Mobilnost

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Picture: Pixabay

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će za nekoliko nedelja uputiti poziv privatnim kompanijama i javnom sektoru da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što je najnoviji poziv građanima usled velikog interesovanja privremeno zatvoren samo dan nakon raspisivanja.

Poziv građanima je privremeno zatvoren 26. aprila, pošto je pristigao dovoljan broj zahteva u okviru raspoloživog iznosa od 1,62 miliona evra (12 miliona kuna).

„Subvencije za građane iznose od 670 evra (5.000 kuna) do 10.700 evra (80.000 kuna). Većina zahteva, oko jedne trećine, je podneta za električne automobile, slede električni skuteri i bicikli, dok se najmanje zahteva odnosi na kupovinu hibridnih plug-in vozila“, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Paralelno s većim brojem e-vozila na hrvatskim putevima, država radi na razvoju odgovarajuće infrastrukture. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača za električna vozila, a Ponoš je najavio da će Fond ove godine finansirati i takve projekte.

“Poređenja radi, u 2011. godini u zemljama Evropske unije u upotrebi je bilo 3.800 punjača, dok je danas njihov broj prešao 100.000. Sve ovo su pokazatelji u kom tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i propratna infrastruktura, te je sasvim jasno u kom pravcu treba usmeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj,“ rekao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da građani i u narednim godinama mogu očekivati podsticaje Fonda za e-vozila, s obzirom da je nacrtom 4. nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti za podsticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano 15,6 miliona evra (115,5 miliona kuna).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti