Otpad

Reciklaža stakla u EU na rekordnom nivou – FEVE

reciklaza stakla EU

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Recikliranje stakla je dostiglo novi, rekordni nivo širom Evropske Unije tokom 2014. godine, govore podaci koje je objavila Evropska federacija staklene ambalaže (FEVE).

Prosečno, reciklaža u svih 28 država članica Evropske Unije je tokom 2014. godine dostigla prag od 74%. Tokom te godine, u celoj EU prikupljeno je 11,6 miliona tona stakla, odnosno 3,5% više nego tokom prethodne godine. U istom periodu, sačuvano je 12 miliona sirovog materijala, koji bi bez recklaže bio obrađen za potrebe proizvodnje novog stakla.

Osim toga, za svakih 10% recikliranog stakla potrošnja energije se smanjuje za 2,5%. Staklo zadržava svojstva tokom procesa reciklaže umnogome nalik na metale.

Veći deo recikliranog stakla završava u proizvodnji nove ambalaže, jer staklo predstavlja „najzaokruženiji sistem recikliranja ambalaže hrane i pića u EU i u svetu,“ navodi FEVE u saopštenju.

Uprkos tome, oko 26% staklenih boca i tegli i dalje završava na otpadima širom kontinenta. I dok države poput Švedske, Belgije, Nemačke i Slovenije predvode u reciklaži, u Austriji i Danskoj beleže mali pad aktivnosti na tom polju. Britanija je 2014. godine dostigla stopu reciklaže od 67%, što je pad od 1% u odnosu na 2013. godinu. U Finskoj, Češkoj i Holandiji, opadajući trend je vezan za smanjenu potražnju. Za to vreme, u Bugarskoj i Španiji postepeno povećanje aktivnosti smanjuje raskorak, koji je još izražen i na Kipru, u Grčkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Cilj EU je da se do 2020. godine dostigne stopa reciklaže od 60% godišnje.

Potrebna su usmerena ulaganja u infrastrukturu i bolja komunikacija s građanima, čak i u zemljama s dobrom praksom na ovom polju, kaže Adelin Fareli (Adeline Farrelly), generalna sekretarka FEVE.

Staklo je najjednostavnije i najbezbednije za reciklažu, zato što je inertno i zadržava svojstva bez obzira na to koliko puta bude reciklirano. Ukoliko se pravilno prikuplja, može se zatvoriti krug i reciklirati beskrajno,“ objašnjava Adelin Fareli.

Reciklažna industrija se nada da će se doneti povoljniji zakoni za materijal koji je bezbedan za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Zakoni EU o reciklaži, koji se trenutno razmatraju kao deo paketa cirkularne ekonomije, trebalo bi da podstaknu recikliranje permanentnih materijala koji se mogu obrađivati bez gubitka svojstava,“ objašnjava Fareli i dodaje: „Kao grana industrije, voleli bismo da ima još više recikliranog stakla, pod uslovom da je ono visokog kvaliteta i ekonomski isplativo.“

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. novembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

5. novembar 2016. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

5. novembar 2016. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. novembar 2016. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja