Životna sredina

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Foto: Croatia Airlines/Š. Lugarov

Objavljeno

22.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski avioprevoznik Croatia Airlines obavila je prve letove sa korišćenjem održivog avionskog goriva. Upotreba ovog goriva je priprema za obavezu njegovog namešavanja sa fosilnim gorivom koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine sa ciljem dekarbonizacije avio saobraćaja.

Croatia Airlines je prvi put obavio letove sa upotrebom održivoga avionskog goriva (eng. sustainable aviation fuel), čime se priprema za sprovođenje zakonske regulative koja će važiti od 2025. godine, saopštio je hrvatski avioprevoznik.

Croatia Airlines koristila je ovo gorivo avionima Airbus 319 i Dash 8-Q400 za letove iz Zagreba u Amsterdam, Brisel, Kopenhagen, London i Cirih, te domaće letove Zagreb – Split, Zagreb – Dubrovnik – Zagreb i Zagreb – Pula – Zadar.

SAF gorivo se, kako je navela Croatia Airlines, proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterijume održivosti i meša se sa fosilnim avionskim gorivom.

Od 2025. do 2050. udeo zelenih goriva trebalo bi da se poveća sa dva na 70 odsto

EU je propisala da od 2025. aerodromi i snabdevači goriva moraju obezbediti da dva odsto avionskog goriva bude zeleno, kao i da se taj procenat poveća na šest odsto do 2030, 20 odsto do 2035. i na 70 odsto do 2050. Mera se odnosi na sve letove iz EU, bez obzira na konačnu destinaciju, saopštio je Evropski parlament septembra 2023.

Održiva avionska goriva uključuju sintetička goriva, određena biogoriva proizvedena od poljoprivredne i šumske biomase, algi, biootpada, otpadnog jestivog ulja ili određenih životinjish masnoća. U tu grupu spada i zeleni vodonik, kao i reciklovana avionska goriva proizvedena od otpadnih gasova i otpadne plastike.

Primena SAF goriva ne traži nikakve izmene unutar rezervoara aviona

Hrvatski avioprevoznik je naveo da je održivo aviogorivo za njihove letove osigurala kompanija INA putem svog dobavljača. Time je, kako se navodi, potvrdila spremnost za zakonsku obavezu koja stupa na snagu 2025. i čiji je cilj dekarbonizacija vazdušnog saobraćaja.

Croatia Airlines ističe da primena SAF goriva ne traži nikakve izmene unutar rezervoara aviona te se može koristiti u svim letelicama ove kompanije, čime je, dodaju, primena ovog goriva jednostavna i osigurava čišći i kvalitetniji vazduh.

Korišćenjem ovog goriva, tvrde u hrvatskom avioprevozniku, emisije gasova sa efektom staklene bašte u životnom ciklusu goriva smanjuju se 60-80 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

22. april 2024. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

22. april 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

22. april 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

22. april 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije