Mobilnost

Pušten u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci

Photo: HEP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci. Na njemu je moguće istovremeno punjenje dva automobila, a vreme punjenja je od jednog do četiri sata.

Punjenje na riječkom ELEN punjaču je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva na e-mail adresu elen@hep.hr.

ELEN je projekat kojim HEP grupa želi da se usaglasi sa energetskom strategijom Evropske unije. Osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punjača u saradnji s gradovima i drugim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punjača ugrađeno u Koprivnici kao deo EU projekta „Civitas Dyn@mo“, dok se u Zagrebu nalazi jedan ultrabrzi punjač (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

Prema podacima sa ELEN-ovog sajta, punjenje električnog vozila za prelazak 500 kilometara košta 42 kune, a vozilo emituje 24 kilograma ugljen-dioksida. Radi poređenja, automobili na dizel i benzin pri prelasku iste razdaljine emituju 80, odnosno 94 kilograma CO2.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila. U garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem za njihovo punjenje koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest punjača, svaki snage 3,7 kW.

HEP sprovodi projekat elektromobilnosti u partnerstvu sa zainteresovanim gradovima, lokalnim samoupravama i svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

21. februar 2017. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

21. februar 2017. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

21. februar 2017. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

21. februar 2017. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe