Otpad

Francusko-japanski konzorcijum Suez-Itochu jedini dao ponudu za uređenje deponije u Vinči

vinca otvaranje ponuda

Slika: Beoinfo

Objavljeno

14.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na tenderu za javno-privatno partnerstvo za uređenje deponije Vinča stigla je jedna obavezujuća ponuda i to od francusko-japanskog konzorcijuma Suez-Itochu, saopštile su gradske vlasti.

Ponude za dodelu ugovora za javno-privatno partnerstvo za tretman i odlaganje komunalnog otpada na deponiji u Vinči otvorene su 13. jula, a na tender je stigla jedna ponuda.

Ponudu je dostavio konzorcijum Suez Groupe SAS i I – Environment Investments Limited čije je sedište u Londonu a bavi se ulaganjima u evropskim vodoprivredu i industriju u oblasti životne sredine i članica je japanske korporacije Itochu.

Predsednik tenderske Komisije i direktor gradske Uprave za upravljenje otpadom Filip Abramović je rekao da će ponuda biti razmotrena u što kraćem roku.

Ukoliko ponuda bude prihvaćena, radovi bi mogli da počnu u drugoj polovini 2018. godine. Ranije je najavljeno da je plan da se pribave sve dozvole za gradnju do kraja ove godine, kako bi postrojenje počelo da se koristi do kraja 2019.

Tender za izbor privatnog partnera za uređenje ove deponije objavljen je 2015. godine i na njega se prijavilo 11 firmi od kojih je pet ušlo u najuži izbor. Javni poziv za konačne ponude objavljen je 26. maja 2017.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je u junu rekao da očekuje ponude najmanje tri, ako ne i svih pet kompanija i pomenuo kompanije FCC, Suez, Veolia i Urbaser.

Vrednost projekta se procenjuje na 300 miliona evra. Projekat uključuje tretman komunalnog otpada i izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP).

Projekat javno-privatnog partnerstva za Vinču obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje na godišnjem nivou približno 480.000 tona komunalnog i oko 100.000 tona građevinskog i otpada od rušenja, uz proizvodnju električne i toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije.

Partnerska kompanja će voditi postrojenje 25 godina, nakon čega će postrojenje pripasti Beogradu.

Deponija u Vinči predstavlja ozbiljan ekološki problem za Beograd, a nedavni požar na toj deponiji koji je trajao mesec dana izazvao je zabrinutost zbog mogućeg zagađenja vazduha.

Deponija u Vinči je najveća deponija na teritoriji Beograda i u upotrebi je od 1977. godine. Prostire se na 68 hektara i na nju se dnevno odlaže oko 2.700 tona smeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.