Mobilnost

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

Foto: andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

18.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je za tri godine tri puta povećala broj punjača za električna vozila, pokazala je najnovija analiza organizacije Transport & Environment. Na taj način polako eliminiše jednu od najvećih prepreka za elektrifikaciju saobraćaja.

Krajem 2023. godine u članicama Evropske unije bilo je više od 630.000 punjača, a na kraju 2020. godine oko 180.000. Mreža za punjenje električnih vozila je, kako pokazuju podaci organizacije Transport & Environment, prošle godine rasla brže od voznog parka električnih vozila.

T&E je naveo da je većina zemalja EU već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024. za javnu infrastrukturu za punjenje. Osam članica kasni, ali organizacija procenjuje da imaju dobre šanse da zaostatak nadoknade.

eu punjaci za elektricna vozila zemlje studija

Mađarska, Litvanija i Portugal će se, kako se navodi, ciljeve dostići najverovatnije do 31. decembra, dok Grčka i Irska imaju najviše posla, ali još mogu da ispune zacrtano.

Dostizanje ciljeva nije neostvarivo ni za Luksemburg, Kipar i Maltu koje to mogu da urade sa skromnim brojem e-punjača zbog malog voznog parka električnih vozila, navodi se u analizi.

T&E naglašava da iako je učestalo mišljenje da postoji duboka podela istok-zapad i sever-jug, podaci pokazuju da takve tvrdnje nemaju nikakvu osnovu. Naprotiv, mnoge zemlje istočne i južne Evrope imaju, u odnosu na broj električnih vozila, više raspoloživih elektropunjača od većine zapadnih i severnoevropskih članica EU.

Fabijan Sperka, menadžer politike za vozila u T&E, izjavio je da se nedostatak punjača smatra jednom od najvećih prepreka za prelazak na električna vozila, ali da se slika brzo popravlja.

„Sada vlade moraju da prevaziđu ciljeve EU ako žele da ubede više vozača da pređu na električna vozila. Potrebno je instalirati više e-punjača tamo gde je saobraćaj najgušći  i pojednostaviti plaćanje. Takođe, potrebno je zameniti pokvarene punjače“, naglasio je Sperka.

eu punjaci za elektricna vozila zemlje

Nova uredba stupila na snagu 13. aprila

T&E je podsetio da prema Uredbi EU o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR), koja je stupila na snagu 13. aprila, svaka zemlja ima godišnje ciljeve zasnovane na odnosu ukupne snage elektropunjača i broja električnih automobila.

U svojoj analizi, T&E poziva vlade EU da prevaziđu minimalne ambicije iz Uredbe, i daje im savete kako to da urade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

18. april 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. april 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. april 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. april 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu