Otpad

Reciklaža stakla u EU na rekordnom nivou – FEVE

reciklaza stakla EU

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Recikliranje stakla je dostiglo novi, rekordni nivo širom Evropske Unije tokom 2014. godine, govore podaci koje je objavila Evropska federacija staklene ambalaže (FEVE).

Prosečno, reciklaža u svih 28 država članica Evropske Unije je tokom 2014. godine dostigla prag od 74%. Tokom te godine, u celoj EU prikupljeno je 11,6 miliona tona stakla, odnosno 3,5% više nego tokom prethodne godine. U istom periodu, sačuvano je 12 miliona sirovog materijala, koji bi bez recklaže bio obrađen za potrebe proizvodnje novog stakla.

Osim toga, za svakih 10% recikliranog stakla potrošnja energije se smanjuje za 2,5%. Staklo zadržava svojstva tokom procesa reciklaže umnogome nalik na metale.

Veći deo recikliranog stakla završava u proizvodnji nove ambalaže, jer staklo predstavlja „najzaokruženiji sistem recikliranja ambalaže hrane i pića u EU i u svetu,“ navodi FEVE u saopštenju.

Uprkos tome, oko 26% staklenih boca i tegli i dalje završava na otpadima širom kontinenta. I dok države poput Švedske, Belgije, Nemačke i Slovenije predvode u reciklaži, u Austriji i Danskoj beleže mali pad aktivnosti na tom polju. Britanija je 2014. godine dostigla stopu reciklaže od 67%, što je pad od 1% u odnosu na 2013. godinu. U Finskoj, Češkoj i Holandiji, opadajući trend je vezan za smanjenu potražnju. Za to vreme, u Bugarskoj i Španiji postepeno povećanje aktivnosti smanjuje raskorak, koji je još izražen i na Kipru, u Grčkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Cilj EU je da se do 2020. godine dostigne stopa reciklaže od 60% godišnje.

Potrebna su usmerena ulaganja u infrastrukturu i bolja komunikacija s građanima, čak i u zemljama s dobrom praksom na ovom polju, kaže Adelin Fareli (Adeline Farrelly), generalna sekretarka FEVE.

Staklo je najjednostavnije i najbezbednije za reciklažu, zato što je inertno i zadržava svojstva bez obzira na to koliko puta bude reciklirano. Ukoliko se pravilno prikuplja, može se zatvoriti krug i reciklirati beskrajno,“ objašnjava Adelin Fareli.

Reciklažna industrija se nada da će se doneti povoljniji zakoni za materijal koji je bezbedan za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Zakoni EU o reciklaži, koji se trenutno razmatraju kao deo paketa cirkularne ekonomije, trebalo bi da podstaknu recikliranje permanentnih materijala koji se mogu obrađivati bez gubitka svojstava,“ objašnjava Fareli i dodaje: „Kao grana industrije, voleli bismo da ima još više recikliranog stakla, pod uslovom da je ono visokog kvaliteta i ekonomski isplativo.“

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva