Klimatske promene

Mitsubishi Shipbuilding prvi uspeo da prikupi emisije CO2 teretnog broda

Mitsubishi Shipbuilding prvi prikupi emisije CO2 teretnog broda

Foto: Mitsubishi Heavy Industries, Ltd.

Objavljeno

29.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Mitsubishi Shipbuilding je s partnerima pokrenuo projekat zarobljavanja emisija ugljenika sa teretnog broda. Ima nameru da osmisli sisteme izvodljive u komercijalnom okruženju koji bi sasekli doprinos ovog sektora klimatskim promenama.

Prvi pomorski sistem za prikupljanje ugljen-dioksida na svetu ispunio je svoj zadatak, saopštio je Mitsubishi Shipbuilding, jedna od najvećih kompanija u sektoru brodogradnje. Čistoća tog gasa s efektom staklene bašte zarobljenog na teretnjaku za prevoz uglja Corona Utility izašla je na preko 99,9 odsto, otkrio je.

Za rad pokaznog postrojenja zadužena je posada. Inženjeri iz Mitsubishi Shipbuildinga su pokrenuli testiranje u avgustu i pokazali mornarima kako da upravljaju sistemom. Projekat za prikupljanje izduvnih gasova sproveden je sa brodoprevoznikom K Line i udruženjem za klasifikaciju brodova ClassNK, a podržalo ga je pomorsko odeljenje japanskog Ministarstva zemljišta, infrastrukture, saobraćaja i turizma.

Brodska posada je obučena za upravljanje eksperimentalnim sistemom, a proba po planu traje do kraja marta

Mitsubishi Shipbuilding je deo konglomerata Mitsubishi Heavy Industries (MHI) Group. Plovilo prevozi ugalj za kompaniju Tohoku Electric Power. Podaci iz ispitivanja će biti iskorišćeni kao reper za uvođenje tržišno upotrebljivih pomorskih sistema za zarobljavanje CO2. Proba će, po planu, trajati do kraja marta.

Mitsubishi Shipbuilding captures CO2 from ship exhaust gas

Primenjeni sistem je konstruisan za pogone na kopnu i prilagođen za upotrebu u pomorskom prevozu. Mitsubishi Shipbuilding je saopštio da će nastaviti da radi na brodskim i pomorskim tehnologijama u cilju postizanja svetske ugljenične neutralnosti.

Tehnologija za trajno skladištenje CO2 radi slabljenja klimatskih promena još je u ranoj fazi razvoja

Prikupljeni CO2 može da se upotrebi na više načina, na primer u proizvodnji đubriva ili metanola ili suvog leda za hlađenje. Taj gas se takođe koristi za jačanje učinka ekstrakcije nafte tako što se upumpava ispod površine, gde može trajno da ostane i da tako smanji globalno zagrevanje.

Pomorski prevoz čini tri do pet odsto emisija gasova s efektom staklene bašte, a taj udeo je, po nekim procenama, na putu da se udvostruči u roku od par desetleća. Međutim, ovaj sektor je i ogroman zagađivač. Veliki brodovi uglavnom koriste lož-ulje s visokim udelom sumpora i takozvanog reziduala, zapravo toksičnog ostatka prerade nafte.

Upotreba navedenog goriva dovodi do zagađivanja vazduha nizom opasnih supstanci. U tom segmentu uglavnom nema propisa za zaštitu životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

penzioni fondovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, nafta, fosilna goriva

Penzioni fondovi predmet satire zbog podrške industriji fosilnih goriva

29. oktobar 2021. - Penzioni fondovi u Velikoj Britaniji drže 88 milijardi funti u akcijama i obveznicama naftnih i gasnih kompanija

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

29. oktobar 2021. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

dijalog o klimatskim promenama srbija undp cop 28

Dijalog o klimatskim promenama: Rast temperature u Srbiji 60 odsto veći od globalnog proseka

29. oktobar 2021. - U susret najvažnijem svetskom skupu o klimatskim promenama COP 28 Ministarstvo zaštite životne sredine i UN organizovali su skup u Srbiji

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

29. oktobar 2021. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona