x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

03.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Picture: Pixabay
Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će za nekoliko nedelja uputiti poziv privatnim kompanijama i javnom sektoru da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što je najnoviji poziv građanima usled velikog interesovanja privremeno zatvoren samo dan nakon raspisivanja.

Poziv građanima je privremeno zatvoren 26. aprila, pošto je pristigao dovoljan broj zahteva u okviru raspoloživog iznosa od 1,62 miliona evra (12 miliona kuna).

“Subvencije za građane iznose od 670 evra (5.000 kuna) do 10.700 evra (80.000 kuna). Većina zahteva, oko jedne trećine, je podneta za električne automobile, slede električni skuteri i bicikli, dok se najmanje zahteva odnosi na kupovinu hibridnih plug-in vozila”, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Paralelno s većim brojem e-vozila na hrvatskim putevima, država radi na razvoju odgovarajuće infrastrukture. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača za električna vozila, a Ponoš je najavio da će Fond ove godine finansirati i takve projekte.

“Poređenja radi, u 2011. godini u zemljama Evropske unije u upotrebi je bilo 3.800 punjača, dok je danas njihov broj prešao 100.000. Sve ovo su pokazatelji u kom tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i propratna infrastruktura, te je sasvim jasno u kom pravcu treba usmeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj,“ rekao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da građani i u narednim godinama mogu očekivati podsticaje Fonda za e-vozila, s obzirom da je nacrtom 4. nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti za podsticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano 15,6 miliona evra (115,5 miliona kuna).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.