Mobilnost

Projekat NEXT-E otvoriće 252 punionice za električna vozila u centralnoj Evropi

Slika: HEP

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Za projekt NEXT-E koji predviđa postavljanje 252 punionice za električna vozila u šest zemalja centralne Evrope, odobrena su sredstva iz fonda EU Connecting Europe Facility (CEF).

Evropska komisija odobrila je u drugoj polovini juna sufinansiranje projekta NEXT -E koji će trajati tri godine, a predviđa postavljanje 222 brze i 30 ultrabrzih punionica u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji.

Projekat će sprovesti međunarodni konzorcijum energetskih kompanija iz šest zemalja centralne Europe. Konzorcijum čine grupa Mol, E.ON, Hrvatska elektroprivreda (HEP), PETROL, BMW grupa i Nisanov ogranak u Mađarskoj.

Za finansiranje projekta je obezbeđeno 20 miliona evra iz fonda CEF koji je namanjen povezivanju u oblasti saobraćaja, energetike i digitalnih usluga. To su, kako ističu u HEP-u, najveća ikada odobrena sredstva za segment razvoja e-mobilnosti iz tog fonda, a njima će biti pokriveno i do 85 odsto troškova svakog člana konzorcijuma.

HEP će u okviru projekta postaviti 30 novih punionica – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW) na autoputevima Goričan-Rijeka, Zagreb-Split i Bregana-Lipovac.

Na punionicama će moći da se pune svi postojeći i novi modeli električnih vozila, saopštila je ta kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

4. jul 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

4. jul 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

4. jul 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

4. jul 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu