Mobilnost

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Picture: Pixabay

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će za nekoliko nedelja uputiti poziv privatnim kompanijama i javnom sektoru da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što je najnoviji poziv građanima usled velikog interesovanja privremeno zatvoren samo dan nakon raspisivanja.

Poziv građanima je privremeno zatvoren 26. aprila, pošto je pristigao dovoljan broj zahteva u okviru raspoloživog iznosa od 1,62 miliona evra (12 miliona kuna).

„Subvencije za građane iznose od 670 evra (5.000 kuna) do 10.700 evra (80.000 kuna). Većina zahteva, oko jedne trećine, je podneta za električne automobile, slede električni skuteri i bicikli, dok se najmanje zahteva odnosi na kupovinu hibridnih plug-in vozila“, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Paralelno s većim brojem e-vozila na hrvatskim putevima, država radi na razvoju odgovarajuće infrastrukture. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača za električna vozila, a Ponoš je najavio da će Fond ove godine finansirati i takve projekte.

“Poređenja radi, u 2011. godini u zemljama Evropske unije u upotrebi je bilo 3.800 punjača, dok je danas njihov broj prešao 100.000. Sve ovo su pokazatelji u kom tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i propratna infrastruktura, te je sasvim jasno u kom pravcu treba usmeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj,“ rekao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da građani i u narednim godinama mogu očekivati podsticaje Fonda za e-vozila, s obzirom da je nacrtom 4. nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti za podsticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano 15,6 miliona evra (115,5 miliona kuna).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

3. maj 2018. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

3. maj 2018. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

3. maj 2018. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

3. maj 2018. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye