Mobilnost

Projekat NEXT-E otvara 252 punjača za električna vozila do 2020. godine

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

15.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Do kraja 2020. godine Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Rumunija dobiće 222 brza (50 kW) i 30 ultrabrza (150-350 kW) punjača za električna vozila u sklopu NEXT-E projekta.

Punjači će biti instalirani duž glavnih autoputeva, sa maksimalnim rastojanjem od 150 kilometara, što će po prvi put omogućiti dugačka putovanja, 100 odsto na električnu energiju, kroz šest zemalja centralne i istočne Evrope.

Tokom 2018. i 2019. godine 59 punjača biće izgrađeno u Mađarskoj, 58 u Hrvatskoj, 40 u Rumuniji, 38 u Češkoj, 32 u Sloveniji i 25 u Slovačkoj.

U julu 2017. godine, Evropska komisija je izabrala projekat NEXT-E za sufinansiranje kroz program Connecting Europe Facility (CEF). Projekat NEXT-E sprovode elektroprivrede i naftne kompanije MOL, E.ON, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Petrol i dva proizvođača automobila, Nisan i BMV.

Pre nekoliko dana NEXT-E konzorcijum je potpisao sporazum o dodeli sredstava sa Innovation and Networks Executive Agency (INEA) Evropske komisije i dobio 18,84 miliona evra za sprovođenje projekta. Ovo je najveći grant koji je ikada dodelio CEF za sektor električna vozila.

Herald Ruijters, direktor Direkcije B za investicije, inovacije i održivi transport u Direktoratu za za mobilnost i saobraćaj Evropske komisije, rekao je da je cilj politike EU konačno omogućitit građanima da putuju sa alternativnim gorivima u celoj EU.

„Očekuje se da će se ugradnja brzih punjača početi u 2018. godini, a ultra-brzih u 2019, kako bi se pripremili za dolazak nove generacije električnih vozila namenjenih dugim relacijama. Ceo posao bi trebalo da bude završen do kraja 2020. godine“, saopštila je MOL grupa.

Connecting Europe Facility (CEF) je važan model finansiranja EU koji je namenjen samo za direktna ulaganja u evropsku transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu kako bi se otklonila uska grla.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

15. novembar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

15. novembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

15. novembar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

15. novembar 2017. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW