Mobilnost

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

Foto: Ursula von der Leyen on X

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija A.P. Møller – Mærsk je u Kopenhagenu porinula prvi kontejnerski brod na metanol na svetu. I druge najveće kompanije u sektoru pomorskog teretnog saobraćaja već su naručile takva plovila u cilju dekarbonizacije.

Laura Maersk je prvi teretni brod opremljen pogonom na metanol. Kuma mu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je pritisla dugme i razbila šampanjac o pramac broda na ceremoniji porinuća u luci u Kopenhagenu.

Maersk je naručio još 24 broda na metanol, koji će biti isporučeni do 2027.

Maersk je naručio još 24 broda na metanol, koji će biti isporučeni zaključno sa 2027. godinom. U kompaniji ističu da će ubuduće naručivati samo nova plovila koja mogu da koriste zelena goriva.

Novi kontejnerski brod je napravljen u Južnoj Koreji, dugačak je 172 metra i ima kapacitet za prevoz od 2.100 jedinica ekvivalenta dvadeset stopa – TEU odnosno standardnih kontejnera od po šest metara.

Brod ima dualni pogon. Ide na zeleni metanol, a po potrebi može da koristi i standardno gorivo. Sa punim tankovima može da pređe oko 11 hiljada kilometara. Maersk je za početak nabavio biometanol proizveden od metana prikupljenog sa deponija, a on se računa u niskougljenično gorivo.

Inače, postigao je sporazum sa kompanijom European Energy da mu počevši od 2025/26. godišnje isporučuje 300 hiljada tona e-metanola. To gorivo se dobija od niskougljeničnog vodonika dobijenog elektrolizom i ugljenika od ugljen-dioksida oslobođenog i prikupljenog iz industrijskih aktivnosti.

Laura Maersk je doputovala od brodogradilišta u Južnoj Koreji do matične luke u Kopenhagenu na svoju inauguraciju.

Transformacija globalne flote teretnih brodova na pogon na čista goriva

Prema podacima Eurostata od maja, Maersk u svojoj floti ima 682 kontejnerska broda, ukupnog kapaciteta 4,13 miliona TEU jedinica.

Maersk planira da pre kraja 2040. smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu

A.P. Møller – Mærsk kontroliše oko 15 procenata globalnog tržišta pomorskog kontejnerskog transporta. Ima ambiciozan cilj da najkasnije 2040. godine smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu.

Foto: Maersk on X

Zeleni metanol će doprineti dekarbonizaciji pomorskog saobraćaja

Metanol ima značajan potencijal za dekarbonizaciju u svojstvu alternativnog goriva za brodove. Lako se transportuje, zahvaljujući tome što je u tečnom stanju, a može da se skladišti i puni pri atmosferskoj temperaturi i pritisku.

Metanol se lako transportuje, a može da se skladišti i puni pri atmosferskoj temperaturi i pritisku

Metanol ne zauzima previše prostora za skladištenje u brodovima, za razliku od baterija i vodonika. Tankovi sa metanolom zahtevaju manje sigurnosnih mera nego vodonik i amonijak.

Takođe, nije mnogo toksičan niti štetan za životnu sredinu, za razliku od amonijaka, dok je energetski efikasniji nego druga zelena goriva i može se koristiti uz postojeću infrastrukturu.

Zacrtan cilj da se emisije pre kraja decenije smanje za 40 odsto

Ipak, proizvodnja zelenog metanola je skupa u poređenju sa konvencionalnim metanolom, koji se dobija iz uglja ili prirodnog gasa. Biometanol se može dobiti i gasifikacijom otpadne biomase.

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je 2020. godine dala zeleno svetlo za upotrebu ugljenično neutralnog metanola kao goriva.

Objavila je i smernice za dekarbonizaciju pomorskog transporta, a on je odgovoran za oko tri procenta emisija na svetskom nivou.

Ta strategija predviđa smanjenje emisija za najmanje 40 procenata pre kraja 2030. sa nivoa iz 2008, a barem za 50 procenata najkasnije 2050. godine. Ova agencija se zalaže da se sektor u potpunosti dekarbonizuje još tokom ovog veka.

Sve najveće kompanije već su naručile brodove na metanol

U skladu sa tim, svetski giganti u pomorskoj industriji već su naručili nove brodove na metanol, što povećava potražnju za ovim gorivom.

Francuski CMA CGM je naručio 18 plovila od kineskog operatera brodogradilišta China State Shipbuilding Corp. (CSSC) za tri milijarde dolara, preneo je Reuters. Isporuka je planirana za 2025. godinu, po tom izveštaju.

COSCO Shipping, sa sedištem u Kini, naručio je 12 brodova na metanol za ukupno oko 2,9 milijardi dolara. Biće izgrađeni u Jangdžou u Kini i isporučeni u sledećih pet godina.

HMM je naručio devet teretnih plovila u Južnoj Koreji, gde mu je i sedište.

COSCO i CMA CGM su dogovorili snabdevanje zelenim metanolom u velikim lukama u Kini.

Projekti i postrojenja za snabdevanje zelenim metanolom su u pripremi u Singapuru, Melburnu i Geteborgu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva fabrika elektricnih vozila na Balkanu bice otvorena u Kragujevcu

Električni auto iz Kragujevca koštaće 15.000 evra

19. septembar 2023. - Pandlina naziv je novog fijat panda automobila sa električnim pogonom koji će se od sledeće godine proizvoditi u Kragujevcu.

Vetar ponovo pokrece brodove uz pomoc WindWings tehnologije

Vetar ponovo pokreće brodove uz pomoć tehnologije WindWings

19. septembar 2023. - Rešenje WindWings omogućava iskorišćavanje snage vetra za pogon teretnih brodova i optimizuje pomorske rute kojima se kreću

porsche slovenija ngen ferjancic bernard

Partnerstvo Porsche Slovenija i NGEN-a za integraciju električnih vozila u energetski sistem nove generacije

19. septembar 2023. - Porsche nudi električna vozila, e-punjače, solarne elektrane, baterije, sistem za upravljanje, a sada i trgovinu električnom energijom

srbija auto putevi elektropunjaci tender

Tender za izgradnju 16 „zelenih stanica“ na auto-putevima Srbije

19. septembar 2023. - Lokacije za "Zelene stanice" su odmorišta i parkirališta na auto-putevima Subotica-Preševo, Beograd-Šid, Niš-Dimitrovgrad i Miloš Veliki