U fokusu

Inicijativa javnog dijaloga o održivom korištenju energije u JIE

Jasna Sekulovic GIZ ORF-EE

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

29.06.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta Otvoreni regionalni fond za JIE Energetska efikasnost

Jedan od deklarativnih ciljeva Evropske unije je smanjenje potrošnje energije za 20% do 2020. godine. Imajući u vidu da su sve zemlje Jugoistočne Evrope (JIE) potpisnice Ugovora o uspostavi Energetske zajednice koji je stupio na snagu 1. jula 2006. godine, ovaj cilj je od državnog značaja za svaku od ovih zemalja.

Postoji i nekoliko EU direktiva na polju energetske efikasnosti koje su ove zemlje dužne u dogledno vrijeme prenijeti u svoje državno zakonodavstvo. Premda su zemlje Jugoistočne Evrope ostvarile relativno dobar napredak u prenošenju zakonskih standarda i normi Evropke unije u svoja zakonodavstva, konkretna provedba relevantnih zakona je daleko sporija. Za ostvarivanje spomenutih ciljeva i rješavanje neriješenih pitanja, jednako je važno provesti i odgovarajuće reforme na polju energetske efikasnosti uključivanjem u proces svih relevantnih sudionika iz različitih društvenih sektora. U svakom slučaju, komunikacija i koordinacija između različitih sektora je tema koja je još uvijek aktuelna jer zahtijeva dodatne napore.

Inicijativa javnog dijaloga o održivom korištenju energije

U vezi sa ovim pitanjem, krajem 2010. pokrenuta je regionalna inicijativa „Javni dijalog o održivom korištenju energije u Jugoistočnoj Evropi” (eng. PDI), uz podršku organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, tačnije kroz njen Otvoreni regionalni fond za Jugoističnu Evropu – Energetska efikasnost (eng. ORF-EE) koji finansira njemačko Saveznog ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Partneri u ovoj inicijativi su članovi Mreže škola političkih studija koja djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope. Mrežu čini sedam članica: Beogradski Fond za političku izuzetnost (Srbija), Škola demokratskog rukovođenja (Crna Gora), Akademija za politički razvoj u saradnji sa NVO-om za oblikovanje održivog razvoja (DOOR, Hrvatska), Centar za istraživanje i kreiranje politika (Makedonija, BJR), Albanska Škola za političke studije (Albanija), Evropska asocijacija škola političkih studija u BiH (Bosna i Hercegovina) i Institut za političke studije u Prištini (Kosovo*).

edd-conference-2011-belgrade-serbia
Slika 1: “Energija. Razvoj. Demokratija.” konferencija u Beogradu održana 2011. godine. 

Cilj inicijative je poticanje jačanja kapaciteta i javnog dijaloga o održivom korištenju energije između članova parlamenata, vlada, civilnog društva, poslovnog sektora, lokalne samouprave i institucija, kao i medija. Cilj je stvoriti odgovarajući ambijent za uspješno provođenje relevantnih politika, poticanje političke volje za djelovanje, jačanje međusektorske saradnje i stvaranje platformi za javni dijalog na temu politika energetske efikasnosti i klimatskih promjena u zemljama Jugoistočne Evrope. Ovakav pristup će omogućiti veću vidljivost teme u javnosti i privući više pažnje na državni i regionalni nivo u JIE.

U svim ovim procesima, Mreža škola političkih studija ima veoma važnu ulogu posrednika.

Zašto Mreža škola političkih studija ima ulogu posrednika

Na osnovu više od 10 godina iskustva u organiziranju obrazovnih modula pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope za mlade i političare sa srednjim karijernim iskustvom, visoke državne zvaničnike, medije, nevladine organizacije i druge zainteresirane strane, škole su uspostavile široku alumni mrežu ljudi koji su donosioci odluka ili će to tek postati.

