x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Reciklaža stakla u EU na rekordnom nivou – FEVE

05.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Reciklaža stakla u EU na rekordnom nivou – FEVE

Recikliranje stakla je dostiglo novi, rekordni nivo širom Evropske Unije tokom 2014. godine, govore podaci koje je objavila Evropska federacija staklene ambalaže (FEVE).

Prosečno, reciklaža u svih 28 država članica Evropske Unije je tokom 2014. godine dostigla prag od 74%. Tokom te godine, u celoj EU prikupljeno je 11,6 miliona tona stakla, odnosno 3,5% više nego tokom prethodne godine. U istom periodu, sačuvano je 12 miliona sirovog materijala, koji bi bez recklaže bio obrađen za potrebe proizvodnje novog stakla.

Osim toga, za svakih 10% recikliranog stakla potrošnja energije se smanjuje za 2,5%. Staklo zadržava svojstva tokom procesa reciklaže umnogome nalik na metale.

Veći deo recikliranog stakla završava u proizvodnji nove ambalaže, jer staklo predstavlja „najzaokruženiji sistem recikliranja ambalaže hrane i pića u EU i u svetu,“ navodi FEVE u saopštenju.

Uprkos tome, oko 26% staklenih boca i tegli i dalje završava na otpadima širom kontinenta. I dok države poput Švedske, Belgije, Nemačke i Slovenije predvode u reciklaži, u Austriji i Danskoj beleže mali pad aktivnosti na tom polju. Britanija je 2014. godine dostigla stopu reciklaže od 67%, što je pad od 1% u odnosu na 2013. godinu. U Finskoj, Češkoj i Holandiji, opadajući trend je vezan za smanjenu potražnju. Za to vreme, u Bugarskoj i Španiji postepeno povećanje aktivnosti smanjuje raskorak, koji je još izražen i na Kipru, u Grčkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Cilj EU je da se do 2020. godine dostigne stopa reciklaže od 60% godišnje.

Potrebna su usmerena ulaganja u infrastrukturu i bolja komunikacija s građanima, čak i u zemljama s dobrom praksom na ovom polju, kaže Adelin Fareli (Adeline Farrelly), generalna sekretarka FEVE.

Staklo je najjednostavnije i najbezbednije za reciklažu, zato što je inertno i zadržava svojstva bez obzira na to koliko puta bude reciklirano. Ukoliko se pravilno prikuplja, može se zatvoriti krug i reciklirati beskrajno,“ objašnjava Adelin Fareli.

Reciklažna industrija se nada da će se doneti povoljniji zakoni za materijal koji je bezbedan za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Zakoni EU o reciklaži, koji se trenutno razmatraju kao deo paketa cirkularne ekonomije, trebalo bi da podstaknu recikliranje permanentnih materijala koji se mogu obrađivati bez gubitka svojstava,“ objašnjava Fareli i dodaje: „Kao grana industrije, voleli bismo da ima još više recikliranog stakla, pod uslovom da je ono visokog kvaliteta i ekonomski isplativo.“

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.