Mobilnost

Pušten u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci

Photo: HEP

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je u rad prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci. Na njemu je moguće istovremeno punjenje dva automobila, a vreme punjenja je od jednog do četiri sata.

Punjenje na riječkom ELEN punjaču je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva na e-mail adresu elen@hep.hr.

ELEN je projekat kojim HEP grupa želi da se usaglasi sa energetskom strategijom Evropske unije. Osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punjača u saradnji s gradovima i drugim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punjača ugrađeno u Koprivnici kao deo EU projekta „Civitas Dyn@mo“, dok se u Zagrebu nalazi jedan ultrabrzi punjač (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

Prema podacima sa ELEN-ovog sajta, punjenje električnog vozila za prelazak 500 kilometara košta 42 kune, a vozilo emituje 24 kilograma ugljen-dioksida. Radi poređenja, automobili na dizel i benzin pri prelasku iste razdaljine emituju 80, odnosno 94 kilograma CO2.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila. U garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem za njihovo punjenje koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest punjača, svaki snage 3,7 kW.

HEP sprovodi projekat elektromobilnosti u partnerstvu sa zainteresovanim gradovima, lokalnim samoupravama i svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

21. februar 2017. - Novi Sad će dobiti fabriku za pravljenje stanica za brzo punjenje električnih vozila. Početak proizvodnje je planiran ovog proleća.

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

21. februar 2017. - Punjenje automobila na struju najjeftinije je u Holandiji - 2,74 evrocenta, a najskuplje u Danskoj - 27,65 evrocenta

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Usvojena uredba o subvencionisanju elektičnih i hibridnih vozila za 2023.

21. februar 2017. - Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencionisanju električnih i hibridnih vozila za 2023. godinu

Podvodna garaza za bicikle u Amsterdamu

U Amsterdamu otvorene podvodne garaže za bicikle

21. februar 2017. - Glavno sredstvo prevoza u Amsterdamu su bicikli. Njihov veliki broj stvara gužve, zbog čega je grad otvorio podvodne garaže za bicikle.