Životna sredina

Lični primer: građani u akciji čišćenja obala, jezera i planina

Gradjani u akciji ciscenja obala jezera planina

Slika: Bane Andonović

Objavljeno

21.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski dan čišćenja obeležen je 19. septembra, ali ljubiteljima prirode u Srbiji nije ni trebao poziv u okviru globalne kampanje da se pokrenu. Sami ili s porodicom, prijateljima i komšijama, građani su proteklih nedelja uređivali svoja omiljena mesta. U akciji čišćenja izdvojilo se pet primera za pojedince, ali i za lokalne samouprave.

Brojna izletišta, vodene površine i priobalje u Srbiji naruženi su otpacima i sve je veća opasnost po životnu sredinu i zdravlje i bezbednost ljudi. Usled ograničenosti kretanja zbog pandemije virusa korona, građani su se ovog leta više okrenuli domaćim destinacijama i boravku i druženju u prirodi, pa entuzijasti upozoravaju da svoje planine i reke ne smemo da zagađujemo. Ne čekajući Svetski dan čišćenja 19. septembra, mnogi planinari i redovni posetioci reka i jezera bili su u poslednje vreme u akciji.

Dva Piroćanca kupe otpad iz reke i oko nje

Trud Vladimira Antanasijevića iz Pirota dospeo je u medije širom zemlje. On je u avgustu svakodnevno skupljao otpad dok je bio na kupanju u Nišavi.

“Ne mogu da gledam ovo oko sebe. Ne mogu da se kupam među flašama i kesama od čipsa,” ispričao je za Pirotske vesti. Zamolio je sugrađane da ne bacaju smeće u vodu i upozorio da neko može da se povredi, pogotovo od stakla. Po Antanasijevićevim rečima, situacija je toliko zabrinjavajuća da bi policija morala da reaguje.

Još jedan Piroćanac, umetnik Vid Marjanović, objavio je rezultate svog četvrtog pohoda na keju i apelovao, prvenstveno na mlade ljude, da ne ostavljaju đubre. Rekao je da bi ovakva akcija trebalo da se organizuje bar jednom mesečno, prenele su Južne vesti.

Stanovnici Blokova na Novom Beogradu počistili Savski kej

Nakon uspeha u kampanji da se spreči rušenje drvoreda i širenje parkirališta, planirano u sklopu izgradnje pešačkog mosta preko Save ka Adi Ciganliji, Zajednička akcija i druge grupe aktivista skupile su ogromnu količinu đubreta u Bloku 70. Ova inicijativa je navela da je prostor uz Ulicu Jurija Gagarina dugo bio zapušten.

Akcija čišćenja na Zavojskom jezeru

Nivo vode na Zavojskom jezeru nedavno je porastao i mnogo otpada sa obale je plivalo po površini. Deo đubreta je do akumulacije reka Visočica donela iz staroplaninskih sela.

Bane Andonović, poreklom iz ovog kraja, s prijateljima je u čamce skupio sto džakova plastike. Oni su tako uredili četiri kilometra jezera, a otpad su odneli na reciklažu.

Danas je očišćeno Zavojsko jezero od plasticnih flaša u duzini od 4 kilometra.Ukupno je sakupljeno 100 dzakova plastike.ČUVAJMO NAŠU PRIRODU!

Posted by Zavojsko jezero on Friday, August 28, 2020

Miletići ulepšali Taru

Porodica Miletić koja je boravila na Tari pozvala je ljude u goste na dva dana da očiste najlepši deo planine. Milan Miletić je zahvalio svima koji su učestvovali i objavio da su skupili više od 50 kilograma otpada.

Prema Milanovim rečima, najmanji deo đubreta ostavljaju turisti i planinari na vidikovcima: maramice, pikavce, papiriće od čokolade… Najveći deo đubreta ostavljaju meštani i šumari, u šumi i u potocima: boce sa motornim uljem, antifrizi, konzerve hrane i piva, gajbice, kućna hemija, sajle…
gradjani akciji ciscenja obala jezera i planina
Slika: Milan Miletić / Facebook

Kao i drugi junaci i junakinje ove priče, ukazao je na dobru volju ljubitelja prirode i obratio se nadležnima, uz opasku da više energije i znanja mora da se uloži u zaštitu prirode i ekoturizam.

Odrastanje uz zaštitu životne sredine

Kulturno-umetničko društvo “Vuk i Naum” iz Toponice kod Knića očistilo je planinarsku stazu do vrha Boračkog krša, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 515 metara. Deca su sa starijima taj deo stenovite formacije vulkanskog porekla u Šumadiji obišla u okviru akcije uređenja porte crkve u selu Borač.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izracunaj hrane bacas prepolovi ustede zastite prirode

Izračunaj koliko hrane bacaš i prepolovi količinu radi uštede i zaštite prirode

02 April 2021 - S novim kalkulatorom finska domaćinstvima mogu da izračunaju koliko hrane im propadne i kako to utiče na okolinu, da bi mogla bolje da planiraju

doniranje odece mapa tekstilni otpad

Smanji otpad, doniraj odeću – spisak lokacija gde možete predati odeću koja vam ne treba

25 March 2021 - Mapa organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće izrađena je u okviru projekta "Tekstilni otpad nije u modi".

lidl reciklirana plastika dan reciklaze mart

Svetski dan reciklaže 18. mart: Lidl staroj plastici daje novi život

17 March 2021 - Lidl će potrošačima u Srbiji ponuditi proizvode koji su napravljeni od najmanje 95 odsto reciklirane plastike.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.