Za više od četiri godine, Mreža škola političkih studija je organizirala brojne događaje na nivou države za svih sedam zemalja JIE, sa fokusom na pitanja energetskih politika. Kroz razne stručne i motivacijske seminare, Mreža je okupila predstavnike i predstavnice različitih ciljnih grupa i promovirala razmjenu mišljenja i iskustava. Također je omogućila uspostavljanje kvalitetnog dijaloga sa ciljem postizanja najboljih i najizvodljivijih rješenja. Kao rezultat toga, omogućeno je pokretanje platforme za dijalog o politikama u okviru parlamentarnih odbora, odgovornih za energiju u nacionalnim parlamentima. Parlamentarne (konsultativne) rasprave na temu politike u domenu energetske efikasnosti po prvi put su organizirane u svih sedam zemalja, ukazujući istovremeno na spremnost država da prihvate transparentnost i participativnu demokratiju u procesu stvaranja, usvajanja i implementacije zakona na polju održivog korištenja energije. U nekim zemljama, kao što su Crna Gora i Srbija, već su održana tri parlamentarna slušanja. Ovakve rasprave u parlamentu predstavljaju korak naprijed u smislu fokusiranijeg dijaloga, a također pokazuju da postoji spremnost parlamentaraca u regionu za podršku relevantnim pitanjima u sektoru energetske efikasnosti. Ovo predstavlja značajan napredak u regionu JIE.

mou-signing-ceremony-sarajevo-bih-2014
Slika 2: Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, Sarajevo, 2014.

Uspješno provedene aktivnosti članica Mreže dale su snažan poticaj za regionalne procese. U aprilu 2013., crnogorska članica Mreže, Škola demokratskog rukovođenja, inicirala je i organizirala prvo studijsko putovanje za parlamentarce u Sekretarijat energetske zajednice. Posjeta je dala snažan poticaj za buduće aktivnosti Energetske zajednice usmjerene na veću uključenost članica parlamenata JIE u njenom radu. U decembru 2015. godine, ova promjena pristupa je postala i zvanična osnivanjem Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Energija. Razvoj. Demokratija. Konferencije

Mreža škola političkih studija u JIE je također inicirala regionalne konferencije pod nazivom „Energija. Razvoj. Demokratija.” sa ciljem poticanja dalje razmjene između uključenih grupa iz zemalja Jugoistočne Evrope. Ovaj pristup također podrazumijeva razmjenu između zemalja JIE i zemalja EU. Od 2011. godine, održane su tri takve konferencije (2011. u Beogradu, 2013. u Zagrebu i 2015. u Podgorici).

Treću regionalnu konferenciju  Energija. Razvoj. Demokratija 2015. su sufinansirali svi značajniji regionalni sudionici na polju energije i održivog razvoja, kao što su Regionalno vijeće za saradnju (RCC), Asocijacija Jugoistočne Evrope – Minhen, Savezna njemačka fondacija za okoliš (DBU) i Sekretarijat energetske zajednice. Konferenciji su prisustvovale i druge NVO mreže i donatori aktivni na polju energetske efikasnosti i klimatskih promjena u JIE, koji su dali svoje ključne doprinose. U ovome se ogleda utjecaj ovakvih konferencija i njihovog uspostavljanja kao regionalne platforme za dijalog između različitih zemalja i zainteresiranih strana.

GIZ ORF-EE je pružio podršku partnerima u Inicijativi za javni dijalog, ne samo finansijsku, već i u vidu ključne stručne i savjetodavne podrške Mreži škola političkih studija. Istovremeno, škole su dale svoj doprinos Inicijativi idejama, entuzijazmom i već formiranim mrežama. Ovakav pristup se pokazao korisnim u svakom pogledu.

edd-conference-podgorica-montenegro-2015
Slika 3: Konferencija „Energija.Razvoj.Demokratija.” u Podgorici, 2015.

Postizanje EU standarda i državnih političkih i zakonodavnih ciljeva u smislu poboljšanja energetske efikasnosti zahtijeva svijest i spremnost svih učesnika u društvu. Istovremeno, politička podrška predstavlja važan preduslov za provedbu reformskih politika u ovom polju. Samim tim, pružanjem podrške i promovisanjem platformi za javni dijalog između različitih grupa zainteresiranih strana i sudionika, je od najvećeg značaja za svaku od uključenih zemalja ali i za cjelokupan region JIE, imajući na umu da održivo korištenje energije više nije samo tehničko pitanje.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

29. jun 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

29. jun 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ankica Barbulov, žena koja je donela ESCO model u Srbiju

Ankica Barbulov, žena koja je donela ESCO model u Srbiju

29. jun 2016. - Ankica Barbulov se duže od decenije bavi energetikom. Od 2020. vodi svoju kompaniju Negawatt Solutions za razvoj ESCO projekata.

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

29. jun 2016. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu