Biodiverzitet

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

IUCN Crvena lista 2022a

Foto: IUCN

Objavljeno

26.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™, koja predstavlja najmerodavniji globalni prikaz stanja biljnog i životinjskog sveta. IUCN Crvena lista ugroženih vrsta™ je neprocenjiv resurs za usmeravanje akcija očuvanja i donošenja odluka o upravljanju prirodnim resursima. To je najsveobuhvatniji svetski izvor informacija o globalnom statusu očuvanja biljnih, životinjskih i gljivičnih vrsta. Treutno je u okviru IUCN Crvene liste procenjeno 147.517 vrsta, od kojih je ugrožen opstanak za njih 41.459.

Na globalnom nivou, najnovija procena otkriva da su svih 26 vrsta jesetri sada u opasnosti od izumiranja, u odnosu na 85% koliko ih je bilo ugroženo 2009. godine, saopštila je organizacija. Leptir monarh, poznat po svom spektakularnom godišnjem putovanju od 4.000 kilometara širom Amerike, ušao je na IUCN Crvenu listu kao ugrožen, usled gubitka staništa i klimatskih promena.

Dobra vest je da najnovije procene populacije tigra pokazuju blagi porast.

Kada je reč o našem regionu,  sve preživele vrste jesetri sada su u opasnosti od izumiranja zbog brana i krivolova. Procene su zasnovane na detaljnim proračunima koji pokazuju da je pad njihove brojnosti u poslednje tri generacije bio brži nego što se mislilo.

Jangce jesetra (Acipenser dabrianus) prešla je iz kategorije krajnje ugrožene u kategoriju izumrle u divljini, 17 vrsta jesetri je sada krajnje ugroženo, tri su ugrožene, a pet označeno kao osetljive na IUCN Crvenoj listi. Ponovna procena je takođe potvrdila izumiranje vrste iz Kine, Psephurus gladius.

IUCN Crvena lista 2022 jesetra

Jesetra je prema IUCN Crvenoj listi vrsta izumrla u divljini

„Već je prošlo vreme da se pojačaju napori u očuvanju jesetri i spreči dalji pritisak na ove migratorne ribe. Pored kontinuiranog krivolova i problema prilova, jednostavno se ne radi dovoljno na očuvanju slatkovodnih staništa. Naprotiv, staništa jesetri su često pod pretnjom usled predloga novih projekata izradnje i izmena na rečnim tokovima u našem regionu,“ rekla je Milica Mišković, saradnik za zaštitu vrsta u IUCN Regionalnoj kancelariji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Mišković je dodala da je u okviru programa IUCN Save Our Species upravo pokrenuta nova inicijativu za očuvanje jesetri na rekama Dunav i Rioni, kako bi se  podržale aktivnosti očuvanja na terenu, ali i obavestili i edukovali ljude o ovom alarmantnom statusu preostalih vrsta jesetri, posebno u Gruziji. „Današnja ponovna procena dolazi kao oštar podsetnik da ovoj drevnoj vrsti ističe vreme,“ istakla je ona.

Jesetra je vrsta izumrla u divljini koja se vekovima lovi zbog mesa i kavijara

Čuvene po svojoj veličini, sa kritično ugroženom morunom (Huso huso) koja naraste do osam metara i 1.700 kilograma, jesetra se vekovima prekomerno lovi zbog mesa i kavijara. Uprkos tome što je zaštićena međunarodnim pravom, krivolov i dalje pogađa više od polovine ovih vrsta; jača primena propisa o ilegalnoj prodaji mesa jesetri i kavijara je ključna.

Brane utiču na sve vrste jesetri koje migriraju u svoja mrestilišta, dok zagrevanje reka usled klimatskih promena dodatno ometa njihovu reprodukciju. Obnova slatkovodnog ekosistema i izgradnja efikasnih prolaza za ribu, zajedno sa obnavljanjem poriblja, što se već pokazalo efikasnim za vrste kao što je krajnje ugrožena jadranska jesetra (Acipenser naccarii), ključne su mere za podršku dugoročnom opstanku jesetri u svetu, i u regionu Balkana.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. jul 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

26. jul 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

26. jul 2022. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

26. jul 2022. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj