x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

KONKURS: Dodela sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2020.

23.01.2020. | Komentari: 1Autor:

Slika: Pixabay
KONKURS: Dodela sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2020.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je konkurs za dodelu sredstava za pošumljavanje na kojem će gradovima i opštinama biti podeljen 41 milion dinara. Rok za dostavljanje prijava je 5. februar.

Sredstva Zelenog fonda dodeljuju se za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave (gradovi i opštine), kao i gradskih opština.

I prošle godine je Ministarstvo imalo na raspolaganju 41 milion dinara, a raspisana su dva konkursa.

Pravo na podnošenje zahteva za dodelu sredstava imaju lokalne samouprave (gradovi i opštine) i gradske opštine ako ispunjavaju propisane uslove, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Kriterijumi za ocenjivanje zahteva su:

  1. vrsta i tip projekta u odnosu na stepen opšteg uticaja i značaj projekta na životnu sredinu;
  2. ocena projekta (stepen pripremljenosti projektne dokumentacije, stručna osnovanost projekta, tehnički uslovi za izvođenje projekta, obezbeđenost kontrole realizacije projekta, spremnost projekta za realizaciju, plan održavanja pošumljenih površina);
  3. finansijski kriterijumi: visina udela u finansiranju projekta koji obezbeđuje korisnik sredstava;
  4. stepen razvijenosti opštine na čijoj se teritoriji realizuje projekat;
  5. površina obuhvaćena projektom u tekućoj godini.

Ministarstvo je navelo da konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2020. godini raspisuje u cilju povećanja pošumljenosti teritorije Srbije, u skladu sa uslovima utvrđenim Uredbom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju korisnici sredstava, uslovi i način raspodele sredstava, kriterijumi i merila za ocenjivanje zahteva za raspodelu sredstava, način praćenja korišćenja sredstava i ugovorenih prava i obaveza, kao i druga pitanja od značaja za dodeljivanje i korišćenje sredstava Zelenog fonda Republike Srbije i Pravilnikom o bližim uslovima za dodelu i korišćenje sredstava Zelenog fonda Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 31/18).

Komentari (1)

Radiša Jovanović / 31.01.2020.

Tokom januara 2020 godine u JP “Srbija šume” u filijali Trstenik sam se raspitivao o konkursu koji ste objavili. Niko tamo nezna o čemu ja zborim. Stoga ste me prijatno iznenadili objavom ovog konkursa. Ali nedaj vraće puno sreće. U istom pravo na sredstva i sadnice ima lokalna samouprava javne površine. No kako sam ja nasledio domaćinstvo u kome zemljište je VII i VIII kategorije, vrlo malih površinq, nastale iz krčevina, najcelishodnije bi bilo pošumlavanje pod stavkom “zaštitet životne sredine” jer proces pošumlavyanja že se obaviti prirodnim putem nekvalitetnim rastinjem u periodu koji je predug.
Stoga bi Vas umolio da mi date upute da li je moguće aplisiranje fizičkog lica kod lokalne samouprave oko nabavke sadnica i pod kojikm uslovima.

U uverenju da ste pobudili svest gradjana Srbije na pošumljavanje a ne BEZPRAVNU SEČU, unapred Vam se zahvaljujem.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.