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. novembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

23. novembar 2016. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

23. novembar 2016. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. novembar 2016. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja