Otpad

Objavljen tender za gradnju postrojenja za preradu otpada u blizini Šibenika

Objavljen tender za gradnju postrojenja za preradu otpada u blizini Sibenika

Photo: Bikarac

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Bikarac, u vlasništvu grada Šibenika, objavila je tender za za projektovanje i izgradnju postrojenja za preradu otpada i pratećih objekata u blizini ovog grada u Hrvatskoj.

Projekt Regionalnog centar za upravljanje otpadom “Bikarac” vredan je 130 miliona kuna (EUR 17,2 miliona evra). Novac je osiguran iz Kohezionog fonda Evropske unije i Hrvatskog fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

„Firma Bikarac poziva zainteresovana preduzeća da podnesu ponude za projektovanje i izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBT) do 16. februara sledeće godine“, navodi se u saopštenju firme.

Regionalni centar za upravljanje otpadom “Bikarac” rešiće potrebe upravljanja otpadom za oko 110.000 stanovnika Šibensko-kninskog okruga u južnoj Hrvatskoj.

Deponija “Bikarac” se nalazi 3,5 km od periferiji grada Šibenika i 7 km od centra grada. Otpad se na ovu lokaciju dovozi s područja Šibenika i opština Bilice, Rogoznice, Primošten, Tisno, Murter, Pirovac, Tribunj i Vodice.

Dnevno se doprema više od deset tona tona otpada, a ukupan kapacitet deponije je 1,8 miliona kubnih metara.

Hrvatski poslanik Evropskog parlamenta Davor Škrlec u oktobru je rekao da bi Hrvatska trebalo što pre da počne da koristi sredstva koja su joj na raspolaganju za upravljanje otpadom.

Hrvatska može da računa na 475 miliona evra iz Programa za koheziju i konkurentnost, odobrenih posle usvajanja Plana za upravljanje otpadom od 2017. do 2022. u januarau ove godine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. decembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

5. decembar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

5. decembar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. decembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja