Mobilnost

Projekat NEXT-E otvoriće 252 punionice za električna vozila u centralnoj Evropi

Slika: HEP

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Za projekt NEXT-E koji predviđa postavljanje 252 punionice za električna vozila u šest zemalja centralne Evrope, odobrena su sredstva iz fonda EU Connecting Europe Facility (CEF).

Evropska komisija odobrila je u drugoj polovini juna sufinansiranje projekta NEXT -E koji će trajati tri godine, a predviđa postavljanje 222 brze i 30 ultrabrzih punionica u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji.

Projekat će sprovesti međunarodni konzorcijum energetskih kompanija iz šest zemalja centralne Europe. Konzorcijum čine grupa Mol, E.ON, Hrvatska elektroprivreda (HEP), PETROL, BMW grupa i Nisanov ogranak u Mađarskoj.

Za finansiranje projekta je obezbeđeno 20 miliona evra iz fonda CEF koji je namanjen povezivanju u oblasti saobraćaja, energetike i digitalnih usluga. To su, kako ističu u HEP-u, najveća ikada odobrena sredstva za segment razvoja e-mobilnosti iz tog fonda, a njima će biti pokriveno i do 85 odsto troškova svakog člana konzorcijuma.

HEP će u okviru projekta postaviti 30 novih punionica – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW) na autoputevima Goričan-Rijeka, Zagreb-Split i Bregana-Lipovac.

Na punionicama će moći da se pune svi postojeći i novi modeli električnih vozila, saopštila je ta kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.