Mobilnost

Projekat NEXT-E otvoriće 252 punionice za električna vozila u centralnoj Evropi

Slika: HEP

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Za projekt NEXT-E koji predviđa postavljanje 252 punionice za električna vozila u šest zemalja centralne Evrope, odobrena su sredstva iz fonda EU Connecting Europe Facility (CEF).

Evropska komisija odobrila je u drugoj polovini juna sufinansiranje projekta NEXT -E koji će trajati tri godine, a predviđa postavljanje 222 brze i 30 ultrabrzih punionica u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji.

Projekat će sprovesti međunarodni konzorcijum energetskih kompanija iz šest zemalja centralne Europe. Konzorcijum čine grupa Mol, E.ON, Hrvatska elektroprivreda (HEP), PETROL, BMW grupa i Nisanov ogranak u Mađarskoj.

Za finansiranje projekta je obezbeđeno 20 miliona evra iz fonda CEF koji je namanjen povezivanju u oblasti saobraćaja, energetike i digitalnih usluga. To su, kako ističu u HEP-u, najveća ikada odobrena sredstva za segment razvoja e-mobilnosti iz tog fonda, a njima će biti pokriveno i do 85 odsto troškova svakog člana konzorcijuma.

HEP će u okviru projekta postaviti 30 novih punionica – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW) na autoputevima Goričan-Rijeka, Zagreb-Split i Bregana-Lipovac.

Na punionicama će moći da se pune svi postojeći i novi modeli električnih vozila, saopštila je ta kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

4. jul 2017. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

4. jul 2017. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Usvojena uredba o subvencionisanju elektičnih i hibridnih vozila za 2023.

4. jul 2017. - Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila za 2023. godinu

Podvodna garaza za bicikle u Amsterdamu

U Amsterdamu otvorene podvodne garaže za bicikle

4. jul 2017. - Glavno sredstvo prevoza u Amsterdamu su bicikli. Njihov veliki broj stvara gužve, zbog čega je grad otvorio podvodne garaže za bicikle.