OIE

Palma makauba može da postane moćan izvor biogoriva

Makauba, brazilska biljka kljucna sirovina za pravljnje biogoriva

Foto: Acelen Renewables

Objavljeno

14.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Makauba, naučno poznata kao Acrocomia aculeata, jedan je od najznačajnijih potencijalnih izvora biogoriva, tvrdi brazilska kompanija Acelen Renewables. Navela je da je ulje ekstrahovano iz pulpe ploda te palme u potpunosti pogodno za upotrebu u proizvodnji zelenog dizela i održivog avio-goriva.

Makauba je vrlo rasprostranjena vrsta palme u tropskom delu Amerike. Zbog svoje izuzetne prilagodljivosti vremenskim uslovima, produktivni životni vek joj je do 40 godina.

Energetska kompanija Acelen Renewables pokrenula je projekat niskougljeničnog goriva od ploda ovog drveta. Njeni predstavnici tvrde da može da se dobije sedam puta više ulja po hektaru nego od soje.

Ova firma je organizovala panel na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju da prikaže inovaciju za koju računa da može da ubrza dekarbonizaciju Brazila.

Acelen Renewables je objavio da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u svoj prvi pogon za proizvodnju održivog avio-goriva i dizela iz obnovljivih izvora. Procenio je učinak na 20.000 barela dnevno odnosno milijardu litara godišnje.

Uzgoj makaube ublažava klimatske promene?

Na polju održivosti, makauba igra veliku ulogu u ublažavanju klimatskih promena, tvrde u kompaniji. Po mišljenju rukovodstva, ona ima izuzetan potencijal za hvatanje i skladištenje ugljenika iz atmosfere.

Brazil je drugi po proizvodnji biogoriva na svetu

Bernardo Estepa, specijalista za dekarbonizaciju i održivost u Acelenu, istakao je da Brazil ima velik potencijal da predvodi tranziciju ka zelenoj energiji.

Čak 92 odsto električne energije u Brazilu se proizvodi iz zelenih izvora, rekao je tokom diskusije konsultant za održivost u poslovanju Pol Polman. „Brazil i dalje igra ključnu ulogu u tehnologiji biogoriva, vodeći je na tom polju više od pet decenija i postao je drugi po proizvodnji biogoriva na svetu“, istakao je.

Acelen je objavio da očekuje da će projekat doneti preko 90 hiljada radnih mesta. Emisije CO2 će biti 80 odsto manje nego pri korišćenju fosilnih goriva, rečeno je na panelu.

Svetska potrošnja biljnog ulja konstantno raste

Svetska proizvodnja i potrošnja biljnog ulja raste svake godine. Uljana palma doprinosi najviše, sa 187 miliona tona godišnje ili skoro 38 odsto, pokazuju rezultati istraživanja Agronomskog instituta Sao Paula i Instituta za prehrambenu tehnologiju u Kampinasu.

Međutim, proširenje proizvodnog područja ograničeno je kako dostupnošću odgovarajućeg zemljišta, tako i propisima o zaštiti životne sredine. Za razliku od drugih vrsta palmi, makauba doprinosi očuvanju i obnovi biodiverziteta, jer se njome mogu pošumiti degradirana područja i služi kao izvor hrane za životinje, smatraju u kompaniji.

Čak 80 odsto pašnjaka u centralnom delu Brazila je u nekoj fazi degradacije

Osim ekonomskog pitanja, pašnjaci u tropskim i suptropskim područjima Brazila suočavaju se sa viskom stopom degradacije. Prema pomenutoj studiji, u centralnom delu zemlje ugroženo je 80 odsto od 50-60 miliona hektara pašnjaka.

Acelen je saopštio da namerava da zasadi makaubu na 200.000 hektara degradiranih pašnjaka u državama Baiji i Minas Žeraisu. Radi poređenja, to je 280.000 fudbalskih terena. Makauba se takođe može uzgajati u kombinaciji s drugim poljoprivrednim kulturama, čime će se povećati prihodi porodičnih farmi, tvrde u kompaniji.

Na panelu je istaknuto da se makauba može koristiti kao sirovina u raznim industrijama. Naglašeno je da se ona ne koristi samo za proizvodnju energije, već i kao hrana, ali i za derivate kao što je bioplastika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. decembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. decembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. decembar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

14. decembar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK