OIE

Kikinda dobija solarnu elektranu snage 80 MW

Kikinda dobija solarnu elektranu snage 80 MW

Foto: Kikindaonline

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Greenco ekopark iz Novog Sada planira da izgradi solarnu elektranu snage 80 megavata (MW) na teritoriji grada Kikinde.

Greenco ekopark će solarnu elektranu instalirati u ataru sela Sajan na 150 hektara zaparložene zemlje najlošijeg kvaliteta, saopštio je Grad Kikinda, i istakao da je investicija u solarni park procenjena na 60-70 miliona evra.

Firma Greenco ekopark iz Novog Sada je, kako se navodi, u prethodne dve godine kupovala pojedinačne parcele radi formiranja jedinstvene kompleksne celine od 100 hektara, a prošle godine Studiju izvodljivosti uradili su inženjeri Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

U toku je izrada Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane koji obuhvata oko 150 hektara zaparloženog zemljišta

Gradska uprava Kikinde je podržala inicijativu izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane koji obuhvata još veću površinu, oko 150 hektara zaparloženog zemljišta najlošijeg kvaliteta, a radi njegovog stavljanja u funkciju, navela je gradska uprava.

Plan priprema Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada, a njegovu izradu finansira investitor.

Investitor finansira i izgradnju dela prenosnog sistema

Paralelno sa izradom plana radiće se i studija priključenja na prenosni sistem i deo prenosnog sistema kojim upravlja Elektromreža Srbije (EMS), takođe o trošku investitora, navela je gradska uprava.

Proizvedena električna energija, kako se dodaje, biće namenjena prodaji na tržištu električne energije, a emisije CO2 biće smanjene oko 60.000 tona godišnje. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 120 GWh.

Inače, gradnja solarnih elektrana u regionu Zapadnog Balkana doživljava pravi bum. Nove projekte najavile su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija, Srbija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

20. decembar 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

20. decembar 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

20. decembar 2021. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

20. decembar 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru