Mobilnost

Lufthansa bi trošila pola struje u Nemačkoj kada bi prešla na e-goriva

Lufthansa-trosila-pola-struje-u-Nemackoj-presla-e-goriva

Foto: Matti Blume / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sintetička goriva, koja se proizvode korišćenjem zelene energije, jesu najbolja za dekarbonizaciju avio-prevoza, ali u Nemačkoj verovatno neće biti dovoljno takve struje za kompaniju Lufthansa, poručio je njen generalni direktor Karsten Špor.

Nacionalna vazduhoplovna konferencija u Hamburgu je bacila svetlo na kontraste u Nemačkoj između klimatskih ambicija i dostupnosti resursa za dekarbonizaciju te industrije. Kancelar Olaf Šolc je na otvaranju podsetio na cilj da cela zemlja postane klimatski neutralna najkasnije 2045. godine, a da Evropska unija teži da pre sredine veka eliminiše neto emisije gasova s efektom staklene bašte.

To uključuje avio-saobraćaj, koji je zaslužan za skoro tri odsto emisija na globalnom nivou. Šolc je uveren da će taj udeo biti smanjen i da će se ovaj sektor promeniti iz korena. Istakao je da Nemačka treba da postane strateško čvorište za proizvodnju održivih goriva za avione.

Lufthansa u procepu

Generalni direktor kompanije Lufthansa Karsten Špor slaže se da su sintetička goriva najbolja varijanta za dekarbonizaciju ove grane privrede. Međutim, on je naglasio da za taj podvig za tog giganta avio-saobraćaja, najvećeg po prihodima i drugog po broju putnika u Evropi, u Nemačkoj neće biti dovoljno zelene energije.

Sintetička ili e-goriva se proizvode od ugljenika i niskougljeničnog vodonika. Ugljenik se dobija od ugljen-dioksida iz sagorevanja fosilnih goriva ili direktno iz vazduha. Vodonik se proizvodi elektrolizom vode s napajanjem iz elektrana na obnovljive izvore i, eventualno, na nuklearni pogon.

Međutim, ova tehnologija je neisplativa i tek u začetku. Inače se najveća većina vodonika proizvodi od fosilnog gasa, tako da je takav nepogodan za dekarbonizaciju.

Realnije je proizvoditi u inostranstvu

„Trebalo bi nam otprilike pola električne energije u Nemačkoj da napravimo dovoljno goriva,“ izjavio je Špor u Hamburgu. S druge strane, realnije je proizvoditi sintetičko gorivo „u inostranstvu, gde su solarna i energija vetra dostupne u praktično neograničenim količinama“, po njegovim rečima. Nije precizirao koje su to zemlje.

Lufthansa u međuvremenu testira pogon na vodonik

Lufthansa ima udeo e-goriva od tek 0,2 odsto. U međuvremenu testira upotrebu vodonika kao goriva. Mana mu je to što je nestabilan i težak za skladištenje. Među ostalim opcijama za dekarbonizaciju su baterije, ali njihova gustina energije nije dovoljna da pogoni komercijalne letelice.

Gorivo za vozila i avio-saobraćaj može da se proizvodi i od organskog otpada: iskorišćenog ulja, klaničnih i ribljih ostataka i nusproizvoda iz nekih delova prehrambene industrije. Tako se izbegava prirodno raspadanje, pri kojem se oslobađa metan, a on je desetinama puta jači od CO2 u pogledu globalnog zagrevanja. Ipak, ovo rešenje takođe rezultuje ispuštanjem ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

26. septembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

26. septembar 2023. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

26. septembar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

26. septembar 2023. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu