Otpad

Francusko-japanski konzorcijum Suez-Itochu jedini dao ponudu za uređenje deponije u Vinči

vinca otvaranje ponuda

Slika: Beoinfo

Objavljeno

14.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na tenderu za javno-privatno partnerstvo za uređenje deponije Vinča stigla je jedna obavezujuća ponuda i to od francusko-japanskog konzorcijuma Suez-Itochu, saopštile su gradske vlasti.

Ponude za dodelu ugovora za javno-privatno partnerstvo za tretman i odlaganje komunalnog otpada na deponiji u Vinči otvorene su 13. jula, a na tender je stigla jedna ponuda.

Ponudu je dostavio konzorcijum Suez Groupe SAS i I – Environment Investments Limited čije je sedište u Londonu a bavi se ulaganjima u evropskim vodoprivredu i industriju u oblasti životne sredine i članica je japanske korporacije Itochu.

Predsednik tenderske Komisije i direktor gradske Uprave za upravljenje otpadom Filip Abramović je rekao da će ponuda biti razmotrena u što kraćem roku.

Ukoliko ponuda bude prihvaćena, radovi bi mogli da počnu u drugoj polovini 2018. godine. Ranije je najavljeno da je plan da se pribave sve dozvole za gradnju do kraja ove godine, kako bi postrojenje počelo da se koristi do kraja 2019.

Tender za izbor privatnog partnera za uređenje ove deponije objavljen je 2015. godine i na njega se prijavilo 11 firmi od kojih je pet ušlo u najuži izbor. Javni poziv za konačne ponude objavljen je 26. maja 2017.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je u junu rekao da očekuje ponude najmanje tri, ako ne i svih pet kompanija i pomenuo kompanije FCC, Suez, Veolia i Urbaser.

Vrednost projekta se procenjuje na 300 miliona evra. Projekat uključuje tretman komunalnog otpada i izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP).

Projekat javno-privatnog partnerstva za Vinču obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje na godišnjem nivou približno 480.000 tona komunalnog i oko 100.000 tona građevinskog i otpada od rušenja, uz proizvodnju električne i toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije.

Partnerska kompanja će voditi postrojenje 25 godina, nakon čega će postrojenje pripasti Beogradu.

Deponija u Vinči predstavlja ozbiljan ekološki problem za Beograd, a nedavni požar na toj deponiji koji je trajao mesec dana izazvao je zabrinutost zbog mogućeg zagađenja vazduha.

Deponija u Vinči je najveća deponija na teritoriji Beograda i u upotrebi je od 1977. godine. Prostire se na 68 hektara i na nju se dnevno odlaže oko 2.700 tona smeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.