Mobilnost

E.ON i Clever postavljaju ultra-brze punjače širom Evrope

Photo: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna energetska kompanija E.ON i operater za elektronsku mobilnost Clever udružili su se kako bi izgradili stanice za ultra-brzo punjenje električnih vozila duž glavnih autoputeva u Evropi.

Njihov plan je da postave nekoliko stotina stanica na svakih 120 do 180 kilometara, a pozvali su i druge kompanije da im se pridruže. E.ON i Clever žele da zauzmu vodeću ulogu u oblikovanju evropskog transportnog sistema sutrašnjice, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Ambicija nam je da stvorimo jedinstvenu i koherentanu pan-evropsku mrežu za ultra-brzo punjenje koja je u stanju da zadovolji potrebe postojećih električnih vozila kao i sledeće generacije vozila“, najavile su te kompanije. Prvi ultra-brzi punjač biće postavljen već ove godine.

„Mreža ove veličine ne samo da zahteva velika sredstva i stručnost, nego bi mogla da potpuno promeni rast potražnje za električnim vozilima i ubrza razvoj zelene i održive elektronske pokretljivosti“, rekao je Frenk Mejer, viši potpredsednik firme E.ON.

„Prihvatanje elektronske mobilnosti na masovnom tržištu zahteva vozila koja mogu da putuju preko velikih razdaljina i pouzdanu međunarodnu mrežu stanica za ultra-brzo punjenje“, kazao je generalni direktor kompanije Clever Kasper Kirkterp-Miler.

U početku će stanice za punjenje imati snagu od 150 kW, uz mogućnost unapređenja baterijskih modula do 350 kW. Stanice će omogućiti punjenje baterije sa dometom od 400 kilometara za samo 20-30 minuta, a vreme punjenja ća se smanjivati sa razvojem automobilske tehnologije i kapaciteta punjača. Kompanije takođe planiraju da ponude druge prateće usluge vozačima elektronskih kola.

U nedavnom intervjuu za BGEN, direktor slovenačke kompanije Hidria Iztok Seljak najavio je projekat “Green Balcanica”, čiji je cilj da opremi autoput koji povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Skoplje i šire Minhen i Istanbul mrežom punjača za električna vozila koji će se napajati isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.