Biodiverzitet

Hranite ptice i učestvujte u takmičenju „Novogodišnje brojanje ptica“

takmicenje Ptice moje hranilice - Novogodisnje brojanje ptica Dejan Sklopic

Slika: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica (Dušan Sklopić)

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu zaredom organizuje takmičenje u zimskom prihranjivanju ptica koje ove godine ima praznični karakter i nosi naziv „Ptice moje hranilice – Novogodišnje brojanje ptica“.

Zainteresovani za učešće u akciji trebalo bi da postave jednostavnu hranilicu za ptice i redovno ih prihranjuju neslanim, sirovim hranivima poput semenki suncokreta, pšenicom, lomljenim kukuruzom, prosom, orasima, kikirikijem.

Pomozite pticama i ojačajte vezu sa prirodom

Velika senica, vrabac pokućar, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, kos, samo su neke od vrsta koje će ove zime boraviti u našem komšiluku.

U Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da će hranilica pticama sigurno olakšati potragu za hranom, ali će i ojačati vezu učesnika ove akcije sa prirodom.

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. do 15. januara 2021.

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. godine do 15. januara 2021. godine i u njemu mogu da učestvuju osobe svih uzrasta sa teritorije Republike Srbije. Da biste učestvovali u takmičenju, potrebno je da posmatrate ptice koje posećuju vašu hranilicu i zapažanja zabeležite popunjavanjem izveštaja (link), dodaju u udruženju.

„Učesnik u takmičenju je svako ko najmanje jednom pošalje izveštaj. Najbolje je da jednom sedmično pošaljete najbolji zabeleženi rezultat za tu sedmicu. Za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica koje dolaze na hranilicu možete koristiti besplatnu aplikaciju Ptice na dlanu„, savetuje Nataša Jančić, organizatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Takmičenje „Ptice moje hranilice“ prošle godine trajalo je 12 sedmica. Tokom tog perioda, učesnici su izbrojali više od 12.000 jedinki ptica i zabeležili 48 različitih vrsta na svojim hranilicama.

Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije

Učesnici se mogu takmičiti u sledećim kategorijama:

  • Hranilica sa najviše različitih vrsta – U izveštaj se upisuju sve vrste ptica koje se pojavljuju na i oko hranilice. Pobednik je takmičar koji zabeleži najviše različitih vrsta. Nagrada je slika autorke Bojane Lukić.
  • Hranilica sa najviše jedinki ptica – Takmičari bi trebalo da što preciznije izbroje ptice koje se pojavljuju na hranilici tokom jednog posmatranja u trajanju minimum 15, a maksimum 60 minuta. Nagrada je slika autorke Julije Joksimović.
  • Najlepša fotografija – Fotografije ptica na hranilici šalju se na oko@pticesrbije.rs. Jedan takmičar može poslati maksimalno pet fotografija. Nagrada je ručno oslikana majica autora Nenada Stojkova.
  • Likovno/literarni konkurs za decu – Deca bi trebalo da nacrtaju crtež ptice, napišu pesmu ili sastav, naprave hranilicu od plastične flaše ili maketu ptice od kartona, tekstila, papira ili nekog drugog materijala. Radovi se šalju na oko@pticesrbije.rs. Tri najbolja dečija rada dobijaju komplet – igru memorije „Ptice na dlanu“, bojanku i majicu).

Rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 22. januara 2021. i u sredstvima javnog informisanja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na telefon 011/334-39-02. Savete o pravljenju hranilica i pravilnom prihranjivanju ptica možete pronaći na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude

Polojska suma Backa Palanka

Ko čuva, a ko uništava pluća Bačke Palanke?

14 марта 2022 - Park prirode Tikvara, specijalni rezervat prirode Bagremara i Polojska šuma su pluća Bačke Palanke, a njhovo uništavanje traje već godinama

Svetski dan divljih vrsta 2022 kojih 10 zivotinja je najugrozenije

Svetski dan divljih vrsta: 10 najugroženijih divljih životinja u svetu

03 марта 2022 - Obeležavanje Svetskog dana divljih vrsta biće posvećeno ukazivanju na kritičnu ulogu koju ključne vrste igraju u obezbeđivanju zdravih ekosistema