Mobilnost

Pušten u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci

Photo: HEP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci. Na njemu je moguće istovremeno punjenje dva automobila, a vreme punjenja je od jednog do četiri sata.

Punjenje na riječkom ELEN punjaču je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva na e-mail adresu elen@hep.hr.

ELEN je projekat kojim HEP grupa želi da se usaglasi sa energetskom strategijom Evropske unije. Osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punjača u saradnji s gradovima i drugim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punjača ugrađeno u Koprivnici kao deo EU projekta „Civitas Dyn@mo“, dok se u Zagrebu nalazi jedan ultrabrzi punjač (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

Prema podacima sa ELEN-ovog sajta, punjenje električnog vozila za prelazak 500 kilometara košta 42 kune, a vozilo emituje 24 kilograma ugljen-dioksida. Radi poređenja, automobili na dizel i benzin pri prelasku iste razdaljine emituju 80, odnosno 94 kilograma CO2.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila. U garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem za njihovo punjenje koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest punjača, svaki snage 3,7 kW.

HEP sprovodi projekat elektromobilnosti u partnerstvu sa zainteresovanim gradovima, lokalnim samoupravama i svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award