Električna energija

Luka Petrović imenovan za v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske – raspisuje se javni konkurs za izbor generalnog direktora

Foto: ERS

Objavljeno

19.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Luka Petrović, dosadašnji gradonačelnik Trebinja, imenovan je 16. novembra na mesto v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), nakon što je Radmila Čičković iz ličnih razloga podnela ostavku na tu funkciju, navodi se u saopštenju ERS-a.

Odluku o imenovanju Luke Petrovića doneo je Nadzorni odbor Elektroprivrede Republike Srpske.

„Na današnjoj sednici zadužili smo Upravu društva da što pre formira komisiju kako bi se izvršila primopredaja dužnosti i doneli odluku da se raspiše javni konkurs za izbor generalnog direktora“, rekao je zamenik predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Republike Srpske Nebojša Rikalo.

Izvršni direktori u Elektroprivredi Republike Srpske za sada ostaju na svojim funkcijama, navodi se u saopštenju.

Radmila Čičković je preuzela dužnost v.d. direktora u aprilu ove godine, nakon što je njen prethodnik, Željko Kovačević zajedno sa drugim članovima uprave podneo ostavku zbog gubitaka u prethodnoj godini.

Dobit 28,6 miliona evra u prvoj polovini 2018.

U avgustu ove godine, Čičković je izjavila da je Elektroprivreda Republike Srpske u prvoj polovini 2018. godine ostvarila dobit od 56 miliona KM (oko 28,6 miliona evra).

Sva proizvodna i distributivna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske, izuzev Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko, su poslovala pozitivno u prvoj polovini godine, rekla je Čičković.

ERS je u prvih pola godine na tržište plasirao 1.687,7 GWh električne energije u vrednosti 129.330.000 KM (oko 66 miliona evra), dok je istovremeno u nove objekte, modernizaciju i sanaciju postojećih uloženo 75 miliona KM (oko 38 miliona evra).

“Najvažnije od svega je što smo nizom preduzetih mera i aktivnosti uspeli da saniramo izuzetno teško zatečeno stanje uzrokovano lošom hidrologijom u prethodnoj godini, kada se ukazala potreba za uvozom znatnih količina električne energije, što je uzrokovalo minus u poslovanju i zaostale obaveze prema dobavljačima i kreditorima”, izjavila je Čičković u avgustu.

Ostvarena proizvodnja električne energije u periodu januar-jun ove godine iznosi 3.534,55 GWh, što je za 23,69% više u odnosu na plan.

Vlada Republike Srpske je nedavno donela Odluku o usvajanju Elektroenergetskog bilansa MH Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za 2019. godinu i Odluku o usvajanju Elektroenergetskog bilansa MH ERS za period 2019-2021. godina, kojima se predviđa značajan bilansni višak u posmatranom periodu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.