Otpad

Nikšić planira sanaciju gradske deponije i izgradnju elektrane na metan

deponija-mislov-do-rekultivacija

Slika: Pixabay/bakhrom_media

Objavljeno

27.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Deponija Mislov do u blizini Nikšića, koja već skoro dve decenije zagađuje životnu sredinu, uskoro bi mogla biti rekultivisana, a metan iz otpada iskorišćen za proizvodnju električne energije. Projekat sanacije deponije i izgradnje elektrane bi sprovela grupa investitora iz Holandije.

Plan je da se deponija, koja se prostire na oko dva hektara, prekrije specijalnim trokomponentnim materijalom trisoplastom, čime će se emisije iz otpada i uticaj na životnu sredinu svesti na nulu, a da se potom postavi oprema za ekstrakciju metana i postrojenje za proizvodnju struje iz tog gasa.

Emisije iz deponije bi bile potpuno eliminisane, a eksploatacija metana bi trajala nekih 15 godina

Bratislav Živadinović, predstavnik firme Fliping iz Beograda, koja je zastupnik holandskog konzorcijuma za Balkan, rekao je prilikom posete Nikšiću da se procenjuje da bi eksploatacija gasa iz ove deponije mogla trajati 15 godina.

On je rekao da bi bila korišćena tehnologija koja je u skladu sa najvišim ekološkim standardima i koja ima najveću primenu u Evropi i svetu, a da bi pokrivanje deponije trajalo oko 30 dana od početka radova. On je dodao da su Holandiji, Belgiji i Nemačkoj deponije sličnog tipa nakon rekultivacije pretvorene u terene za golf, igrališta za decu ili parkove.

Krajem prošle godine, vršilac dužnosti sekretara za uređenje prostora i zaštitu životne sredine opštine Nikšić Đorđije Manojlović izjavio je da bi ulaganje investitora u ovaj projekat moglo iznositi oko 15 miliona evra.

Na “privremenoj” deponiji od 2003. godine odloženo 650.000 tona otpada

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do počelo je 2003. godine, sa planom da to bude samo privremeno rešenje, i da deponija bude zatvorena nakon pet godina. Od tada je na njoj odloženo 650.000 tona različitog otpada, i to ne samo iz Nikšića, već i iz drugih opština, navodi se u izveštaju Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i BIRN-a.

Crnogorski mediji navode da stručnjaci već godinama upozoravaju na ekološku opasnost od ove deponije, koja, prema njihovim rečima, ni u vreme kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

Deponija je 2020. godine gorela 45 dana uzastopno

Deponija je 2020. godine gorela 45 dana uzastopno, a slična situacija je bila i tokom 2021. Osim požara koji zagađuju vazduh, postoji zabrinutost i zbog nekontrolisanog oticanja voda, koje mogu završiti u obližnjoj reci Zeti.

Nikšić bi mogao dobiti novu privremenu deponiju u blizini postojeće

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da bi u blizini sadašnje mogla biti otvorena nova privremena deponija, ali uz poštovanje propisanih standarda. Međutim, prema njegovim rečima, možda za tim neće ni biti potrebe jer postoji mogućnost da se za planirani regionalni reciklažni centar za osam crnogorskih opština angažuje investitor koji će preuzimati 100% otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.