Mobilnost

Samo u Beogradu za nekoliko meseci prodato 35.000 električnih trotineta

beograd-elektricni-trotinet prodaja

Foto: Pixabay

Objavljeno

12.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

U Srbiji je samo u Beogradu za nekoliko meseci prodato 35.000 električnih trotineta. Liste čekanja za kupovinu na kredit su duge i po nekoliko meseci, prenosi Radio Televizija Srbije (RTS).

Stručnjaci upozoravaju da ne treba zabranjivati ovakav ekološki transport, ali i da se moraju uvesti pravila zbog tolike masovnosti električnih trotineta, piše RTS.

„Prvo moramo uvesti potpunu pravnu normativu koja će jasno definisati ko i pod kojim uslovima može upravljati trotinetima, pa onda i šta trotinet mora da ispunjava – od tehničke opreme do uslova i možda najvažniju stvar gde se sve mogu voziti trotineti i u koje vreme“, kaže Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Druga bitna stvar je zaštitna oprema, ali i uređaji za signalizaciju. Po sadašnjem zakonu, biciklisti moraju imati svetloobojeni prsluk, ali i kacigu, dok trotinet voze mnogi bez ikakve zaštite i svetlosne signalizacije, naročito u večernjim satima.

Postavlja se i pitanje ko u slučaju nesreće ili povreda snosi odgovornost, ko plaća odštetu ako, na primer, trotinetom teže povredi pešaka.

Za sada u Srbiji nije bilo težih udesa u kojima je učestvovao trotinet, ali zakonsko rešenje je neophodno jer, pored sigurnosti onih koji voze, treba paziti i na sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, kažu stručnjaci.

Novosađanka peticijom traži izmene zakona i zabranu za maloletnike

Foto:  Brett Sayles from Pexels

Jedna Novosađanka peticijom traži izmene zakona i zabranu električnih trotineta za maloletnike zbog lošeg iskustva tokom vožnje bicikla sa ćerkom, javio je N1.

Električni trotineti razvijaju brzinu od 15 do 40 kilometara na sat, a za sada nema pravila kuda smeju da se kreću, niti ko njima može da upravlja.

Ograničenja su uvele različite evropske zemlje. U Parizu su ograničili njihov broj, u Belgiji mesta gde će biti dozvoljeno parkiranje, dok su u Nemačkoj i Holandiji pooštrena pravila po pitanju brzine i starosne granice vozača.

Izmene Zakona o saobraćaju koje bi trebalo da regulišu ovu oblast su u toku, a iz Agencije za bezbednost saobraćaja primenu novih pravila najavili su za sledeću godinu. Za sada postoje samo preporuke Agencije, koje kažu da električni trotineti ne bi trebalo da se kreću brzinom većom od hoda pešaka ako se kreću trotoarom.

Ukoliko idu brže od šest kilometara na sat, treba da voze biciklističkim stazama.

Komentara: (1)

Peđa / 19.08.2019.

U kom članu Zakona stoji da biciklista treba da nosi svetloodbojni prsluk?

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni