Mobilnost

Direktor CEH-V: Srbija priprema projekat za širenje mreže punjača električnih vozila

Direktor-CEH-V-Srbija-sprema-veliki-projekat-za-sirenje-mreze-punjaca-elektricnih-vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija priprema veliki državni projekat za širenje mreže punjača električnih vozila, izjavio je Miloš Petrović, direktor Centra za električna i hibridna vozila (CEH-V), koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom u Beogradu.

Procenjuje se da je Srbiji potrebno oko 150 punjača električnih vozila, izjavio je Petrović za Tanjug, prenose lokalni mediji. Prema podacima CEH-V, trenutno je u Srbiji postavljeno oko 30 punjača električnih vozila, od kojih je pet brzih na autoputu, na kojima se istovremeno mogu puniti najviše tri električna vozila.

Podaci centra pokazuju da Srbija ima tek 148 registrovanih električnih vozila, od kojih su više od polovine automobili, dok su ostalo autobusi, trolejbusi i motocikli.

Firma ENEL PS razvila je brzi solarni punjač koji je instaliran u Zelengorskoj ulici u Beogradu, rekao je Petrović i dodao da je cilj da se postavi što više punjača koji koriste obnovljive izvore energije, a ne oni koji koriste struju dobijenu iz uglja.

Punjenje električnih vozila se još uvek ne plaća na punjačima u Srbiji, ali su u toku pripreme za uvođenje plaćanja, pošto prodavci moraju da budu registrovani za prodaju električne energije i da imaju softver za njenu naplatu.

Petrović je takođe rekao da je subvencionisanje električnih vozila obaveza Srbije iz poglavlja 27 pregovora o članstvu sa EU, koje se bavi životnom sredinom i koje Srbija tek treba da otvori.

Podsticaji za električna vozila su retkost u regionu, ali se razgovara o njihovom uvođenju u nekim zemljama. Nasuprot susednim zemljama koje su članice EU, Albanija, Kosovo*, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija nemaju podsticaje za električna vozila.

Članice EU Hrvatska, Rumunija i Bugarska, kao i Slovenija, takođe imaju i mnogo razvijenije mreže punjača električnih vozila nego države u regionu koje nisu deo Evropske unije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

17. jul 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

17. jul 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. jul 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

17. jul 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu