Mobilnost

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije regulisaće upotrebu električnih trotineta

novi-zakon-srbija-elektricni-trotineti

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije (ZOBS), na kojem se ubrzano radi, trebalo bi da bude završen početkom naredne godine, a između ostalog ovim propisom biće regulisana i upotreba električnih trotineta, saopšteno je iz Radne grupe MUP Srbije koja je zadužena za izradu novog ZOBS.

Prošle godine za samo nekoliko meseci prodato je 35.000 električnih trotineta, ovog sve popularnijeg prevoznog sredstva ne samo u našoj zemlji nego u celom svetu, a, prema poslednjim procenama, ta cifra je dostigla oko 40.000.

Sve su učestalije žalbe pešaka i vozača, pa je neophodno regulisati upotrebu ovih dvotočkaša

Najviše ih je na ulicama gradova, a pretpostavka je da  je tri četvrtine ovih dvotočkaša na ulicama Beograda.  Poslednjih meseci su sve učestalije žalbe ostalih učesnika u sobraćaju, pre svega pešaka, ali i vozača automobila, autobusa javnog gradskog saobraćaja, na problem koje izazivaju vozači električnih trotineta.

Maksimalna dozvoljena brzina mogla bi da bude osam kilometara na sat

Prilikom donošenja propisa koji regulišu ovu oblast biće korišćena iskustva drugih zemalja, pre svega Slovenije, koja je propisala da se električni trotineti isključivo voze trotoarom i biciklističkim stazama brzinom od šest kilometara na čas. Postoje i predlozi da se maksimalna brzina poveća na osam kilometara na čas.

Apel Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije

novi-zakon-saobracaj-srbija-elektricni-trotineti

„Dok ovaj zakon ne stupi na snagu mi apelujemo da se električni trotineti ne voze kolovozom i da  se koriste samo trotoari i biciklističke staze uz maksimalno poštovanje pešaka i biciklista“, kaže Jasmina Milošević v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Na trotinetima ne bi trebalo da se prevoze deca

Ona posebno moli vozače trotineta da ne prevoze decu koja stoje ispred njih i da u uslovima smanjene vidljivosti nose reflektujuće prsluke.

Pri izradi novog zakona, Radnoj grupi MUP znatno će pomoći i podaci koje im je dostavilo Evropsko udruženje saobraćajnih policija (TISPOL) o zakonskoj regulativi iz desetak zemalja za električne bicikle i trotinete.

Srbiji je najbliža pravna regulativa Slovenije koja je ograničila kretanje električnih trotineta samo na trotoare i biciklističke staze, a brzinu na „brzinu hoda“ zapretivši kaznom od 40 evra za prekršioce.

Iskustva evropskih zemalja

Francuska  je nedavno promenila zakon po kome su svi električni dvotočkaši imali satus pešaka. Sada im je zabranjeno kretanje trotoarom, ali mogu da se, pored kolovoza,  kreću i biciklističkim stazama.

Kazne u Francuskoj i do 1.500 evra

Na biciklističkim stazama maksimalna brzina je 25 kilometara na čas, a a na kolovozu 45. Zabranjena je vožnja sa slušalicama i prevoz više osoba. Deca od osam godina ne smeju da voze, a ona od osam do 12 moraju da imaju zaštitnu kacigu. Kazne su i do 1.500 evra.

U Holandji su trotineti zabranjeni za mlađe od 16 godina

U Holandiji je uvedena registracija električnih trotineta. Zabranjeni su za mlađe od 16 godina, a obavezna je vozačka dozvola i kaciga za one čiji trotineti imaju veću brzinu od 25 kilometara na čas.

U Belgiji je maksimalna dozvoljena brzina 25 kilometara na čas, ali ako idu trotoarom onda je brzina samo šest kilometara na čas.

I Holandija i Belgija dozvoljavaju vožnju i kolovozom, ali samo desnom stranom bližoj trotoaru. U Austriji je za vozače trotineta dozvoljena količina alkohola u krvi 0,08 promila.

Sve opasnije i za vozače trotineta

novi-zakon-o-bezbednosti-saobracaja-srbija-elektricni-trotineti

Nisu samo pešaci ti koji su ugroženi od strane vozača trotineta. Sve češće su žrtve upravo vozači ovih prevoznih sredstava.

Poznata britanska voditeljka i popularna jutjuberka je najverovatnije prva osoba koja je poginula vozeći trotinet

Poznata britanska voditeljka i popularna jutjuberka Emili Hartridž (35), je najverovatnije prva osoba koja je poginula vozeći trotinet. Nesreća se dogodila 12. jula ove godine u južnom delu Londona, u jutarnjim satima, kada je kamion udario električni trotinet kojim se Emili vozila u prometnoj ulici.

Samo nekoliko dana kasnije poginuo je još jedan mladić u Britaniji, a u Parizu je nastradao vozač trotineta koga je na kolovozu usmrtio kamion.

U Srbiji se razmatraju ograničenja koje će biti povezana sa godinama vozača

Upravo zbog sve učestalijih nesreća, za koje se, nažalost procenjuje da će biti sve češće kako broj trotineta u saobraćaju bude rastao, neophodno je, kako kažu u Radnoj grupi MUP-a, pažljivo sagledati sve činjenice pogotovo one vezane za starosnu dob vozača jer su deca i ovde najugroženiji učesnici u saobraćaju.

Zato postoje predlozi i o ograničenju vezanom za uzrast, ali se razmatra i mogućnost registracije električnih trotineta, vozačke dozvole, pa i obuke za upravljanje ovim sve bržim i tehnološki naprednijim sredstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

1. oktobar 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

1. oktobar 2020. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

1. oktobar 2020. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

1. oktobar 2020. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye