Mobilnost

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Japanska kompanija Nidec planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao svoju poziciju u Evropi.

Nidec je, kako je prenela agencija Nikkei, u završnoj fazi pregovora sa lokalnim vlastima o planovima za fabriku i prateći istraživački centar.

Dve strane pregovaraju o izgradnji pogona u Novom Sadu

Lokalni mediji ranije su preneli da je Nidec zainteresovan za izgradnju fabrike u Novom Sadu.

Japanska kompanija pojačava svoja ulaganja u Evropi i Kini kako bi obezbedila svoje prisustvo na ovim glavnim tržištima električnih vozila.

Srpski pogon postaće jedan od najvećih proizvodnih centara kompanije Nidec u Evropi

Nova fabrika u Srbiji trebalo bi do 2023. da dostigne godišnju proizvodnju od 200.000 do 300.000 motora.

Nidec će od 2022. početi da proizvodi motore za električna vozila i u Francuskoj i Poljskoj, ali će, kako navodi Nikkei, srpski pogon biti jedan od najvećih proizvodnih centara ove kompanije u Evropi.

NIDEC je samo jedna od mnogih firmi koje su započele proizvodnju komponenata za električna vozila u EU ili planiraju da to urade

Inače, japanska kompanija je samo jedna od mnogih koje su započele ili planiraju da započnu proizvodnju komponenata za električna vozila u Evropi. Glavni razlog je namera EU da do 2050. bude klimatski neutralna, a jedna od mera da to postigne je da države članice ograniče prosečne emisije novih putničkih vozila na 95 grama po kilometru.

Prodaja električnih i hibridnih vozila u EU porasla je 62% u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period 2019.

Zbog toga automobilski giganti Volkswagen i Daimler pojačavaju proizvodnju električnih vozila, a američka kompanija Tesla gradi fabriku u Nemačkoj.

U kom pravcu se kreće tržište govori podatak Evropskog udruženja proizvođača automobilada da je prodaja električnih i hibridnih vozila porasla za 62% u prvoj polovini 2020. u odnosu na 2019, i da je dostigla 399.000 vozila.

Glavni igrači otvaraju fabrike u Evropi

Da bi zadovoljili potražnju za komponentama, veliki proizvođači baterija za električna vozila LG Chem i Samsung SDI iz Južne Koreje već su izgradili fabrike u istočnoj Evropi.

Kako navodi Nikkei, i kineska kompanija Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) i mestu Erfurt u Nemačkoj gradi fabriku vrednu dve milijarde dolara koja će proizvoditi baterije.

Japanska kompanija Toray Industries 2022. će u Mađarskoj otvoriti pogon za proizvodnju delova za litijum-jonske baterije, dok firma Zeon planira proizvodnju u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Posao za inzenjere istrazivacki centar Continental Automotive Serbia

Posao za inženjere u istraživačkom centru Continental Automotive Serbia

13 January 2021 - Kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnologija i usluga za održivu mobilnost, traži inženjere, ekonomiste, ali nudi i stažiranje.

katalizatori dpf filteri vozila registracija zagadjenje vazduha

Nema registracije vozila u Srbiji bez katalizatora i DPF filtera

11 January 2021 - Vozila će morati da ispune standarde za izduvne gasove, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih emisija.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

elektricni automobili subvencije srbija

Milion evra iz budžeta za subvencije kupcima električnih i hibridnih vozila u Srbiji

31 December 2020 - Vlada tako želi da smanji zagađenje vazduha, a 40.000 građana traži da se novac umesto u skupa vozila usmeri u zamenu peći u siromašnijim domaćinstvima.