OIE

Svetski dan vetra: Vattenfall gradi najveći svetski vetropark na moru

Vattenfall

Photo: Pixabay/David_Will

Objavljeno

12.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedska državna i multinacionalna elektroenergetska kompanija Vattenfall odlučila je da izgradi najveći svetski vetropark na vodi, koji će imati kapacitet od 1,5 GW. Ova najava stiže uoči obeležavanja Svetskog dana vetra, 15. juna.

Vattenfall je najavio da se završetak izgradnje vetroparka Hollandse Kust Zuid, koji će se nalaziti u Severnom moru blizu Holandije, planira za 2023. godinu. Očekuje se da će vetropark, koji će raditi bez subvencija, proizvoditi dovoljno stuje da snabdeva preko dva miliona holandskih domaćinstava. Vetropark će imati 140 turbina Siemens Gamesa, a svaka će biti kapaciteta 11 MW.

Izgradnja će početi sledeće godine

Radovi na moru trebalo bi da počnu 2021. godine. Magnus Hall, generalni direktor kompanije, rekao je da ova investicija pokazuje da Vattenfall ostaje dosledan svom cilju da obezbedi život bez fosilnih goriva u okviru jedne generacije uprkos trenutnoj krizi sa pandemijom COVID-19. Vattenfall ima oko 50 vetroparkova na kopnu i na moru u pet zemalja, piše na sajtu kompanije.

Svetski kapaciteti za korišćenje energije vetra porasli na 650,8 GW u 2019. godini

Sektor energije vetra 15. juna proslavlja Svetski dan vetra. Energija vetra doprinosi svetskom razvoju i postizanju klimatskih ciljeva tako što stvara radna mesta, smanjuje emisije CO2, podstiče investicije na lokalu i smanjuje energetsko siromaštvo, navodi se na sajtu Svetskog dana vetra.

Tokom 2019. godine, širom sveta je instalirano 59,7 GW kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra, čime su ukupni svetski kapaciteti dostigli 650,8 GW, pokazuju podaci Svetske asocijacije za energiju vetra (World Wind Energy Association (WWEA)). Svi vetrogeneratori aktivni na kraju 2019. godine pokrivali su preko 6% svetskih poteba za električnom energijom, navodi WWEA.

Izumitelj vetroturbine radi na projektu plutajućih vetroparkova

Danac Henrik Stiesdal, čovek koji je konstruisao prvu vetroturbinu i učestvovao u projektu prvog vetroparka na vodi, trenutno radi na razvoju plutajuće vetroturbine, koja bi omogućila korišćenje energije konstantnih, snažnih vetrova na otvorenom moru, piše Bloomberg.

Svetska agencija za energetiku procenjuje, prema projekcijama za 2040. godinu, da bi se uz pomoć plutajućih vetroturbina moglo proizvesti 11 puta više električne energije od ukupnih svetskih potreba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo

subvencije solarni paneli konkursi prozjumeri

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva u deset gradova u Srbiji

25 маја 2022 - Uskoro će javne pozive za sufinansiranje do 50 odsto investicije građana raspisati još 14 gradova i opština

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore