Mobilnost

Hrvatska izdvaja novih 3,3 miliona evra subvencija za kupovinu električnih vozila

Hrvatska izdvaja novih 3.3 miliona evra subvencija za kupovinu e-vozila

Slika: mzoip.hr

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska ponovo daje podsticaje građanima i kompanijama za kupovinu električnih vozila (EV). Od 25. aprila građanima će za te namene biti na raspolaganju 12 miliona kuna (1,62 miliona evra), a kompanijama će, kroz nekoliko nedelja, biti obezbeđeno 13 miliona kuna (1,75 miliona evra).

Građani će od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobijati na ime subvencija do 40% od cene vozila. Podsticaji će se kretati do 80.000 kuna za električne automobile, a za plug-in hibridne automobile do 40.000 kuna, uz uslov da im je emisija ugljen-dioksida manja od 50 grama po kilometru.

Za kupovinu električnih skutera, motocikala i četvorocikala na struju podsticaji će ići do 20.000 kuna, a za električne bicikle do 5.000 kuna, saopštio je Fond.

Sufinansiranje važi samo za nova motorna vozila, koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrovana, i za električne bicikle, koji nisu ranije korišćeni.

Procedura je jednostavna: Fondu je potrebno elektronski dostaviti ispunjen i svojeručno potpisan prijavni obrazac (sa web stranice Fonda) i skeniranu ličnu kartu, kao i tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu iz prodajnog salona.

Podneti zahtevi će biti razmatrani hronološki, po datumu i vremenu podnošenja, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Ponoš i ministar zaštite životne sredine Tomislav Ćorić zajedno su najavili nove podsticaje prilikom postavljanja punjača za električna vozila u Gospiću.

Ćorić je rekao da sufinansiranjem kupovine električnih vozila država želi da podstakne i građane i kompanije da ozbiljnije razmišljaju o nabavci automobila koji manje zagađuju okolinu, i da veruje da je 25 miliona kuna dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti.

U Gospiću je Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Gospiću, na kome je moguće istovremeno puniti dva vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon pedesetak javnih ELEN punjača u saradnji sa gradovima i zainteresovanim partnerima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

24. april 2018. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

24. april 2018. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

24. april 2018. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

24. april 2018. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye