OIE

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Foto: lapping from Pixabay

Objavljeno

29.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska tranzicija širom sveta izaziva brojne polemike, a vrlo često je u centru tih diskusija Nemačka. Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove. On je ponovio svoj stav o nemačkom paradoksu balansiranja koji se sastoji u tome da je ova država pet puta povećala kapacitet solarnih elektrana i vetroparkova, a rezerve za balansiranje su se smanjile 50 odsto.

Profesor Lajon Hirt je u suštini samo dodatno podvukao ono što je još 2019. godine pokazao u radu “Kratkoročno trgovanje električnom energijom za balansiranje sistema: Empirijska analiza uloge unutardnevnog trgovanja u balansiranju nemačkog elektroenergetskog sistema” (eng. Short-term electricity trading for system balancing: An empirical analysis of the role of intraday trading in balancing Germany’s electricity system).

Hirt kaže da ljudi često izražavaju zabrinutost da će energija vetra i sunca povećati potrebu za kratkoročnim balansiranjem, naduvavajući balansne rezerve, a samim tim i troškove.

I to, dodaje, misle iz dobrog razloga jer ako sve ostalo ostane isto, više vetra i solara znači veće greške u prognoziranju njihovog rada i više potrebe za balansiranjem.

Ipak, naglašava on, istorija priča drugu priču.

Nemačka je u poslednjih 15 godina povećala kapacitet vetra i sunca pet puta, sa 1,2 GW na 6 GW, a balansne rezerve ne samo da su se povećale manje od pet puta, već su se smanjile 50 odsto!, naglasio je Hirt, i dodao da je to ono što je ranije nazvao „nemački paradoks balansiranja“.

nemacka balansiranje vetar solar rezerva hirt

Inače, varijabilnost energije vetra i Sunca direktno utiče na proizvodnju elektrana koje koriste ovu energiju, pa je to glavna zamerka protivnik obnovljivih izvora, ali i realno najveći problem da sistem prihvati veće količine zelene energije. Drugim rečima, neko mora da proizvede energiju kada vetar ne duva, a Sunce ne sija.

Hirt objašnjava da je razlog nemačkog paradoksabliža međunarodna saradnja operatora prenosnog sistema, ali i bolje prognoziranje rada i trgovanje. A, sve to je podstaknuto podsticajima.

Suština je u ceni poravnanja za odstupanje balansnih grupa (eng. imbalance settlement price), naglasio je profesor.

Njegov zaključak je da prilikom prognoza ili analiza kako će izgledati energetski sektor u budućnosti nije pametno da se pretpostavi da će osim elektrana na obnovljvie izvore energije sve ostalo ostati isto, da se neće promeniti.

Inače, Nemačka je evropski lider u instaliranju i vetroparkova i solarnih elektrana.

„Zaboravio“ povećane troškove operatora prenosnih sistema

Oni koji nisu saglasni sa profesorom Hirtom kažu da je “zaboravio” na povećanje troškova operatora prenosnih sistema, kao i da Nemačka koristi balansne rezerve drugih zemalja, tako što izvozi viškove kada ih ima, i to u zemlje koje mogu da ih skladište, a onda ih uvozi kada ima manjak u proizvodnji.

Drugi deo kritika je, takođe, povezan sa činjenicom da je 2023. Nemačka prvi put posle 20 godina postala uvoznica električne energije, što je objašnjeno i kao posledica jedinstvenog evropskog tržišta električne energije gde najjeftinija struja zadovoljava potražnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji