Električna energija

Luka Petrović imenovan za v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske – raspisuje se javni konkurs za izbor generalnog direktora

Foto: ERS

Objavljeno

19.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Luka Petrović, dosadašnji gradonačelnik Trebinja, imenovan je 16. novembra na mesto v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), nakon što je Radmila Čičković iz ličnih razloga podnela ostavku na tu funkciju, navodi se u saopštenju ERS-a.

Odluku o imenovanju Luke Petrovića doneo je Nadzorni odbor Elektroprivrede Republike Srpske.

„Na današnjoj sednici zadužili smo Upravu društva da što pre formira komisiju kako bi se izvršila primopredaja dužnosti i doneli odluku da se raspiše javni konkurs za izbor generalnog direktora“, rekao je zamenik predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Republike Srpske Nebojša Rikalo.

Izvršni direktori u Elektroprivredi Republike Srpske za sada ostaju na svojim funkcijama, navodi se u saopštenju.

Radmila Čičković je preuzela dužnost v.d. direktora u aprilu ove godine, nakon što je njen prethodnik, Željko Kovačević zajedno sa drugim članovima uprave podneo ostavku zbog gubitaka u prethodnoj godini.

Dobit 28,6 miliona evra u prvoj polovini 2018.

U avgustu ove godine, Čičković je izjavila da je Elektroprivreda Republike Srpske u prvoj polovini 2018. godine ostvarila dobit od 56 miliona KM (oko 28,6 miliona evra).

Sva proizvodna i distributivna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske, izuzev Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko, su poslovala pozitivno u prvoj polovini godine, rekla je Čičković.

ERS je u prvih pola godine na tržište plasirao 1.687,7 GWh električne energije u vrednosti 129.330.000 KM (oko 66 miliona evra), dok je istovremeno u nove objekte, modernizaciju i sanaciju postojećih uloženo 75 miliona KM (oko 38 miliona evra).

“Najvažnije od svega je što smo nizom preduzetih mera i aktivnosti uspeli da saniramo izuzetno teško zatečeno stanje uzrokovano lošom hidrologijom u prethodnoj godini, kada se ukazala potreba za uvozom znatnih količina električne energije, što je uzrokovalo minus u poslovanju i zaostale obaveze prema dobavljačima i kreditorima”, izjavila je Čičković u avgustu.

Ostvarena proizvodnja električne energije u periodu januar-jun ove godine iznosi 3.534,55 GWh, što je za 23,69% više u odnosu na plan.

Vlada Republike Srpske je nedavno donela Odluku o usvajanju Elektroenergetskog bilansa MH Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) za 2019. godinu i Odluku o usvajanju Elektroenergetskog bilansa MH ERS za period 2019-2021. godina, kojima se predviđa značajan bilansni višak u posmatranom periodu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. novembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. novembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. novembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. novembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu