Voda

Hrvatska obezbedila 225 miliona evra iz fondova EU za projekte u oblasti voda

Hrvatska vode

Slika: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

28.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je obezbedila 1,669 milijarde kuna ili 225 miliona evra iz fondova EU za sufinansiranje osam projekata za vodosnabdevanje i odvodnu infrastrukturu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike.

Ugovor o dodeli 369 miliona kuna ili 49,7 miliona evra iz EU fondova za projekat na ostvru Krk čija je ukupna vrednosti 638 miliona kuna (86 miliona evra), potpisan je 27. jula a dan ranije su potpisani ugovori o dodeli 1,3 milijarde kuna (175 miliona evra) za sedam projekata vodne infrastrukture.

Ukupna vrednost ovih osam ugovora je tri milijarde kuna ili 404 miliona evra. Pored Krka, projekti će se sprovoditi u različitim delovima zemlje: Poreču, Vukovaru, Županji, Novoj Gradišci, Vodicama i Osijeku u kome će se sprovesti dva projekta.

„Realizacija tih projekata doprineće zaštiti zaštiti životne sredine i povećanju kvaliteta života građana“, rekao je hrvatski ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić.

Državna sekretarka u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić  je rekla da je glavni cilj  poboljšanje opšteg stanja voda u Hrvatskoj i navela da je za zemlja peta u Evropi po bogatstvu vodom za piće.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je Hrvatska počela da koristi oko 7,4 milijarde kuna, odnisno 997 miliona evra koje su joj za projekte iz oblasti voda namenjene u višegodišnjem budžetu EU u period 2014.-2020.

On je rekao da su u pripremi novi projekti i da očekuje da će do kraja septembra ove godine biti potpisani ugovoru za dodelu 5 milijardi kuna (674 miliona evra) iz EU fondova, što znači da će Hrvatska iskoristiti raspoloživa sredstva za projekte iz resora voda.

Evropska komisija je nedavno saopštila da će Rumunija dobiti iz Kohezionog fonda EU ukupno 266 miliona evra za četiri velika infrastrukturna projekta u oblasti upravljanja vodama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.