Mobilnost

Hrvatska izdvaja novih 3,3 miliona evra subvencija za kupovinu električnih vozila

Hrvatska izdvaja novih 3.3 miliona evra subvencija za kupovinu e-vozila

Slika: mzoip.hr

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska ponovo daje podsticaje građanima i kompanijama za kupovinu električnih vozila (EV). Od 25. aprila građanima će za te namene biti na raspolaganju 12 miliona kuna (1,62 miliona evra), a kompanijama će, kroz nekoliko nedelja, biti obezbeđeno 13 miliona kuna (1,75 miliona evra).

Građani će od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobijati na ime subvencija do 40% od cene vozila. Podsticaji će se kretati do 80.000 kuna za električne automobile, a za plug-in hibridne automobile do 40.000 kuna, uz uslov da im je emisija ugljen-dioksida manja od 50 grama po kilometru.

Za kupovinu električnih skutera, motocikala i četvorocikala na struju podsticaji će ići do 20.000 kuna, a za električne bicikle do 5.000 kuna, saopštio je Fond.

Sufinansiranje važi samo za nova motorna vozila, koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrovana, i za električne bicikle, koji nisu ranije korišćeni.

Procedura je jednostavna: Fondu je potrebno elektronski dostaviti ispunjen i svojeručno potpisan prijavni obrazac (sa web stranice Fonda) i skeniranu ličnu kartu, kao i tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu iz prodajnog salona.

Podneti zahtevi će biti razmatrani hronološki, po datumu i vremenu podnošenja, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Ponoš i ministar zaštite životne sredine Tomislav Ćorić zajedno su najavili nove podsticaje prilikom postavljanja punjača za električna vozila u Gospiću.

Ćorić je rekao da sufinansiranjem kupovine električnih vozila država želi da podstakne i građane i kompanije da ozbiljnije razmišljaju o nabavci automobila koji manje zagađuju okolinu, i da veruje da je 25 miliona kuna dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti.

U Gospiću je Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Gospiću, na kome je moguće istovremeno puniti dva vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon pedesetak javnih ELEN punjača u saradnji sa gradovima i zainteresovanim partnerima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

24. april 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

24. april 2018. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

24. april 2018. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

24. april 2018. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu