Biodiverzitet

Aplikacije za prepoznavanje ptica, biljaka i drugog živog sveta

Aplikacije-za-prepoznavanje-ptica-biljaka.jpg

Foto: Ptice na dlanu

Objavljeno

21.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Proletos su dve sićušne ptice odlučile da sviju gnezdo u kartonskoj kutiji na klima uređaju, koja je uređaj trebalo da zaštiti od manje privlačnih pernatih stvorenja. Kada su se jednom uselile u svoj penthaus u Beogradu, tu su i ostale dok im mladunci nisu odleteli iz gnezda. Ali ostalo je pitanje: Koje su vrste bile te ptice?

Tu je nastupilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje ne samo da je odgovorilo na poruku preko Facebook Messengera i identifikovalo vrstu na osnovu opisa i mutne fotografije, već i preporučilo Ptice na dlanu, svoju aplikaciju za prepoznavanje ptica.

I zaista, dovoljno je bilo samo odabrati jedan od ponuđenih oblika, stanište i boju ptice i vrsta sa klima uređaja se lako mogla identifikovati među 11 ponuđenih opcija. U pitanju je bila obična crvenrepka (Phoenicurus phoenicurus), toliko „obična“ da spada u najpoželjniju kategoriju ugroženosti – takson za koji postoji mali rizik od izumiranja.

https://www.facebook.com/BirdLifeSerbia/photos/a.164276300288736/1653796828003335/?type=3&theater

Ova Android aplikacija obuhvata 250 najčešćih vrsta ptica koje je moguće zateći na teritoriji Srbije, a svaku vrstu prate ilustracije, lična karta i kratak opis, navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, članica BirdLife International.

Neke druge besplatne aplikacije za životinje i biljke

Činjenica je da je tehnologija značajno unapredila mnoge aspekte života, a ovaj odličan primer nas je podstakao da se pozabavimo i drugim besplatnim aplikacijama koje ljudima pomažu da identifikuju biljne i životinjske vrste, kao i proizvode koji se ne testiraju na životinjama.

Predstavljamo pet takvih aplikacija:

Seek (iNaturalist) – ovu aplikaciju nazivaju „Shazam za prirodu“ jer omogućava identifikaciju insekata, ptica, biljaka, vodozemaca i drugog živog sveta upotrebom tehnologije za prepoznavanje slika. Aplikacija je dostupna i za Apple uređaje, na App Store.

Merlin Bird ID (Cornell Lab of Ornithology) takođe omogućava identifikaciju vrsta, na osnovu pitanja koja postavlja korisnicima ili na osnovu fotografije. Kreirana za početnike u posmatranju ptica, kao i one koji se ovim hobijem bave na nešto naprednijem nivou, aplikacija Merlin obuhvata više od 2.000 vrsta ptica koje se najčešće mogu videti u kontinentalnom delu SAD, Kanadi, Meksiku, Srednjoj Americi i Evropi. Ova aplikacija ja dostupna i na App Store.

Pl@ntNet (plantnet-project.org) je aplikacija koja korisnicima omogućava da identifikuju biljne vrste nakon što ih prethodno fotografišu svojim pametnim telefonom. Sve fotografije biljaka se prikupljaju da bi ih analizirali naučnici širom sveta, kako bi se stekao bolji uvid u evoluciju biodiverziteta biljaka i njenoj većoj zaštiti.

iRecord Butterflies (Natural Apptitude Ltd) omogućava vam da identifikujete leptire koje ugledate, čime doprinosite i zaštiti leptira.

Bunny Free (Margaret Pearce) je aplikacija preko koje odmah možete da saznate da li je neki proizvod testiran na životinjama, pri čemu je potrebno da ga prethodno skenirate.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

21. avgust 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. avgust 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

21. avgust 2019. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

21. avgust 2019. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj