x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska ipak planira da objavi poziv za sufinansiranje punjača električnih vozila u 2018.

14.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pexels
Hrvatska ipak planira da objavi poziv za sufinansiranje punjača električnih vozila u 2018.

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) zatvorio je najavu Javnog poziva za neposredno sufinansiranje postavljanja punjača električnih vozila u 2018. godini, ali svakako planira da objavi poziv u 2018. godini, rečeno je iz FZOEU za portal energetika-net.

„Cilj najave poziva bio je da se prikupe povratne informacije zainteresovanih podnosilaca prijava, kao i stručne javnosti, kako bi se poziv po potrebi dodatno prilagodio tržištu. Objava poziva je svakako planirana za ovu godinu i predstavlja deo sveobuhvatnog sistema podsticaja održivog saobraćajnog sistema, koji se finansira sredstvima dobijenim od prodaje emisionih jedinica“, objasnili su iz iz Fonda.

Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača električnih vozila.

Nedavno je zatvoren poziv pravnim licima u Hrvatskoj, koja je članica EU, da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što su pristigle prijave za 200% budžeta za te podsticaje.

Prethodno je FZOEU odobrio 1,62 miliona evra subvencija građanima za kupovinu 133 električnih automobila, jednog plug-in automobila, 224 električna bicikla i 56 električnih motocikala.

Očekuje se da će EU imati blizu 3 miliona električnih vozila do 2020. godine, kao i 4,1 milion punjača električnih vozila. Do 2025. godine članice EU treba da propišu zahteve za minimalan broj mesta za punjenje u svim nestambenim zgradama sa više od 20 parking mesta i najmanje jedno mesto za punjenje za nove i potpuno obnovljene nestambene zgrade sa više od 10 parking mesta.

U susednoj Srbiji se priprema veliki državni projekat za širenje mreže punjača električnih vozila, izjavio je nedavno Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je Petrović. Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji, koja je kandidat za članstvo u EU, postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.