Mobilnost

Projekat NEXT-E otvoriće 252 punionice za električna vozila u centralnoj Evropi

Slika: HEP

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Za projekt NEXT-E koji predviđa postavljanje 252 punionice za električna vozila u šest zemalja centralne Evrope, odobrena su sredstva iz fonda EU Connecting Europe Facility (CEF).

Evropska komisija odobrila je u drugoj polovini juna sufinansiranje projekta NEXT -E koji će trajati tri godine, a predviđa postavljanje 222 brze i 30 ultrabrzih punionica u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji.

Projekat će sprovesti međunarodni konzorcijum energetskih kompanija iz šest zemalja centralne Europe. Konzorcijum čine grupa Mol, E.ON, Hrvatska elektroprivreda (HEP), PETROL, BMW grupa i Nisanov ogranak u Mađarskoj.

Za finansiranje projekta je obezbeđeno 20 miliona evra iz fonda CEF koji je namanjen povezivanju u oblasti saobraćaja, energetike i digitalnih usluga. To su, kako ističu u HEP-u, najveća ikada odobrena sredstva za segment razvoja e-mobilnosti iz tog fonda, a njima će biti pokriveno i do 85 odsto troškova svakog člana konzorcijuma.

HEP će u okviru projekta postaviti 30 novih punionica – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW) na autoputevima Goričan-Rijeka, Zagreb-Split i Bregana-Lipovac.

Na punionicama će moći da se pune svi postojeći i novi modeli električnih vozila, saopštila je ta kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala