Biodiverzitet

Hranite ptice i učestvujte u takmičenju “Novogodišnje brojanje ptica”

takmicenje Ptice moje hranilice - Novogodisnje brojanje ptica Dejan Sklopic

Slika: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica (Dušan Sklopić)

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu zaredom organizuje takmičenje u zimskom prihranjivanju ptica koje ove godine ima praznični karakter i nosi naziv “Ptice moje hranilice – Novogodišnje brojanje ptica”.

Zainteresovani za učešće u akciji trebalo bi da postave jednostavnu hranilicu za ptice i redovno ih prihranjuju neslanim, sirovim hranivima poput semenki suncokreta, pšenicom, lomljenim kukuruzom, prosom, orasima, kikirikijem.

Pomozite pticama i ojačajte vezu sa prirodom

Velika senica, vrabac pokućar, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, kos, samo su neke od vrsta koje će ove zime boraviti u našem komšiluku.

U Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da će hranilica pticama sigurno olakšati potragu za hranom, ali će i ojačati vezu učesnika ove akcije sa prirodom.

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. do 15. januara 2021.

Takmičenje traje od 15. decembra 2020. godine do 15. januara 2021. godine i u njemu mogu da učestvuju osobe svih uzrasta sa teritorije Republike Srbije. Da biste učestvovali u takmičenju, potrebno je da posmatrate ptice koje posećuju vašu hranilicu i zapažanja zabeležite popunjavanjem izveštaja (link), dodaju u udruženju.

“Učesnik u takmičenju je svako ko najmanje jednom pošalje izveštaj. Najbolje je da jednom sedmično pošaljete najbolji zabeleženi rezultat za tu sedmicu. Za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica koje dolaze na hranilicu možete koristiti besplatnu aplikaciju Ptice na dlanu“, savetuje Nataša Jančić, organizatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Takmičenje “Ptice moje hranilice” prošle godine trajalo je 12 sedmica. Tokom tog perioda, učesnici su izbrojali više od 12.000 jedinki ptica i zabeležili 48 različitih vrsta na svojim hranilicama.

Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije

Učesnici se mogu takmičiti u sledećim kategorijama:

  • Hranilica sa najviše različitih vrsta – U izveštaj se upisuju sve vrste ptica koje se pojavljuju na i oko hranilice. Pobednik je takmičar koji zabeleži najviše različitih vrsta. Nagrada je slika autorke Bojane Lukić.
  • Hranilica sa najviše jedinki ptica – Takmičari bi trebalo da što preciznije izbroje ptice koje se pojavljuju na hranilici tokom jednog posmatranja u trajanju minimum 15, a maksimum 60 minuta. Nagrada je slika autorke Julije Joksimović.
  • Najlepša fotografija – Fotografije ptica na hranilici šalju se na oko@pticesrbije.rs. Jedan takmičar može poslati maksimalno pet fotografija. Nagrada je ručno oslikana majica autora Nenada Stojkova.
  • Likovno/literarni konkurs za decu – Deca bi trebalo da nacrtaju crtež ptice, napišu pesmu ili sastav, naprave hranilicu od plastične flaše ili maketu ptice od kartona, tekstila, papira ili nekog drugog materijala. Radovi se šalju na oko@pticesrbije.rs. Tri najbolja dečija rada dobijaju komplet – igru memorije “Ptice na dlanu”, bojanku i majicu).

Rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 22. januara 2021. i u sredstvima javnog informisanja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na telefon 011/334-39-02. Savete o pravljenju hranilica i pravilnom prihranjivanju ptica možete pronaći na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Od 60 do 100 hiljada evra za klimatske i projekte zaštite biodiverziteta

06 January 2021 - Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost objavilo je poziv za male grantove za male i lokalne organizacije.

Nemački sud: Tesla da štiti biodiverzitet dok gradi fabriku električnih vozila

21 December 2020 - Nemački sud naložio je američkoj kompaniji Tesla da prestane sa sečom stabala na rubnim delovima...

takmicenje Ptice moje hranilice - Novogodisnje brojanje ptica Dejan Sklopic

Hranite ptice i učestvujte u takmičenju “Novogodišnje brojanje ptica”

18 December 2020 - Takmičenje, koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, traje od 15. decembra do 15. januara, a nagrade se dodeljuju u četiri kategorije.

wwf reri djerdap pristaniste

WWF, RERI: Gradnja pristaništa uništiće obalu Dunava i staništa u Nacionalnom parku Đerdap

28 October 2020 - Dve organizacije upozoravaju na štetne posledice najavljene gradnje međunarodnog pristaništa i pratećih sadržaja u Nacionalnom parku Đerdap.