Mobilnost

Hrvatska izdvaja novih 3,3 miliona evra subvencija za kupovinu električnih vozila

Hrvatska izdvaja novih 3.3 miliona evra subvencija za kupovinu e-vozila

Slika: mzoip.hr

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska ponovo daje podsticaje građanima i kompanijama za kupovinu električnih vozila (EV). Od 25. aprila građanima će za te namene biti na raspolaganju 12 miliona kuna (1,62 miliona evra), a kompanijama će, kroz nekoliko nedelja, biti obezbeđeno 13 miliona kuna (1,75 miliona evra).

Građani će od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobijati na ime subvencija do 40% od cene vozila. Podsticaji će se kretati do 80.000 kuna za električne automobile, a za plug-in hibridne automobile do 40.000 kuna, uz uslov da im je emisija ugljen-dioksida manja od 50 grama po kilometru.

Za kupovinu električnih skutera, motocikala i četvorocikala na struju podsticaji će ići do 20.000 kuna, a za električne bicikle do 5.000 kuna, saopštio je Fond.

Sufinansiranje važi samo za nova motorna vozila, koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrovana, i za električne bicikle, koji nisu ranije korišćeni.

Procedura je jednostavna: Fondu je potrebno elektronski dostaviti ispunjen i svojeručno potpisan prijavni obrazac (sa web stranice Fonda) i skeniranu ličnu kartu, kao i tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu iz prodajnog salona.

Podneti zahtevi će biti razmatrani hronološki, po datumu i vremenu podnošenja, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Ponoš i ministar zaštite životne sredine Tomislav Ćorić zajedno su najavili nove podsticaje prilikom postavljanja punjača za električna vozila u Gospiću.

Ćorić je rekao da sufinansiranjem kupovine električnih vozila država želi da podstakne i građane i kompanije da ozbiljnije razmišljaju o nabavci automobila koji manje zagađuju okolinu, i da veruje da je 25 miliona kuna dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti.

U Gospiću je Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Gospiću, na kome je moguće istovremeno puniti dva vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon pedesetak javnih ELEN punjača u saradnji sa gradovima i zainteresovanim partnerima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM

Prvi zadatak nove Vlade Slovenije je rešavanje energetske krize

06 јуна 2022 - Svi će da preuzmu pravičan deo tereta energetske krize i povećanja cena hrane, po rečima novog premijera Slovenije Roberta Goloba

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine