OIE

Kikinda dobija solarnu elektranu snage 80 MW

Kikinda dobija solarnu elektranu snage 80 MW

Foto: Kikindaonline

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Greenco ekopark iz Novog Sada planira da izgradi solarnu elektranu snage 80 megavata (MW) na teritoriji grada Kikinde.

Greenco ekopark će solarnu elektranu instalirati u ataru sela Sajan na 150 hektara zaparložene zemlje najlošijeg kvaliteta, saopštio je Grad Kikinda, i istakao da je investicija u solarni park procenjena na 60-70 miliona evra.

Firma Greenco ekopark iz Novog Sada je, kako se navodi, u prethodne dve godine kupovala pojedinačne parcele radi formiranja jedinstvene kompleksne celine od 100 hektara, a prošle godine Studiju izvodljivosti uradili su inženjeri Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

U toku je izrada Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane koji obuhvata oko 150 hektara zaparloženog zemljišta

Gradska uprava Kikinde je podržala inicijativu izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane koji obuhvata još veću površinu, oko 150 hektara zaparloženog zemljišta najlošijeg kvaliteta, a radi njegovog stavljanja u funkciju, navela je gradska uprava.

Plan priprema Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada, a njegovu izradu finansira investitor.

Investitor finansira i izgradnju dela prenosnog sistema

Paralelno sa izradom plana radiće se i studija priključenja na prenosni sistem i deo prenosnog sistema kojim upravlja Elektromreža Srbije (EMS), takođe o trošku investitora, navela je gradska uprava.

Proizvedena električna energija, kako se dodaje, biće namenjena prodaji na tržištu električne energije, a emisije CO2 biće smanjene oko 60.000 tona godišnje. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 120 GWh.

Inače, gradnja solarnih elektrana u regionu Zapadnog Balkana doživljava pravi bum. Nove projekte najavile su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija, Srbija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

20. decembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. decembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

20. decembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

20. decembar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu