Životna sredina

Kosjerić počinje primenu mera za smanjenje zagađenja vazduha

kosjeric zagadjenje vazduha mere

Slika: Opština Kosjerić

Objavljeno

16.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosjerić, jedan od 14 gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, konačno je započeo da primenjuje konkretne mere za rešavanje ovog problema koji ugrožava zdravlje ljudi. Gradska toplana će sa mazuta preći na prirodni gas, javne površine biće ozelenjene sa 500 stabala, a građani će dobiti subvencije da zamene svoje kotlove za grejanje.

Opština Kosjerić i Vlada Srbije potpisali su Ugovor o konverziji Gradske toplane sa mazuta na gas, vredan 50 miliona dinara, kao i Ugovor o pošumljavanju.

JKP „Gradska toplana“ Kosjerić toplotnom energijom snabdeva domaćinstva i privredu. Udeo broja domaćinstava koja su na sistemu daljinskog grejanja u odnosu na ukupni broj domaćinstava je 25 odsto. Toplana ima jedan kotao snage 7,5 MW.

Na toplanu će biti priključene i kotlarnice škola, sportskih dvorana i Doma zdravlja

Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, kada toplana bude prebačena sa mazuta na gas na nju će biti priključene i kotlarnice dve škole, dve sportske dvorane i Doma zdravlja, što bi dodatno trebalo da smanji zagađenje vazduha.

Opština će raspisati konkurs za subvencionisanje zamene kotolova u vlasništvu građana

Opština će, takođe, u narednom periodu  raspisati konkurs i po kategorijama stanovništva odrediti koja domaćinstva će moći da zamene svoje kotlove uz subvenciju Opštine, odnosno Ministarstva, koje je nedavno raspisalo konkurse vredne 3,4 miliona evra.

Sve ove mere trebalo bi da za 70 odsto smanje zagađenost vazduha u Kosjeriću, pri čemu će biti deset puta manje ugljen-dioksida i sumpor-dioksida u vazduhu, tvrde u Ministarstvu.

Vazduh je u Kosjeriću zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5

Kosjerić je bio jedan od 14 gradova u Srbiji u kojima je 2019. vazduh bio prekomerno zagađen, prema podacima Agencija za zaštitu životne sredine. U Beogradu, Nišu, Smederevu i Kosjeriću vazduh je bio III kategorije, prekomerno zagađen, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5. One su, inače, jedan od glavnih zagađivača vazduha i najveća pretnja zdravlju ljudi.

Dva ugovora u cilju smanjenje azagađenja vazduha u Kosjeriću potpisali su Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, i Žarko Đokić, predsednikom Opštine. Đokić je istakao da je uveren da će stanovnici Kosjerića naredne zime udisati čistiji vazduh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

16. mart 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

16. mart 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić