Mobilnost

Hrvatska ipak planira da objavi poziv za sufinansiranje punjača električnih vozila u 2018.

Hrvatska-ipak-planira-da-objavi-poziv-za-sufinansiranje-punjaca-elektricnih-vozila-u-2018

Foto: Pexels

Objavljeno

14.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) zatvorio je najavu Javnog poziva za neposredno sufinansiranje postavljanja punjača električnih vozila u 2018. godini, ali svakako planira da objavi poziv u 2018. godini, rečeno je iz FZOEU za portal energetika-net.

„Cilj najave poziva bio je da se prikupe povratne informacije zainteresovanih podnosilaca prijava, kao i stručne javnosti, kako bi se poziv po potrebi dodatno prilagodio tržištu. Objava poziva je svakako planirana za ovu godinu i predstavlja deo sveobuhvatnog sistema podsticaja održivog saobraćajnog sistema, koji se finansira sredstvima dobijenim od prodaje emisionih jedinica“, objasnili su iz iz Fonda.

Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača električnih vozila.

Nedavno je zatvoren poziv pravnim licima u Hrvatskoj, koja je članica EU, da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što su pristigle prijave za 200% budžeta za te podsticaje.

Prethodno je FZOEU odobrio 1,62 miliona evra subvencija građanima za kupovinu 133 električnih automobila, jednog plug-in automobila, 224 električna bicikla i 56 električnih motocikala.

Očekuje se da će EU imati blizu 3 miliona električnih vozila do 2020. godine, kao i 4,1 milion punjača električnih vozila. Do 2025. godine članice EU treba da propišu zahteve za minimalan broj mesta za punjenje u svim nestambenim zgradama sa više od 20 parking mesta i najmanje jedno mesto za punjenje za nove i potpuno obnovljene nestambene zgrade sa više od 10 parking mesta.

U susednoj Srbiji se priprema veliki državni projekat za širenje mreže punjača električnih vozila, izjavio je nedavno Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je Petrović. Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji, koja je kandidat za članstvo u EU, postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU zabranu prodaje vozila benzin dizel 2035

EU potvrdila zabranu prodaje vozila na benzin, dizel od 2035. godine

14. avgust 2018. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

14. avgust 2018. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

14. avgust 2018. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Usvojena uredba o subvencionisanju elektičnih i hibridnih vozila za 2023.

14. avgust 2018. - Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila za 2023. godinu