Mobilnost

Projekat NEXT-E otvara 252 punjača za električna vozila do 2020. godine

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

15.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Do kraja 2020. godine Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Rumunija dobiće 222 brza (50 kW) i 30 ultrabrza (150-350 kW) punjača za električna vozila u sklopu NEXT-E projekta.

Punjači će biti instalirani duž glavnih autoputeva, sa maksimalnim rastojanjem od 150 kilometara, što će po prvi put omogućiti dugačka putovanja, 100 odsto na električnu energiju, kroz šest zemalja centralne i istočne Evrope.

Tokom 2018. i 2019. godine 59 punjača biće izgrađeno u Mađarskoj, 58 u Hrvatskoj, 40 u Rumuniji, 38 u Češkoj, 32 u Sloveniji i 25 u Slovačkoj.

U julu 2017. godine, Evropska komisija je izabrala projekat NEXT-E za sufinansiranje kroz program Connecting Europe Facility (CEF). Projekat NEXT-E sprovode elektroprivrede i naftne kompanije MOL, E.ON, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Petrol i dva proizvođača automobila, Nisan i BMV.

Pre nekoliko dana NEXT-E konzorcijum je potpisao sporazum o dodeli sredstava sa Innovation and Networks Executive Agency (INEA) Evropske komisije i dobio 18,84 miliona evra za sprovođenje projekta. Ovo je najveći grant koji je ikada dodelio CEF za sektor električna vozila.

Herald Ruijters, direktor Direkcije B za investicije, inovacije i održivi transport u Direktoratu za za mobilnost i saobraćaj Evropske komisije, rekao je da je cilj politike EU konačno omogućitit građanima da putuju sa alternativnim gorivima u celoj EU.

„Očekuje se da će se ugradnja brzih punjača početi u 2018. godini, a ultra-brzih u 2019, kako bi se pripremili za dolazak nove generacije električnih vozila namenjenih dugim relacijama. Ceo posao bi trebalo da bude završen do kraja 2020. godine“, saopštila je MOL grupa.

Connecting Europe Facility (CEF) je važan model finansiranja EU koji je namenjen samo za direktna ulaganja u evropsku transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu kako bi se otklonila uska grla.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.