Mobilnost

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Izgled buduće fabrike koja će se zvati Nidec Electric Motor Serbia (Nidec)

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Japanski Nidec doneo je odluku da izgradi fabriku motora za električna vozila i istraživačko-razvojni centar koji će predstavljati bazu za evropsko poslovanje ove kompanije. Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

Pogoni u Srbiji, u blizini Novog Sada, koristiće se za snabdevanje evropskog tržišta, kao i za razvoj proizvoda, s obzirom da ova zemlja ima dosta visokoobrazovanih stručnjaka koji tečno govore engleski jezik, saopštio je Nidec.

Kompanija u Kini ima poslovnu bazu sa 12 kompanija koje razvijaju, proizvode i prodaju svoje proizvode na kineskom tržištu. Nidec će sada svoju poslovnu bazu u Srbiji koristiti kao glavni centar poslovanja u Evropi.

Nidec će izgraditi dva objekta: Nidec Electric Motor Serbia i Nidec Elesys Europe

Kompanija je otvorila novu poslovnicu u Novom Sadu kako bi započela pripreme za puštanje u rad fabrike i centra. Takođe potpisao je sporazum o strateškom partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji podrazumeva niz aktivnosti uključujući razmenu tehnološkog znanja kroz partnerstva između industrije i akademske zajednice.

Nidec će u Srbiji izgraditi dva objekta, fabriku Nidec Electric Motor Serbia i centar Nidec Elesys Europe. Početak gradnje planiran je za septembar 2021, a završetak za sredinu 2022.

Fabrika će proizvoditi i prodavati automobilske motore i srodne proizvode, i zapošljavati 1.000 ljudi, dok će centar imati 20 zaposlenih.

Raste potražnja za automobilskim motorima u EU

S obzirom na sve strože propise o zaštiti životne sredine i emisijama CO2 iz automobila, u EU je sve veća potražnja za automobilskim motorima i srodnim proizvodima, kao i za visokoefikasnim motorima jednosmerne struje bez četkica za industriju kućnih aparataa, saopštio je Nidec.

Dolazak ove kompanije u Srbiji podudara se sa Inicijativom za saradnju na Zapadnom Balkanu koju japanska vlada trenutno promoviše u Srbiji i drugim zemljama.

Odluka o ulaganju u Srbiju saopštena je na sastanku održanom u predsedništvu Srbije, kome su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i japanski ambasador u Srbiji Takahiko Katsumata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

voz-vodonik-Alstom

Francuski vozovi na vodonik od 2022. na nemačkoj pruzi

03 May 2021 - Prvi putnički vozovi na vodonik u svetu, koje proizvodi francuski Alstom, naći će se u redovnoj komercijalnoj upotrebi u Nemačkoj od marta 2022. godine.

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

12 April 2021 - Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

tesla hrvatska punjaci lokacije supercharger

Tesla traži partnere za gradnju punjača za električna vozila u Hrvatskoj

08 April 2021 - Američki proizvođač električnih automobila posle otvaranja prodavnice započeo je intenzivniju gradnju svojih punjača (eng. Superchargers).