x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska što pre da počne da koristi novac za upravljanje otpadom

24.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Hrvatska što pre da počne da koristi novac za upravljanje otpadom

Hrvatska bi trebalo što pre da počne da koristi novac EU koji joj je na raspolaganju za upravljanje otpadom, poručio je sa Croatia Waste Expo 2017, održanog početkom oktobra u Zagrebu, Davor Škrlec, hrvatski član Evropskog parlamenta.

Hrvatska ima na raspolaganju 475 miliona evra iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, koje su dobili nakon što su usvojili u januaru ove godine Plan upravljanja otpadom za period od 2017. do 2022. godine.

Kako izveštavaju hrvatski mediji, najvažnija tema ovogodišnjeg, petog izdanja Croatia Waste Expo bio je zahtev Evropske unije da zemlje-članice započnu tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji.

Kao ključne stavove Evropskog parlamenta u ovoj oblasti, on je naveo “obaveznu separaciju biootpada, ulazak u finalnu fazu recikliranja, smanjenje bacanja hrane, maksimalno odlaganje pet procenata komunalnog otpada, zabranu mešanja opasnog otpada i postepenu eliminaciju posebno zabrinjavajućih supstanci”, i dodao da cirkularna ekonomija može biti pokretač ekonomskog razvoja i novog zapošljavanja.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika, Vladimir Nešić, osnivač Croatia Waste Expo, rekao je da je poruka koju ovaj skup šalje da “Hrvatska ima znanje, ima volju i ima tehnologiju potrebne da bi se postigli ciljevi u zaštiti životne sredine. Najvažnije je konsolidovati i dobro iskoristiti prilike koje stoje pred nama”.

Uloga organizacija civilnog društva

Nekoliko dana kasnije, u Velikoj Gorici održana je konferencija “Dobro upravljanje – pametno gospodarenje otpadom kao primjer”, u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), koja je okupila 140 učesnika, najvažnijih zagovornika održivog razvoja, od akademika do ministara i predstavnika medija, od eksperata u oblasti životne sredine do predstavnika organizacija civilnog društva, kako bi razmotrili važnost učešća građana u razvoju i implementaciji javnih politika vezanih za pitanja životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, na konferneciji se čulo da su u pripremi javni pozivi za sufinansiranje aktivnosti u efikasnijem prikupljanju otpada za opštine i gradove, ali da ono što nedostaje u svim naporima vezanim za upravljanje otpadom, to je informisanje i edukovanje građana o njihovom učešću i doprinosu. Zadatak je gradova i opština da informišu, edukuju i stimulišu građane da skupljaju, odvajaju i dostavljaju otpad u reciklažna dvorišta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.