Mobilnost

HEP pustio u rad još jedan punjač za električna vozila – ukupan broj se popeo na preko 50

Foto: HEP

Objavljeno

26.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u trajni rad ELEN punjač za električna vozila u Viškovu. Na punjaču je moguće istovremeno priključiti dva vozila, saopštila je HEP grupa.

ELEN punjač u Viškovu postavljen je na osnovu sporazuma sa Opštinom Viškovo, koja je dala pravo  korišćenja parking mesta, dok je HEP nabavio, ugradio i pustio u rad punjač uz tehničku podršku Elektroprimorja Rijeka.

Način punjenja je AC mode3 type2, a vreme punjenja zavisi od stanja baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punjačima je zbog razvojne faze projekta trenutno besplatno, ali je moguće samo identifikacijom standardizovanim beskontaktnim karticama, koje omogućavaju siguran početak i završetak punjenja za sve vlasnike električnih vozila, navodi se u saopštenju.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u rad više od 50 javnih ELEN punjača u saradnji sa gradovima i zainteresovanim partnerima. HEP intenzivno radi i na rešavanju međugradskog saobraćaja, pa se na autoputevima i drugim putevima planira postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punjača, a te aktivnosti već se sufinansiraju kroz EU fondove.

HEP u razvojni projekat elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine, u skladu sa Direktivom 2014/94/EU o uspostavljanju infrastrukture za alternativna goriva, navodi se u saopštenju.

Prema podacima sa ELEN-ovog sajta, punjenje električnog vozila za prelazak 500 kilometara košta 42 kune, a vozilo emituje 24 kilograma ugljen-dioksida. Poređenja radi, automobili na dizel i benzin pri prelasku iste razdaljine emituju 80, odnosno 94 kilograma CO2, dok trenutna cena goriva znači trošak od 297, odnosno 431 kune.

U Hrvatskoj se ubrzano širi mreža punjača električnih vozila, pa tako Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) planira da objavi poziv u 2018. godini za neposredno sufinansiranje postavljanja punjača, rečeno je ranije iz FZOEU za portal energetika-net.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

26. novembar 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

26. novembar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

26. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

26. novembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu