Mobilnost

E.ON i Clever postavljaju ultra-brze punjače širom Evrope

Photo: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna energetska kompanija E.ON i operater za elektronsku mobilnost Clever udružili su se kako bi izgradili stanice za ultra-brzo punjenje električnih vozila duž glavnih autoputeva u Evropi.

Njihov plan je da postave nekoliko stotina stanica na svakih 120 do 180 kilometara, a pozvali su i druge kompanije da im se pridruže. E.ON i Clever žele da zauzmu vodeću ulogu u oblikovanju evropskog transportnog sistema sutrašnjice, navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Ambicija nam je da stvorimo jedinstvenu i koherentanu pan-evropsku mrežu za ultra-brzo punjenje koja je u stanju da zadovolji potrebe postojećih električnih vozila kao i sledeće generacije vozila“, najavile su te kompanije. Prvi ultra-brzi punjač biće postavljen već ove godine.

„Mreža ove veličine ne samo da zahteva velika sredstva i stručnost, nego bi mogla da potpuno promeni rast potražnje za električnim vozilima i ubrza razvoj zelene i održive elektronske pokretljivosti“, rekao je Frenk Mejer, viši potpredsednik firme E.ON.

„Prihvatanje elektronske mobilnosti na masovnom tržištu zahteva vozila koja mogu da putuju preko velikih razdaljina i pouzdanu međunarodnu mrežu stanica za ultra-brzo punjenje“, kazao je generalni direktor kompanije Clever Kasper Kirkterp-Miler.

U početku će stanice za punjenje imati snagu od 150 kW, uz mogućnost unapređenja baterijskih modula do 350 kW. Stanice će omogućiti punjenje baterije sa dometom od 400 kilometara za samo 20-30 minuta, a vreme punjenja ća se smanjivati sa razvojem automobilske tehnologije i kapaciteta punjača. Kompanije takođe planiraju da ponude druge prateće usluge vozačima elektronskih kola.

U nedavnom intervjuu za BGEN, direktor slovenačke kompanije Hidria Iztok Seljak najavio je projekat “Green Balcanica”, čiji je cilj da opremi autoput koji povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Skoplje i šire Minhen i Istanbul mrežom punjača za električna vozila koji će se napajati isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

9. februar 2017. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

9. februar 2017. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

9. februar 2017. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

9. februar 2017. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu