OIE

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

solarni-paneli-HEP-elektrane

Slika: Pixabay/Free-Photos

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam projekata solarnih elektrana ukupne snage 60 MW i procenjene investicione vrednosti 380 miliona kuna (oko 50,6 miliona evra).

Uz prethodno sklopljene sporazume za 11 sunčanih elektrana, HEP sada razvija 18 solarnih projekata u šest gradova i 12 opština, ukupne instalisane snage 168 MW i investicione vrednosti 1,08 milijardi kuna (oko 144 miliona evra). Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 elektrana iznosi 242 GWh, čime se može pokriti potrošnja oko 65.000 domaćinstava.

18 budućih solarnih elektrana proizvodiće ukupno 242 GWh struje godišnje

Najnoviji sporazumi su sklopljeni na osnovu javnog poziva za 2020. godinu, sa lokalnim vlastima u šest opština (Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja) i jednom gradu (Valpovo). Najveće među ovih sedam solarnih elektrana biće izgrađene u opštini Satnica Đakovačka (15 MW) i u opštinama Lovinac, Orle i Zdenci (svaka po 9,99 MW).

Cilj HEP-a je da ima ukupno 350 MW solarnih elektrana do 2030.

Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, rekao je da je kompanija u svojoj razvojnoj strategiji za cilj postavila da do 2030. godine ima ukupno oko 350 MW kapaciteta u solarnim elektranama, a da će skoro polovina biti izgrađena na osnovu sporazuma sa opštinama i gradovima.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije sprovodi ne samo u najvećoj hrvatskoj energetskoj kompaniji, već i na lokalnom nivou.

Elektroprivreda BiH planira kupovinu ili zakup zemljišta za postavljanje solarnih elektrana

U julu ove godine, Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima za iskazivanje interesa za prodaju, zakup ili drugi odgovarajući način korišćenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Zakup i kupovina zemljišta za gradnju solarnih elektrana je novi model za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji sve češće poslednjih godina koriste i druge državne elektroprivrede u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

Beogradske-elektrane-geotermalna-energija

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje