Vesti

Postavljanje mreže brzih punjača za električna vozila u Rumuniji i Hrvatskoj

Postavljanje mreze brzih punjaca za elektricna vozila u Rumuniji i Hrvatskoj

Slika: Renovatio

Objavljeno

21.02.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Rumunska kompanija Renovatio i Hrvatski Telekom saopštili su da će postaviti 23 stanice sa brzim punjačima za električna vozila u Rumuniji do kraja 2018. godine. To je početak projekta u okviru koga treba da bude postavljeno 69 takvih punjačkih stanica i još 4 stanice sa ultra brzim punjačima za električna vozila u obe zemlje.

Projekat vredan 4,28 milion evra se finansira većim delom (80 odsto) iz fondova Evropske unije. Hrvatski Telekom treba da obezbedi softversku platformu za punjačke stanice dok će Renovatio obezbediti same stanice širom Rumunije pod nazivom Renovatio E-Charge.

Najveći deo novca iz fondova EU (3,1 miliona evra) će biti investiran u punjačke stanice u Rumuniji. Renovatio, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, obavezala se da postavi 53 stanice sa brzim punjačima i 3 stanice sa ultra brzima punjačima za električna vozila.

Mreža punjačkih stanica će biti postavljena u Rumuniji i Hrvatskoj u okviru evropske saobraćajne mreže TEN-T, koja pokriva područje Mediterana (Hrvatska), rajnsko-dunavsku oblast Rhine-Danube i istočne oblasti Evrope (Rumunija).

Direktor odeljenja firme Renovatio Aleksandru Teodoresku je izjavio da je projekat uspostavljanja stanica sa brzim punjačima namenjen obezbeđivanju infrastrukture neophodne za putovanja na dugim relacijama, dodajući da će se tako podstaći i upotreba električnih vozila u Rumuniji.

Rumunski mediji su javili da su prve dve stanice sa brzim punjačima postavljene u gradovima Deva i Pitesti, a nakon toga i u prestonici, Bukureštu, i u gradovima Targu Mures i Temišvar, početkom 2018. godine. Punjačke stanice su postavljene na 80 kilometara međusobne udaljenosti, sa kapacitetom punjenja dva automobila istovremeno.

Renovatio je prva firma koje je postavila mrežu punjača za električna vozila u Rumuniji u okviru koje radi 61 stanica na 30 lokacija u gradovima i duž glavnih putnih koridora.

Partnerski projekat firme Renovatio i Hrvatskog Telekoma je dobio finansijsku podršku Evropske komisije u julu 2017. godine zajedno sa projektom NEXT-E u okviru koga treba da bude uspostavljena mreža punjačkih stanica za električna vozila u šest zemalja centralne i istočne Evrope. U okviru ta dva projekta trebalo bi da bude postavljeno 59 punjačkih stanica u Mađarskoj, 58 u Hrvatskoj, 40 u Rumaniji, 38 u Češkoj, 32 u Sloveniji i 25 u Slovačkoj tokom 2018. i 2019. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

21. februar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

21. februar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

21. februar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

21. februar 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E