x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonija daleko od cilja u sakupljanju i reciklaži ambalažnog otpada

08.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Makedonija daleko od cilja u sakupljanju i reciklaži ambalažnog otpada

Makedonija je još uvek daleko od toga da dostigne nivo od 60 odsto recikliranog ambalažnog otpada do 2020. godine i Asocijacija sekundarnih sirovina i reciklera traži veću saradnju sa komunalnim službama radi dostizanja tog nacionalnog cilja. Zvaničnik te Asocijacije Iko Bredaroski je izjavio na skupu u Privrednoj komori Makedonije da su potrebne značajne investicije u opremu, kontejnere i infrastrukturu kao i u podizanje svesti stanovništva o važnosti reciklaže.

On je rekao da su te investicije neophodne da bi se dostigao cilj koji je postavljen veoma visoko, dodajući da su članovi Asocijacije u proteklih pet godina investirali u kupovinu i postavljanje više od 5.000 velikih i 3.000 manjih kontejnera za sakupljanje otpada i sekundarnih sirovina širom zemlje. Bredaroski je upozorio i da u sadašnjoj situaciji nije moguće dostići nivo od 60 odsto reciklirane ambalaže.

Po njegovim rečima, Makedonija zaostaje mnogo za ostatkom regiona u pogledu investicija, precizirajući da razvijene zemlje Evrope godišnje investiraju oko 10 evra po glavi stanovnika u napore da se zaštiti životna sredina, da zemlje regiona Zapadnog Balkana investiraju oko dva evra po glavi stanovnika a da Makedonija investira samo pola evra po glavi stanovnika na godišnjem nivou.

Prema podacima Asocijacije, u Makedoniji je tokom cele 2016. godine je sakupljeno i reciklirano oko 25.000 tona ambalažnog otpada. Cilj od 60 odsto reciklaže takvog otpada koji su postavile makedonske vlasti znači da svake godine u sledeće tri godine mora da se reciklira više od 65.000 tona ambalažnog otpada odnosno hartije i kartona, raznih vrsta plastike, stakla, konzervi i drveta.

Predstavnici Asocijacije su izjavili da to znači da treba postaviti između 6.000 i 7.000 kontejnera za sakupljanje otpada širom zemlje do 2020. godine.

U Makedoniji 1.300 firmi su uključene u neki od kolektivnih sistema sakupljanja otpada ali samo jedna trećina tih firmi ima zakonsku obavezu da sakuplja i reciklira ambalažni otpad.

Predstavnici Asocijacije sekundarnih sirovina i reciklera smatraju da treba više raditi na podizanju svesti građana o važnosti sakupljanja, sortiranja i recikliranja otpada.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.