x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Lični primer: građani u akciji čišćenja obala, jezera i planina

21.09.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Bane Andonović
Lični primer: građani u akciji čišćenja obala, jezera i planina

Svetski dan čišćenja obeležen je 19. septembra, ali ljubiteljima prirode u Srbiji nije ni trebao poziv u okviru globalne kampanje da se pokrenu. Sami ili s porodicom, prijateljima i komšijama, građani su proteklih nedelja uređivali svoja omiljena mesta. U akciji čišćenja izdvojilo se pet primera za pojedince, ali i za lokalne samouprave.

Brojna izletišta, vodene površine i priobalje u Srbiji naruženi su otpacima i sve je veća opasnost po životnu sredinu i zdravlje i bezbednost ljudi. Usled ograničenosti kretanja zbog pandemije virusa korona, građani su se ovog leta više okrenuli domaćim destinacijama i boravku i druženju u prirodi, pa entuzijasti upozoravaju da svoje planine i reke ne smemo da zagađujemo. Ne čekajući Svetski dan čišćenja 19. septembra, mnogi planinari i redovni posetioci reka i jezera bili su u poslednje vreme u akciji.

Dva Piroćanca kupe otpad iz reke i oko nje

Trud Vladimira Antanasijevića iz Pirota dospeo je u medije širom zemlje. On je u avgustu svakodnevno skupljao otpad dok je bio na kupanju u Nišavi.

“Ne mogu da gledam ovo oko sebe. Ne mogu da se kupam među flašama i kesama od čipsa,” ispričao je za Pirotske vesti. Zamolio je sugrađane da ne bacaju smeće u vodu i upozorio da neko može da se povredi, pogotovo od stakla. Po Antanasijevićevim rečima, situacija je toliko zabrinjavajuća da bi policija morala da reaguje.

Još jedan Piroćanac, umetnik Vid Marjanović, objavio je rezultate svog četvrtog pohoda na keju i apelovao, prvenstveno na mlade ljude, da ne ostavljaju đubre. Rekao je da bi ovakva akcija trebalo da se organizuje bar jednom mesečno, prenele su Južne vesti.

Stanovnici Blokova na Novom Beogradu počistili Savski kej

Nakon uspeha u kampanji da se spreči rušenje drvoreda i širenje parkirališta, planirano u sklopu izgradnje pešačkog mosta preko Save ka Adi Ciganliji, Zajednička akcija i druge grupe aktivista skupile su ogromnu količinu đubreta u Bloku 70. Ova inicijativa je navela da je prostor uz Ulicu Jurija Gagarina dugo bio zapušten.

Akcija čišćenja na Zavojskom jezeru

Nivo vode na Zavojskom jezeru nedavno je porastao i mnogo otpada sa obale je plivalo po površini. Deo đubreta je do akumulacije reka Visočica donela iz staroplaninskih sela.

Bane Andonović, poreklom iz ovog kraja, s prijateljima je u čamce skupio sto džakova plastike. Oni su tako uredili četiri kilometra jezera, a otpad su odneli na reciklažu.

Danas je očišćeno Zavojsko jezero od plasticnih flaša u duzini od 4 kilometra.Ukupno je sakupljeno 100 dzakova plastike.ČUVAJMO NAŠU PRIRODU!

Posted by Zavojsko jezero on Friday, August 28, 2020

Miletići ulepšali Taru

Porodica Miletić koja je boravila na Tari pozvala je ljude u goste na dva dana da očiste najlepši deo planine. Milan Miletić je zahvalio svima koji su učestvovali i objavio da su skupili više od 50 kilograma otpada.

Prema Milanovim rečima, najmanji deo đubreta ostavljaju turisti i planinari na vidikovcima: maramice, pikavce, papiriće od čokolade… Najveći deo đubreta ostavljaju meštani i šumari, u šumi i u potocima: boce sa motornim uljem, antifrizi, konzerve hrane i piva, gajbice, kućna hemija, sajle…
gradjani akciji ciscenja obala jezera i planina
Slika: Milan Miletić / Facebook

Kao i drugi junaci i junakinje ove priče, ukazao je na dobru volju ljubitelja prirode i obratio se nadležnima, uz opasku da više energije i znanja mora da se uloži u zaštitu prirode i ekoturizam.

Odrastanje uz zaštitu životne sredine

Kulturno-umetničko društvo “Vuk i Naum” iz Toponice kod Knića očistilo je planinarsku stazu do vrha Boračkog krša, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 515 metara. Deca su sa starijima taj deo stenovite formacije vulkanskog porekla u Šumadiji obišla u okviru akcije uređenja porte crkve u selu Borač.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.