OIE

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

Rafinerija nafte Rijeka (foto: INA)

Objavljeno

16.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska naftno-gasna kompaija INA potpisala je ugovore za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika u Rafineriji nafte Rijeka, kao i za instalaciju pogona za proizvodnju biometana u Sisku. Projekti bi, kako je saopštila, trebalo da ojačaju njene projekte za obnovljive izvore energije.

Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine. Projekat zelenog vodonika koji uključuje i solarnu elektranu i logističke kapacitete biće sufinansirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), iz koga će INA tražiti sredstva i za proizvodnju biometana.

Investiciju u vodonik je pre nekoliko dana najavio mađarski MOL, vlasnik kompanije INA, prilikom puštanja u rad elektrolizera snage 10 MW u u rafineriji nafte u Sazhalombati.

Elektrolizer će se delimično napajati iz solarne elektrane koju gradi INA

I elektrolizer u riječkoj rafineriji imaće kapacitet od 10 MW. Projekat, koji INA priprema nekoliko godina, uključuje i solarnu elektranu koja će, kako je saopštila INA, delimično napajati elektrolizer.

Proizvodnjom zelenog vodonika, koji je namenjen za korišćenje u saobraćaju, INA će postati prvi proizvođač zelenog vodonika na komercijalnom niovu u Hrvatskoj, saopštila je kompanija, i navela da će ključnu opremu isporučiti firma Ivicom Consulting.

Biometan bi se mogao isporučivati u gasovodnu mrežu

Drugi projekat odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gde INA planira da izgradi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka, kao što su slama i đubrivo, kao i različite vrste biorazgradivog otpada.

Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku gasovodnu mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo đubrivo, navela je INA.

Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji postrojenja po sistemu „ključ u ruke“ potpisan je sa međunarodnim proizvođačem biometanskih i biogasnih postrojenja Biogest, sa sedištem u Austriji.

Ortutej: Do 20 odsto investicija planirano za obnovljivu energiju

Zuzana Ortutej (Zsuzsanna Ortutay), predsednica Uprave kompanije INA, izjavila je da sa već izgrađenom solarnom elektranom Sisak i planiranim pogonom za proizvodnju biometana INA pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije.

U Rafineriji nafte Rijeka INA želi da doprinese proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika, čime pokazuje nesumnjivu predanost zelenoj tranziciji, poručila je ona.

INA planira, kako je navela Ortutej, da ulaže i u druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i novih fotonaponskih elektrana, pa bi do 20 odsto novca predviđenog za investicije u 2025. trebalo da uloži u projekte obnovljivih izvora energije.

Kompanija je dobila dve licence za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj i započela je istražne radove. U zavisnosti od rezultata, kako je navela, investiraće u elektranu za proizvodnju električne energije. INA, takođe, ispituje i potencijal vetra u severnom Jadranu.

Osim solarne elektrane Sisak, INA je pokrenula proizvodnju i u fotonaponskoj elektrani Virje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

16. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

16. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

16. april 2024. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

16. april 2024. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.