OIE

Mađarski MOL angažovao Plug za instaliranje pogona za zeleni vodonik

Madarski-madjarski-MOL-Plug-zeleni-vodonik

Foto: iStock

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

MOL će instalirati postrojenje kompanije Plug za elektrolizu kapaciteta 10 MW i napajati ga strujom iz obnovljivih izvora da bi dobijao do 1.600 tona zelenog vodonika godišnje i koristio ga u proizvodnim procesima u svojoj rafineriji, čime će smanjiti svoj ugljenični otisak.

Proizvođač fosilnih goriva i petrohemijskih proizvoda MOL Group, sa sedištem u Budimpešti, udružio je snage s američkom kompanijom Plug Power u izgradnji jednog od najvećih evropskih pogona za zeleni vodonik u svojoj rafineriji Danube u Sazhalombati u Mađarskoj.

Postrojenje vredno 22 miliona evra kompanije Plug Power imaće kapacitet deset megavata i moći će da proizvede do 1.600 tona ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje, stoji u objavi. Tako će sprečiti ispuštanje do 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje jer će sistemom na vodonik zameniti proizvodni proces u kojem se troši gas, što je jedna šestina emisija CO2 cele grupe, saopštile su dve kompanije.

Zeleni vodonik umesto fosilnog gasa

Kada pogon bude pušten u rad 2023, MOL će u proizvodnji goriva u rafineriji koristiti vodonik umesto prirodnog gasa i smanjiti ugljenični otisak proizvodne tehnologije i konačnog proizvoda, navedeno je u saopštenju.

„Uvereni smo da je vodonik ne samo jedan od najvažnijih nosača energije u energetskoj tranziciji, koja je već u toku, nego i da će biti suštinski činilac u novom, ugljenično neutralnom energetskom sistemu“, izjavio je Gabriel Szabó, Molov izvršni potpredsednik za sektor rafinisanja i distribucije goriva.

Plug ima modularne elektrolizere podesive snage

Oprema kompanije Plug se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora i razdvaja vodu na vodonik i kiseonik bez nusproizvoda štetnih po okolinu. Proizvodnjom jedne tone vodonika dobija se i osam do devet tona čistog kiseonika.

Plug, sa sedištem u Njujorku, gradi sisteme za vodonik po sistemu ključ u ruke. U kompaniji kažu da su njeni elektrolizeri modularni i podesive snage.

MOL ima ambiciju da najkasnije 2050. učini svoje aktivnosti ugljenično neutralnim

„Zeleni vodonik pomaže u rešavanju dva kritična pitanja s kojima se čovečanstvo suočava: klimatskih promena i energetske nezavisnosti. A naše mogućnosti da doprinesemo trendu uvođenja zelenog vodonika u tradicionalnija tržišta industrijskog vodonika širom sveta čine se neograničene“, izjavio je generalni direktor Andy March.

MOL se obavezao da investira milijardu evra do 2025. u niskougljenična rešenja za cirkularnu privredu. Kompanija namerava da najkasnije 2030. smanji ugljenični otisak svojih aktivnosti za 30 odsto, usmerava 50 procenata svojih investicija u održive projekte i učini svoje aktivnosti ugljenično neutralnim najkasnije 2050. godine. Hrvatska INA je članica MOL grupe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

28. april 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

28. april 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji: Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

28. april 2022. - Solarna energija je trenutno najbrže rastući izvor energije u Evropskoj uniji. To potvrđuje podatak da...

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

28. april 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj