Električna energija

Luka Petrović imenovan za v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske – raspisuje se javni konkurs za izbor generalnog direktora

Foto: ERS

Objavljeno

19.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Luka Petrović, dosadašnji gradonačelnik Trebinja, imenovan je 16. novembra na mesto v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), nakon što je Radmila Čičković iz ličnih razloga podnela ostavku na tu funkciju, navodi se u saopštenju ERS-a.

Odluku o imenovanju Luke Petrovića doneo je Nadzorni odbor Elektroprivrede Republike Srpske.

„Na današnjoj sednici zadužili smo Upravu društva da što pre formira komisiju kako bi se izvršila primopredaja dužnosti i doneli odluku da se raspiše javni konkurs za izbor generalnog direktora“, rekao je zamenik predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Republike Srpske Nebojša Rikalo.

Izvršni direktori u Elektroprivredi Republike Srpske za sada ostaju na svojim funkcijama, navodi se u saopštenju.

Radmila Čičković je preuzela dužnost v.d. direktora u aprilu ove godine, nakon što je njen prethodnik, Željko Kovačević zajedno sa drugim članovima uprave podneo ostavku zbog gubitaka u prethodnoj godini.

Dobit 28,6 miliona evra u prvoj polovini 2018.

U avgustu ove godine, Čičković je izjavila da je Elektroprivreda Republike Srpske u prvoj polovini 2018. godine ostvarila dobit od 56 miliona KM (oko 28,6 miliona evra).

Sva proizvodna i distributivna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske, izuzev Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko, su poslovala pozitivno u prvoj polovini godine, rekla je Čičković.

ERS je u prvih pola godine na tržište plasirao 1.687,7 GWh električne energije u vrednosti 129.330.000 KM (oko 66 miliona evra), dok je istovremeno u nove objekte, modernizaciju i sanaciju postojećih uloženo 75 miliona KM (oko 38 miliona evra).

“Najvažnije od svega je što smo nizom preduzetih mera i aktivnosti uspeli da saniramo izuzetno teško zatečeno stanje uzrokovano lošom hidrologijom u prethodnoj godini, kada se ukazala potreba za uvozom znatnih količina električne energije, što je uzrokovalo minus u poslovanju i zaostale obaveze prema dobavljačima i kreditorima”, izjavila je Čičković u avgustu.

Ostvarena proizvodnja električne energije u periodu januar-jun ove godine iznosi 3.534,55 GWh, što je za 23,69% više u odnosu na plan.

Vlada Republike Srpske je nedavno donela Odluku o usvajanju Elektroenergetskog bilansa MH Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za 2019. godinu i Odluku o usvajanju Elektroenergetskog bilansa MH ERS za period 2019-2021. godina, kojima se predviđa značajan bilansni višak u posmatranom periodu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA