Mobilnost

E.ON i Clever postavljaju ultra-brze punjače širom Evrope

Photo: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna energetska kompanija E.ON i operater za elektronsku mobilnost Clever udružili su se kako bi izgradili stanice za ultra-brzo punjenje električnih vozila duž glavnih autoputeva u Evropi.

Njihov plan je da postave nekoliko stotina stanica na svakih 120 do 180 kilometara, a pozvali su i druge kompanije da im se pridruže. E.ON i Clever žele da zauzmu vodeću ulogu u oblikovanju evropskog transportnog sistema sutrašnjice, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Ambicija nam je da stvorimo jedinstvenu i koherentanu pan-evropsku mrežu za ultra-brzo punjenje koja je u stanju da zadovolji potrebe postojećih električnih vozila kao i sledeće generacije vozila“, najavile su te kompanije. Prvi ultra-brzi punjač biće postavljen već ove godine.

https://twitter.com/CLEVER_dk/status/828953099016531968

„Mreža ove veličine ne samo da zahteva velika sredstva i stručnost, nego bi mogla da potpuno promeni rast potražnje za električnim vozilima i ubrza razvoj zelene i održive elektronske pokretljivosti“, rekao je Frenk Mejer, viši potpredsednik firme E.ON.

„Prihvatanje elektronske mobilnosti na masovnom tržištu zahteva vozila koja mogu da putuju preko velikih razdaljina i pouzdanu međunarodnu mrežu stanica za ultra-brzo punjenje“, kazao je generalni direktor kompanije Clever Kasper Kirkterp-Miler.

U početku će stanice za punjenje imati snagu od 150 kW, uz mogućnost unapređenja baterijskih modula do 350 kW. Stanice će omogućiti punjenje baterije sa dometom od 400 kilometara za samo 20-30 minuta, a vreme punjenja ća se smanjivati sa razvojem automobilske tehnologije i kapaciteta punjača. Kompanije takođe planiraju da ponude druge prateće usluge vozačima elektronskih kola.

U nedavnom intervjuu za BGEN, direktor slovenačke kompanije Hidria Iztok Seljak najavio je projekat “Green Balcanica”, čiji je cilj da opremi autoput koji povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Skoplje i šire Minhen i Istanbul mrežom punjača za električna vozila koji će se napajati isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

9. februar 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

9. februar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

9. februar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

9. februar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu