OIE

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

solarni-paneli-HEP-elektrane

Slika: Pixabay/Free-Photos

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam projekata solarnih elektrana ukupne snage 60 MW i procenjene investicione vrednosti 380 miliona kuna (oko 50,6 miliona evra).

Uz prethodno sklopljene sporazume za 11 sunčanih elektrana, HEP sada razvija 18 solarnih projekata u šest gradova i 12 opština, ukupne instalisane snage 168 MW i investicione vrednosti 1,08 milijardi kuna (oko 144 miliona evra). Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 elektrana iznosi 242 GWh, čime se može pokriti potrošnja oko 65.000 domaćinstava.

18 budućih solarnih elektrana proizvodiće ukupno 242 GWh struje godišnje

Najnoviji sporazumi su sklopljeni na osnovu javnog poziva za 2020. godinu, sa lokalnim vlastima u šest opština (Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja) i jednom gradu (Valpovo). Najveće među ovih sedam solarnih elektrana biće izgrađene u opštini Satnica Đakovačka (15 MW) i u opštinama Lovinac, Orle i Zdenci (svaka po 9,99 MW).

Cilj HEP-a je da ima ukupno 350 MW solarnih elektrana do 2030.

Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, rekao je da je kompanija u svojoj razvojnoj strategiji za cilj postavila da do 2030. godine ima ukupno oko 350 MW kapaciteta u solarnim elektranama, a da će skoro polovina biti izgrađena na osnovu sporazuma sa opštinama i gradovima.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije sprovodi ne samo u najvećoj hrvatskoj energetskoj kompaniji, već i na lokalnom nivou.

Elektroprivreda BiH planira kupovinu ili zakup zemljišta za postavljanje solarnih elektrana

U julu ove godine, Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima za iskazivanje interesa za prodaju, zakup ili drugi odgovarajući način korišćenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Zakup i kupovina zemljišta za gradnju solarnih elektrana je novi model za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji sve češće poslednjih godina koriste i druge državne elektroprivrede u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom