OIE

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Foto: Wien Energie/Christian Hofer

Objavljeno

12.04.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.04.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

U samo nekoliko dana region centralno-istočne Evrope dobio je dva postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika – u Austriji i Mađarskoj. Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u ovoj regiji.

U bečkom okrugu Zimering u okviru Wiener Netze kampusa pušteno je u rad prvo postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika u glavnom gradu Austrije. Pogonom, u koji je investirano deset miliona evra, upravljaće bečko gradsko energetsko preduzeće Wien Energie i distributer gasa i električne energije Wiener Netze.

Obe firme su deo najveće državne kompanije za pružanje komunalnih usluga Wiener Stadtwerke.

Wiener Stadtwerke je pionir u korišćenju vodonika i sa svojim firmama Wien Energie, Wiener Netze i Wiener Linien proizvodi, distribuira, skladišti i koristi vodonik, i sve to je regionalno i klimatski neutralno rešenje, rekao je Peter Weinelt, generalni direktor kompanije.

Dnevna proizvodnja dovoljna za 60 autobusa ili kamiona

Wiener Netze kampus, prema rečima direktora firme Wiener Netze Gerharda Fide, je idealno mesto za proizvodnju vodonika jer se na ovoj lokaciji radi sa energijom već sto godina.

bec-zeleni-vodonik
Foto: Wien Energie/Christian Hofer

Kapacitet od tri megavata dovoljan je da se dnevno proizvodi 1.300 kilograma zelenog vodonika kojim se može napuniti do 60 autobusa ili kamiona. Pored postrojenja otvorena je još jedna pumpa za autobuse i kamione na vodonik. Transportne i logističke kompanije sada mogu da napune vodonik na 350 do 700 bara, a pojedine od njih to već rade na pumpi u delu grada koji se zove Vienna-Leopoldau.

Prva autobuska linija na vodonik kreće sledeće godine

Firma Wiener Linien testira autobuse na vodonik od 2021, a plan je da sledeće godine Beč dobije prvu liniju sa takvim vozilima. Naime, od 2025, deset autobusa portugalske firme CaetanoBus prevoziće putnike na liniji 39A.

Osim u saobraćaju, kako je saopštio Wien Energie, vodonik se može koristiti u industriji ili kao skladište energije. Tako firme imaju opciju da kupe vodonik na ovoj lokaciji, a priprema se i korišćenje ovog energenta u gasnoj mreži Beča. Naime, prošlog leta započelo je testiranje upotrebe vodonika u termoelektrani-toplani Donaustadt.

Energija za dobijanje vodonika dolazi iz vetroparkova, solarnih elektrana i hidroelektrana, navela je austrijska firma.

MOL otvorio elektrolizer u rafineriji

mol vodonik rafinerija Sazhalombata
Foto: MOL

MOL grupa je saopštila da je u Sazhalombati, nedaleko od Budimpešte, otvorila dosad najveći elektrolizer za dobijanje zelenog vodonika u centralnoj i istočnoj Evropi.

Investicija od 22 miliona evra učiniće proizvodnju goriva u Dunavskoj rafineriji održivijom jer će smanjiti njene emisije ugljen-dioksida za 25.000 tona godišnje, navela je kompanija.

Postrojenje će proizvoditi 1.600 tona ugljenično-neutralnog zelenog vodonika godišnje, a investicija je u skladu sa korporativnom strategijom Shape tomorrow.

Planirano je da se slična postrojenja otvore i u ostalim rafinerijama MOL-a

Postrojenje će, kako se navodi, početi da radi u drugoj polovini ove godine i koristiće tehnologiju američke kompanije Plug Power. Nova tehnologija će postepeno zameniti proizvodnju vodonika zasnovanu na prirodnom gasu, koji trenutno čini jednu šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe.

Kompanija je navela da će zeleni vodonik prvenstveno koristiti u sopstvenoj mreži, u proizvodnji goriva.

Jožef Molnar, izvršni direktor MOL Grupe, izjavio je da će nakon Sazhalombate tehnologiju dobijanja zelenog vodonika preneti i u druge dve rafinerije, u Rijeci i Bratislavi, kako bi proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svim rafinerijama MOL grupe.

Komentara: (1)
Душан / 16.04.2024.

Поштовање.
Пошто се доста прича о зеленом водонику ( а
почиње и да се ради), инересује ме колико је ефикасан у чувању електричне енергије. Тачније , ако 100 МW струје трансформишемо у водоник, колико ће мо добити струје враћањем водоника у електро мрежу ? Претпостављам мање него на почетку. Колики је % искористивости.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

12. april 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

12. april 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

12. april 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

12. april 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu