Otpad

Objavljen tender za gradnju postrojenja za preradu otpada u blizini Šibenika

Objavljen tender za gradnju postrojenja za preradu otpada u blizini Sibenika

Photo: Bikarac

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Bikarac, u vlasništvu grada Šibenika, objavila je tender za za projektovanje i izgradnju postrojenja za preradu otpada i pratećih objekata u blizini ovog grada u Hrvatskoj.

Projekt Regionalnog centar za upravljanje otpadom “Bikarac” vredan je 130 miliona kuna (EUR 17,2 miliona evra). Novac je osiguran iz Kohezionog fonda Evropske unije i Hrvatskog fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

„Firma Bikarac poziva zainteresovana preduzeća da podnesu ponude za projektovanje i izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBT) do 16. februara sledeće godine“, navodi se u saopštenju firme.

Regionalni centar za upravljanje otpadom “Bikarac” rešiće potrebe upravljanja otpadom za oko 110.000 stanovnika Šibensko-kninskog okruga u južnoj Hrvatskoj.

Deponija “Bikarac” se nalazi 3,5 km od periferiji grada Šibenika i 7 km od centra grada. Otpad se na ovu lokaciju dovozi s područja Šibenika i opština Bilice, Rogoznice, Primošten, Tisno, Murter, Pirovac, Tribunj i Vodice.

Dnevno se doprema više od deset tona tona otpada, a ukupan kapacitet deponije je 1,8 miliona kubnih metara.

Hrvatski poslanik Evropskog parlamenta Davor Škrlec u oktobru je rekao da bi Hrvatska trebalo što pre da počne da koristi sredstva koja su joj na raspolaganju za upravljanje otpadom.

Hrvatska može da računa na 475 miliona evra iz Programa za koheziju i konkurentnost, odobrenih posle usvajanja Plana za upravljanje otpadom od 2017. do 2022. u januarau ove godine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem