Voda

Hrvatska obezbedila 225 miliona evra iz fondova EU za projekte u oblasti voda

Hrvatska vode

Slika: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Objavljeno

28.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je obezbedila 1,669 milijarde kuna ili 225 miliona evra iz fondova EU za sufinansiranje osam projekata za vodosnabdevanje i odvodnu infrastrukturu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike.

Ugovor o dodeli 369 miliona kuna ili 49,7 miliona evra iz EU fondova za projekat na ostvru Krk čija je ukupna vrednosti 638 miliona kuna (86 miliona evra), potpisan je 27. jula a dan ranije su potpisani ugovori o dodeli 1,3 milijarde kuna (175 miliona evra) za sedam projekata vodne infrastrukture.

Ukupna vrednost ovih osam ugovora je tri milijarde kuna ili 404 miliona evra. Pored Krka, projekti će se sprovoditi u različitim delovima zemlje: Poreču, Vukovaru, Županji, Novoj Gradišci, Vodicama i Osijeku u kome će se sprovesti dva projekta.

„Realizacija tih projekata doprineće zaštiti zaštiti životne sredine i povećanju kvaliteta života građana“, rekao je hrvatski ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić.

Državna sekretarka u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić  je rekla da je glavni cilj  poboljšanje opšteg stanja voda u Hrvatskoj i navela da je za zemlja peta u Evropi po bogatstvu vodom za piće.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je Hrvatska počela da koristi oko 7,4 milijarde kuna, odnisno 997 miliona evra koje su joj za projekte iz oblasti voda namenjene u višegodišnjem budžetu EU u period 2014.-2020.

On je rekao da su u pripremi novi projekti i da očekuje da će do kraja septembra ove godine biti potpisani ugovoru za dodelu 5 milijardi kuna (674 miliona evra) iz EU fondova, što znači da će Hrvatska iskoristiti raspoloživa sredstva za projekte iz resora voda.

Evropska komisija je nedavno saopštila da će Rumunija dobiti iz Kohezionog fonda EU ukupno 266 miliona evra za četiri velika infrastrukturna projekta u oblasti upravljanja vodama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

28. jul 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

28. jul 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

28. jul 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

28. jul 2017. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.