Mobilnost

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Picture: Pixabay

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će za nekoliko nedelja uputiti poziv privatnim kompanijama i javnom sektoru da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što je najnoviji poziv građanima usled velikog interesovanja privremeno zatvoren samo dan nakon raspisivanja.

Poziv građanima je privremeno zatvoren 26. aprila, pošto je pristigao dovoljan broj zahteva u okviru raspoloživog iznosa od 1,62 miliona evra (12 miliona kuna).

„Subvencije za građane iznose od 670 evra (5.000 kuna) do 10.700 evra (80.000 kuna). Većina zahteva, oko jedne trećine, je podneta za električne automobile, slede električni skuteri i bicikli, dok se najmanje zahteva odnosi na kupovinu hibridnih plug-in vozila“, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Paralelno s većim brojem e-vozila na hrvatskim putevima, država radi na razvoju odgovarajuće infrastrukture. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača za električna vozila, a Ponoš je najavio da će Fond ove godine finansirati i takve projekte.

“Poređenja radi, u 2011. godini u zemljama Evropske unije u upotrebi je bilo 3.800 punjača, dok je danas njihov broj prešao 100.000. Sve ovo su pokazatelji u kom tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i propratna infrastruktura, te je sasvim jasno u kom pravcu treba usmeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj,“ rekao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da građani i u narednim godinama mogu očekivati podsticaje Fonda za e-vozila, s obzirom da je nacrtom 4. nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti za podsticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano 15,6 miliona evra (115,5 miliona kuna).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

3. maj 2018. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

3. maj 2018. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

3. maj 2018. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

3. maj 2018. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.