Mobilnost

Pušten u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci

Photo: HEP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci. Na njemu je moguće istovremeno punjenje dva automobila, a vreme punjenja je od jednog do četiri sata.

Punjenje na riječkom ELEN punjaču je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva na e-mail adresu elen@hep.hr.

ELEN je projekat kojim HEP grupa želi da se usaglasi sa energetskom strategijom Evropske unije. Osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punjača u saradnji s gradovima i drugim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punjača ugrađeno u Koprivnici kao deo EU projekta „Civitas Dyn@mo“, dok se u Zagrebu nalazi jedan ultrabrzi punjač (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

Prema podacima sa ELEN-ovog sajta, punjenje električnog vozila za prelazak 500 kilometara košta 42 kune, a vozilo emituje 24 kilograma ugljen-dioksida. Radi poređenja, automobili na dizel i benzin pri prelasku iste razdaljine emituju 80, odnosno 94 kilograma CO2.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila. U garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem za njihovo punjenje koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest punjača, svaki snage 3,7 kW.

HEP sprovodi projekat elektromobilnosti u partnerstvu sa zainteresovanim gradovima, lokalnim samoupravama i svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala