Životna sredina

KONKURS: Dodela sredstava lokalnim samoupravama za pošumljavanje

KONKURS-lokalne-samouprave-posumljavanje

Foto: Pixabay

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini. Pravo na podnošenje zahteva za dodelu sredstava imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i opštine), kao i gradske opštine na teritoriji Republike Srbije.

U cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 41 milion dinara. Navedena sredstva dodeljuju se za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave (gradovi i opštine), kao i gradskih opština, i to za:

  • pošumljavanje degradiranih površina ili površina za koje postoji opasnost od degradacije,
  • pošumljavanje u cilju stvaranja vetrozaštitnih pojaseva,
  • pošumljavanje gradskih šuma i drugih javnih površina,
  • ostali vidovi pošumljavanja u cilju zaštite životne sredine.

Rok za podnošenje zahteva je zaključno sa 17. majem 2019. godine. Detalji su dostupni u tekstu konkursa.

Beograd, Niš, Užice, Smederevo, Valjevo i Kosjerić najzagađeniji

Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima gradova i opština sa najvećim aerozagađenjem u Srbiji, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da je pošumljavanje najednostavniji i najefikasniji način borbe sa aerozagađenjem i klimatskim promenama, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Sastanak je održan sa predstavnicima gradskih i opštinskih samouprava Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića. Ove opštine su po podacima Agencije za zaštitu životne sredine identifikovane sa najvećim brojem dana u kojima je tokom godine povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Tokom sastanka izneti su podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) po kojima je tokom prošle godine Užice imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Beograd 74, Smederevo 146, Kosjerić 86, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

Predstavnici lokalnih samouprava su potvrdili da su najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

3. maj 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

3. maj 2019. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

3. maj 2019. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

3. maj 2019. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021.