Mobilnost

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Izgled buduće fabrike koja će se zvati Nidec Electric Motor Serbia (Nidec)

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Japanski Nidec doneo je odluku da izgradi fabriku motora za električna vozila i istraživačko-razvojni centar koji će predstavljati bazu za evropsko poslovanje ove kompanije. Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

Pogoni u Srbiji, u blizini Novog Sada, koristiće se za snabdevanje evropskog tržišta, kao i za razvoj proizvoda, s obzirom da ova zemlja ima dosta visokoobrazovanih stručnjaka koji tečno govore engleski jezik, saopštio je Nidec.

Kompanija u Kini ima poslovnu bazu sa 12 kompanija koje razvijaju, proizvode i prodaju svoje proizvode na kineskom tržištu. Nidec će sada svoju poslovnu bazu u Srbiji koristiti kao glavni centar poslovanja u Evropi.

Nidec će izgraditi dva objekta: Nidec Electric Motor Serbia i Nidec Elesys Europe

Kompanija je otvorila novu poslovnicu u Novom Sadu kako bi započela pripreme za puštanje u rad fabrike i centra. Takođe potpisao je sporazum o strateškom partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji podrazumeva niz aktivnosti uključujući razmenu tehnološkog znanja kroz partnerstva između industrije i akademske zajednice.

Nidec će u Srbiji izgraditi dva objekta, fabriku Nidec Electric Motor Serbia i centar Nidec Elesys Europe. Početak gradnje planiran je za septembar 2021, a završetak za sredinu 2022.

Fabrika će proizvoditi i prodavati automobilske motore i srodne proizvode, i zapošljavati 1.000 ljudi, dok će centar imati 20 zaposlenih.

Raste potražnja za automobilskim motorima u EU

S obzirom na sve strože propise o zaštiti životne sredine i emisijama CO2 iz automobila, u EU je sve veća potražnja za automobilskim motorima i srodnim proizvodima, kao i za visokoefikasnim motorima jednosmerne struje bez četkica za industriju kućnih aparataa, saopštio je Nidec.

Dolazak ove kompanije u Srbiji podudara se sa Inicijativom za saradnju na Zapadnom Balkanu koju japanska vlada trenutno promoviše u Srbiji i drugim zemljama.

Odluka o ulaganju u Srbiju saopštena je na sastanku održanom u predsedništvu Srbije, kome su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i japanski ambasador u Srbiji Takahiko Katsumata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award