OIE

Investicije u vetroelektrane na vodi učetvorostručene u prvom polugodištu

Investicije vetroelektrane na vodi u svetu

Slika: Unsplash

Objavljeno

18.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Alokacija sredstava za obnovljivu energiju pretekla je od januara do juna po performansama većinu ekonomskih izveštaja. Vetroelektrane na vodi su faktor kojem to najviše može da se pripiše. Zbir usvojenih investicija u tom podsektoru popeo se 319 procenata u odnosu na isti lanjski period, na 35 milijardi dolara, i premašio rezultat iz cele prošle godine.

Učinak virusa korona i mera da se pandemija obuzda obogaljili su svetsku privredu, ali ulaganja u kapacitet proizvodnje energije iz obnovljivih izvora pokazala su veliku postojanost, po podacima koje je skupio BloombergNEF – BNEF. Ukupne investicije, ne računajući hidrocentrale preko 50 megavata, stigle su do 132,4 milijarde dolara u prvoj polovini godine. To je, zaokruženo, pet odsto više od revidirane brojke za isti period 2019, a vetroelektrane na vodi dominiraju.

Obim ugovora za vetrofarme na kopnu spustio se 21 odsto na 37,5 milijardi dolara, a kod solarne energije je pao 12 procenata na 54,7 milijardi. Za razliku od tih oblasti, investicije u vetroelektrane na vodi otišle su 319 procenata uvis na 35 milijardi dolara.

Kod geotermalne energije, ulaganja su povećana zapanjujućih 594 odsto, ali na samo 676 miliona dolara. Što se tiče područja koje prati Balkan Green Energy News, Turska je među najjačim zemljama na svetskom nivou po instaliranom kapacitetu kao i po investicijama.

Ugovori za 28 vetrofarmi na moru

Sredstva određena za vetroelektrane na vodi već su za 9.7 procenata premašila rezultat za celu prošlu godinu, kada su već postigla rekord. Izveštaj pokriva ugovore za 28 vetrofarmi na moru.

Najveća ofšor vetroelektrana do sada u planu je da se izgradi na holandskom moru

U njega ulazi rekordnih 1,5 gigavata iz plana za Vattenfallov Hollandse Zuid u Holandiji. Ta elektrana na vetar će koštati 3,9 milijardi dolara.

Sledeći je SSE Seagreen blizu obale Velike Britanije, sa 1,1 gigavatom odnosno 3,8 milijardi dolara. Od navedenih projekata, 17 se razvija u Kini, a najveći je Guangdong Yudean Yangjiang Yangxi Shapaat, sa 600 megavata i 1,8 milijardi dolara.

Pad troškova

„Očekivali smo da će COVID-19 u prvom polugodištu uticati na ulaganja u obnovljivu energiju zbog odlaganja u postupku finansiranja i nekih programa za aukcije. Takvih naznaka ima i kod solara i za vetrofarme na kopnu, ali ukupna svetska brojka se pokazala neverovatno čvrstom – zahvaljujući vetroturbinama na vodi“, izjavio je Albert Cheung, šef analize u BNEF-u.

Vetroelektrane na vodi napreduju usled 67 odsto pada u svedenim troškovima od 2012. kao i zahvaljujući performansama najnovijih, ogromnih turbina, navodi Tom Harries, koji u pomenutoj istraživačkoj firmi vodi analizu u oblasti vetra. „Ali za prvu polovinu ove godine mnogo je zaslužna trka u Kini za finansiranjem i izgradnjom, da bi se iskoristila prednost fidin tarife pre nego što ona istekne na kraju 2021. godine. Očekujem usporavanje ulaganja u vetar u svetu u drugom polugodištu, uz mogući skok početkom sledeće godine“, izjavio je.

Naglo smanjenje kod drugih obnovljivih izvora

Nasuprot tome, investicije u biomasu pogone za proizvodnju energije iz otpada pale su 34 procenta na 3,7 milijardi dolara. Projekti hidrocentrala slabijih od 50 megavata privukli su, po proceni, 576 miliona dolara. To je 14 odsto manje na godišnjem nivou, a stavka biogoriva sišla je 82 procenta na 250 miliona dolara.

Kina je prva po ulaganjima u vetroelektrane na vodi

Po geografskom rasporedu, Kina je ponovo bila najveće tržište, a ukupne investicije su se popele 42 odsto na 41,6 milijardi dolara. Tu su elektrane na vodi bile najveći činilac. Evropa je na drugom mestu, sa 36 milijardi dolara, što je povećanje od 50 odsto, a u Sjedinjenim Državama obim se spustio 30 procenata na 17,8 milijardi dolara.

Podaci za celu godinu biće indikativniji

Angus McCrone, glavni urednik BNEF-a, rekao je da će slika uticaja širenja bolesti COVID-19 na ulaganja u zelenu energetiku postati jasnija sa kompletnom računicom za 2020. godinu. „Obnovljivim izvorima su pomogli ogroman rast konkurentnosti i apetit investitora za aktivom koja pruža siguran tok novca. Ipak, investitori se suočavaju sa izazovom da ključni ljudi, bilo to u etapama pribavljanja dozvola, finansiranja ili izgradnje, ne mogu da se sastaju licem u lice. A kupci solarnih sistema male veličine osetljivi su na promene u moralu investitora“, po njegovim rečima.

Kada se ubroje kapitalne investicije na korporativnom nivou, iznos je u prvom polugodištu bio 137 milijardi dolara odnosno četiri procenta veći na godišnjem nivou.

U našem regionu, Hidroelectrica iz Rumunije nedavno je oživela zamisao prve vetroelektrane na vodi na Crnom moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. jul 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. jul 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. jul 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine