OIE

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

solarni-paneli-HEP-elektrane

Slika: Pixabay/Free-Photos

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam projekata solarnih elektrana ukupne snage 60 MW i procenjene investicione vrednosti 380 miliona kuna (oko 50,6 miliona evra).

Uz prethodno sklopljene sporazume za 11 sunčanih elektrana, HEP sada razvija 18 solarnih projekata u šest gradova i 12 opština, ukupne instalisane snage 168 MW i investicione vrednosti 1,08 milijardi kuna (oko 144 miliona evra). Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 elektrana iznosi 242 GWh, čime se može pokriti potrošnja oko 65.000 domaćinstava.

18 budućih solarnih elektrana proizvodiće ukupno 242 GWh struje godišnje

Najnoviji sporazumi su sklopljeni na osnovu javnog poziva za 2020. godinu, sa lokalnim vlastima u šest opština (Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja) i jednom gradu (Valpovo). Najveće među ovih sedam solarnih elektrana biće izgrađene u opštini Satnica Đakovačka (15 MW) i u opštinama Lovinac, Orle i Zdenci (svaka po 9,99 MW).

Cilj HEP-a je da ima ukupno 350 MW solarnih elektrana do 2030.

Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, rekao je da je kompanija u svojoj razvojnoj strategiji za cilj postavila da do 2030. godine ima ukupno oko 350 MW kapaciteta u solarnim elektranama, a da će skoro polovina biti izgrađena na osnovu sporazuma sa opštinama i gradovima.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije sprovodi ne samo u najvećoj hrvatskoj energetskoj kompaniji, već i na lokalnom nivou.

Elektroprivreda BiH planira kupovinu ili zakup zemljišta za postavljanje solarnih elektrana

U julu ove godine, Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima za iskazivanje interesa za prodaju, zakup ili drugi odgovarajući način korišćenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Zakup i kupovina zemljišta za gradnju solarnih elektrana je novi model za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji sve češće poslednjih godina koriste i druge državne elektroprivrede u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. oktobar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. oktobar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. oktobar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. oktobar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.